viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Juustot

Valkohomejuusto ja 3 x juomasuositus

18.06.2020 Antti Uusitalo + Kuva Laura Riihelä

Valma-valkohomejuuston esikuva on maailman tunnetuimpiin juustoihin kuuluva brie.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Kotimainen versio ranskalaisesta klassikosta näki päivänvalon parikymmentä vuotta sitten Somerniemen kesätorilla Somerolla. Torivierailta kyseltiin nimeä pienille juustokiekoille ja ehdotuksista voittajaksi nousi Valma.

Kolatun juustola on Janne ja Outi Kolattu-Tolvin perheyritys, jonka kellareissa kypsyy Valman lisäksi monta muutakin juustoa. Maito juustoihin saadaan lähellä sijaitsevilta somerolaisilta lypsytiloilta. Valmaan käytetään maitoerän pinnalle nousevaa kermaista osaa, jossa on rasvan ansiosta täyteläinen maku. Valman pehmeän koostumuksen salaisuus on, ettei juustomuotteja puristeta, vaan heran annetaan valua kiekoista omalla painollaan. Suolauksen jälkeen juustokiekkoja kypsytetään Kolatun kellarissa seitsemästä yhdeksään päivää.

Kypsytyksen aikana Valma-valkohomejuusto käyttäytyy kuten esikuvansa brie. Kun aika vierii eteenpäin, valkohomejuuston koostumus muuttuu rennon notkeaksi, maku voimistuu ja saa kaivattua luonnetta. Juustokauppiaan kanssa kannattaakin vaihtaa pari sanaa Valman kypsyydestä, ennen kuin kimpale vaihtaa omistajaa. Nuorta Valmaa voi myös esimerkiksi lämmittää uunissa ja tarjota dippinä rapeakuorisen maalaisleivän kanssa.

Yksi juusto – kolme juomaa

Laurent-Perrier Cuvée Rosé Champagne Brut

laurent-perrier-cuvee-rose-champagne-brut

Tilausvalikoima 920697, 79,99 €

Kypsän valkohomejuusto ja samppanja on loistava yhdistelmä. Parhaiten kermaisen Valman kanssa toimii tyylikkään paahteinen Laurent-Perrierin roseesamppanja. Sen tuoksu on runsas sekoitus sitrushedelmiä, punaherukkaa ja hienostunutta mausteisuutta.

Franois Mikulski Bourgogne Chardonnay 2017

Tilausvalikoima 941017, 40,10 €

Myös klassinen Burgundin valkoviini tulee hyvin juttuun kermaisen valkohomejuuston kanssa. Francois Mikulskin viinien avainsanoja ovat autenttisuus, eleganssi ja puhtaus. Bourgogne Chardonnay on aavistuksen pähkinäinen ja rasvaiselle valkohomejuustolle juuri sopivan hapokas.

Dupont Cidre Bouché 2017

Erikoiserä 760537, 11,98 €

Kypsän omenainen maalaissiideri on verraton kumppani monelle juustolle. Pullossa käyneessä siiderissä ei ehkä ole hiilihappoa kovin runsaasti, mutta makua sitäkin enemmän. Normandialaiseen siideriin on käytetty sopivasti kirpeitä, makeita ja aromikkaita omenoita. Lopputulos yllättää nekin, jotka rutistavat kulmakarvojaan siidereille.

 

Lue lisää

Viinilehden Vuoden kuohuviini ja Vuoden samppanja – poksauta nämä!

17.04.2024 Viinilehden toimitus

Avaa viinipullo tyylillä! Näin korkkaat pikkujoulut

22.11.2023 Video Splendido Food + Kuva Shutterstock

Taianomaisiin kesähetkiin: Viinilehden Vuoden samppanja -hopeamitalisti ja upea rapukääretorttu

Kaupallinen yhteistyö

29.05.2023 Viinilehden toimitus

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä