Natuviinien nousu leimataan usein ohikiitäväksi trendiksi, eräänlaiseksi nuorten viininystävien sukupolvikokemukseksi, joka koostuu ”epätasapainoisista” ja ”siiderimäisistä” viineistä. Tällaiseen ajatteluun viinintekijä Zsolt Sütő kertoo törmäävänsä tämän tästä.
”Kerran yksi viinikirjoittaja sanoi minulle, että viinini ovat epävakaita.”
Sütő haastaa näkemyksen:
”Minun viinini eivät pysy kankeasti paikallaan, vaan ne tanssivat kanssasi. Kun tanssit, et ole ‘epävakaa’, vaikka liikut. Minun viineissäni on dynaamista vakautta.”
Viini ilmentää kasvupaikkaa ja tekijöitään
Vuonna 1998 sähköinsinööriksi valmistunut Sütő on valmistanut natuviinejä vuodesta 2005. Hänen mielestään natuviinikategoria vaatii viinintuottajilta parempaa kommunikaatiota ja kuluttajilta kärsivällisyyttä ymmärtää etiketin takana piileskelevä ajatusmaailma.
Hän haluaa viiniensä ilmentävän kasvupaikkaa ja tekijöitään:
”Haluan säilyttää viineissämme kasvupaikan mikrobiologisen koodin, ja ainoa tapa onnistua on olla lisäämättä mitään.”
Unkarilainen viinintekijä Slovakiassa
Strekovin kylä sijaitsee Etelä-Slovakiassa lähellä Unkarin rajaa. Sütőn viinitila Strekov1075 kantaa nimessään kylää ja vuosilukua, jolloin kylän nimi on ensimmäistä kertaa mainittu historian kirjoissa.
Pienen kylän asukkaista noin 90 prosenttia on unkarilaisia, mukaan lukien Sütő itse.
”Kun eräs viineistämme pääsi ravintola Noman viinilistalle, slovakialainen lehdistö juhlisti ’ensimmäinen slovakialainen viini Nomassa’. Unkarilainen lehdistö puolestaan iloitsi kirjoittamalla ‘ensimmäinen unkarilainen viinintekijä Nomassa’”.
Sütő haluaa tehdä nimenomaan strekovmaisia viinejä. Neuvostoliiton satelliittivaltion aika Tšekkoslovakiassa opetti paikallisia pitämään kiinni viiniperinteestään. Sütő kertoo, että sosialismin aikana ei saanut omistaa melkein yhtään mitään paitsi viiniä.
”Kaikilla kylässämme oli pieni 0,2-hehtaarin viinitarha, ja jokainen talous teki itse omaa viiniään kellarissa. Emme koskaan menettäneet yhteyttämme viininviljelyyn. Viinin tulee ilmentää kasvupaikkaa ja meitä, koska viini on paljon muutakin kuin vain tuotantoteknologian avulla valmistettu juoma. Ehkä tästä syystä Strekovissa on Keski-Euroopan tihein keskittymä natuviinien tuottajia.”