Arvio
Vuoden viimeisen viikon viinivinkissä, chileläisessä punaisessa on avoin, kypsistä tummista marjoista viestivä, vivahteikas tuoksu. Siinä on muun muassa karhunvatukkaa, mustikkaa sekä paahteisen savuisiakin piirteitä. Melko roteva, joskin nuorekas maku allekirjoittaa tuoksun aromimaailman. Lopussa tammen tuomat paahteiset aromit ovat varsin tuntuvasti esillä. Runsaat, mutta pehmeät tanniinit ryhdittävät kypsän marjaista, tummasävytteistä viiniä. Kokonaisuus jättää harmonisen, monivivahteisen ja viipyilevän jälkivaikutelman.
Karitsa kääriytyy Dijoniin ja yrtteihin
Joulun juhlinnan jälkeen on aika toivottaa uusi vuosi tervetulleeksi. Vastaanottajaisillallisten pääruoaksi suosittelisin valmistamaan yksinkertaisen maukkaan annoksen karitsan ulkofileestä ystäväni Antti Vahteran reseptiä myötäillen.
Puhdista fileestä ylimääräiset kalvot ja jänteet. Mausta liha suolalla, mustapippurilla ja sivele lopuksi pintaan dijonsinappia.
Hienonna reilusti lehtipersiljaa, timjamia, basilikaa ja minttua. Sekoita ne kulhossa ja painele yrttiseosta tiiviisti joka puolelle lihaa.
Kuumenna paistinpannu ja paista lihaa joka puolelta kevyesti. Nosta uunivuokaan ja kypsennä 180 asteisessa uunissa kunnes lihan sisälämpö on 54 astetta. Anna fileen vetäytyä noin 15 minuuttia ennen leikkaamista.
Tarjoa liha perinteisen, voilla ja punaisella maidolla viimeistellyn perunapyreen kera.
Maistuvan kastikkeen valmistat helposti sekoittamalla valmiiseen majoneesiin maun mukaan dijonsinappia, mustapippuria ja suolaa.
Nosta perunapyreetä lautaselle ja asettele vetäytyneestä karitsanfileestä leikkaamasi viipaleet viereen. Lusikoi annokselle dijon-majoneesia ja tarjoile talvi-henkisen Caliterra Tributo Single Vineyard Syrah -viinin kera.