Miami on noussut muutamassa vuodessa yhdeksi Yhdysvaltojen tärkeimmäksi ruokarekkakaupungiksi.
Sadat värikkäät ruokarekat vaihtavat parin päivän välein paikkaansa kaupungin kaduilla, josta ruokailijat etsivät suosikkikojunsa ravintoloiden Twitter-ilmoitusten perusteella. Muutaman kerran viikossa ruokarekat kokoontuvat suuriksi ryppäiksi puistoihin tai parkkipaikoille.
Ruokarekkojen välisessä kilpailussa erikoistuminen on kaikki kaikessa. Aiemmin kadulla saattoi nähdä vaikkapa meksikolaista ruokaa tarjoilevan auton, mutta nykyään yrittäjät ovat erikoistuneet esimerkiksi kalatacoihin, meksikolaisiin leipiin tai quesadilloihin.
Uusimmat tulokkaat tarjoilevat muun muassa newyorkilaisia bageleita, kiinalaisia dim sumeja ja matchaa eli japanilaista jauhettua vihreää teetä eri muodoissa.
”Ruokarekkojen menestyminen on herättänyt yrittäjät kokeilemaan uusia konsepteja. Nykyisestä muutamasta sadasta ruokarekasta hyvin harvat tarjoavat samoja ruokia. Miamin monikulttuurisuus näkyy siinä, että eri maiden keittiöt ovat hyvin edustettuina”, kertoo pitaleipiä ja salaatteja myyvää ruokarekkaa pitävä Moty Goldman.
Moni yrittäjä perustaa ruokarekan väliaikaisesti ravintolakonseptin hiomista varten. Jos menu osoittautuu menestyksekkääksi, konsepti siirretään perinteiseen ravintolaan. Toisille ruokarekka on pysyvä valinta.
”Ruokarekan pitämisessä on paljon hommaa, mutta työtä, stressiä ja varsinkin kustannuksia on silti kiinteää ravintolaa vähemmän. Ruokarekoissa on vielä myös paljon kehitettävää. Seuraavaksi kokeilemme pysyvää ruokarekkapuistoa, johon kokoontuu joka päivä liuta autoja. Se tekisi työstämme yksinkertaisempaa, ja asiakkaat löytäisivät meidät helpommin”, Goldman sanoo.
Aikataulut ja ruokarekkojen kokoontumispaikat:
facebook.com/miamifoodtrucks