Maineikkaan Mendozan ala-alue Valle de Uco sijaitsee Andien vuoriston juurella Argentiinassa. Viinitarhat sijaitsevat korkealla, jopa 1700 metrin korkeudessa, mikä takaa viileän ilmaston, voimakkaan auringonvalon ja suuret lämpötilanvaihtelut vuorokauden sisällä. Tämä yhdistelmä antaa viineihin intensiivisyyttä, raikkautta ja monikerroksisuutta.
Valle de Uco on kovaa vauhtia jättämässä muun Mendozan varjoonsa. Alueen tuottajat ovat entistä kiinnostuneempia tutkimaan ala-alueiden välisiä eroja sekä hyödyntämään niitä huippulaadukkaiden terroir-vetoisten viinien valmistuksessa.
Valle de Ucon viinien taustalta löytyy Euroopasta kumpuava viinikulttuuri.
“Argentiinaa verrataan viinimaana usein uuden maailman maihin, kuten Uuteen-Seelantiin tai Australiaan. Mutta Argentiina on erilainen, koska meille siirtolaisuus Italiasta ja Espanjasta toi vahvan viinikulttuurin. Niin vahvan, että emme vieneet pulloakaan viiniä ulkomaille ennen 1990-lukua”, valledeucolainen viinintekijä Sebastián Zuccardi kertoo.
Winkler-indeksi on ilmastoluokitus, joka perustuu viininviljelyalueen lämpösummiin kasvukauden aikana. Indeksi jakaa viinialueet viiteen eri luokkaan (alueet I–V), missä I edustaa viileimpiä (Chablis, Champagne, Alto Adige) ja V kuumimpia alueita (Jerez, Central Valley, Douro Superior). Valle de Ucossa löytyy neljä luokitusta, mikä tarkoittaa, että samalla viinialueella voi esiintyä hyvin erilaisia viinityylejä aina raikkaista, kevyistä valkoviineistä täyteläisiin punaviineihin.
Valle de Uco jaetaan kolmeen hallintoalueeseen. Ne ovat Tupungato, Tunuyán ja San Carlos.
Tupungato – Andien Bourgogne
Valle de Ucon pohjoisosassa sijaitsevan Tupungaton tunnetuin ala-alue tai paraje on Gualtallary IG (Indicación Geográfica), jota on verrattu jopa Bourgognen Puligny-Montrachetiin.
Valle de Ucossa käytössä oleva paraje-termi tarkoittaa pieniä alueita, joissa on selvästi erottuvia mikroilmastoja ja maaperäolosuhteita.
Gualtallaryn kenties tunnetuin tarha on viinintekijä Nicolás Catenan nuorimman tyttären mukaan nimetty Adrianna Vineyard. 1450 metrin korkeudessa sijaitseva tarha tuottaa lukuisia rypälelajikkeita, mutta erityisen hyvin täällä menestyy Chardonnay. Siinä yhdistyvät alueelle tyypillinen kivinen mineraalisuus ja hienostunut rakenne.
Catenan tyylistä ja laadusta kertoo se, että kansainvälinen asiantuntijaraati valitsi maaliskuun lopussa Catenan “maailman ihailluimmaksi viinibrändiksi” Drinks Internationalin listauksessa.
Domaine Bousquet on toinen merkittävä viinitalo Gualtallaryssa. Se on myös yksi Argentiinan tärkeimmistä luomuviinintuottajista. Kuiva ilmasto luo hyvät edellytykset luomuviljelylle, mutta tuo mukanaan myös merkittäviä haasteita. Suurta päänvaivaa aiheuttavat muurahaiset, jotka voivat pahimmillaan tuhota kokonaisen köynnösrivin yhdessä yössä. Muurahaispesien tuhoaminen sekä aluskasvillisuuden hallinta vaativat jatkuvaa työtä.
Tupungatossa sijaitsee myös San Pablo IG, pieni, mutta erittäin monipuolinen alue. San Panbolssa tarhojen korkeus vaihtelee 1050 ja 1700 metrin välillä. Hurjat korkeuserot pienellä alueella tarkoittavat, että lasiin saattaa lorahtaa hyvinkin erilaisia viinejä aina malbecista rieslingiin.
Alueella sijaitseva viinitalo Salentein on yksi Valle de Ucon edelläkävijöistä. Vuonna 1996 perustettu Salentein tunnetaan erityisesti arkkitehtonisesti näyttävästä, vuoristomaisemaan saumattomasti sulautuvasta viinimöstä. Viinitalo Salenteinin valkoviineissä häivähtelevät myös samassa korkeudessa viihtyvän huacatay-kasvin sitrus- ja yrttivivahteet.
Tunuyán – monimuotoinen Los Chacayes
Tunuyánin kuuluisin ala-alue Los Chacayes IG nousi kansainväliseen tietoisuuteen kun maailman viinitarhoilla kiertävät “lentävät viinintekijät” François ja Jacques Lurton saapuivat Mendozaan Bordeaux’sta 1990-luvun puolivälissä.
“Täällä ei ollut silloin mitään, pelkkää aavikkoa”, François Lurton kertoo.
“Alue oli silloin lähes täysin viljelemätöntä maata, ja hehtaari maksoi noin 500 euroa. Nykyään hinta on satakertainen.”
Lurtonien perustama Bodega Piedra Negralla on erityinen oikeus käyttää Chacayes-nimeä tuotemerkin tavoin samaan tapaan kuin Margaux’ssa sijaitsevalla Château Margaux’lla on oikeus Margaux-nimeen.
“Chacayes oli ainoa nimi, jonka löysin tälle paikalle, joten rekisteröin sen. En tiennyt, että koko viinialue ottaisi nimen käyttöön”.
Alueella toimii nykyisin useita pieniä ja kokeellisia viinitiloja. Ver Sacrumin kaltaiset tuottajat ovat uskaliaita ja viljelevät milloin mitäkin rypälelajikkeita. Tämä kokeilunhalu ja uudet lähestymistavat ovat lisänneet alueen kansainvälistä kiinnostavuutta.
“Kun aloitimme, jokainen yhtiökumppani sai istuttaa oman ‘fetissi-rypälelajikkeen’. Minun lajikkeeni oli Mencía. Muut istuttivat Nebbioloa ja Teroldegoa”, vuoristokiipeilijä ja Ver Sacrumin viinintekijä Eduardo Soler kertoo.
San Carlos – kalkkikiven eleganssia
San Carlosin tunnetuin alue on Altamira IG. Siellä sijaitsee muun muassa Zuccardin legendaarinen, terroir-lähtöisiin huippuviineihin keskittyvä Piedra Infinita -viinitila. Perheyrityksen pääviinintekijän Sebastián Zuccardin mukaan Altamiran ainutlaatuinen maaperä johtuu Andien voimakkaiden jokivirtausten alluviaalikeilaksi kasaamasta mineraalipitoisesta kivimateriaalista, jota hän kutsuu ”Andien oksennukseksi”. Tämä geologinen piirre antaa alueelle sen ainutlaatuisen ja tunnistettavan terroirin.
Zuccardin mielestä Andit ovat avain kaikkeen, viidellä eri tavalla:
Ensimmäinen avain on maisema: “Kun olet Valle de Ucossa, et voi erehtyä siitä, missä olet. Vuoret ympäröivät aluetta joka suunnasta.”
Toinen on ilmasto: “Meillä on Andit lännessä. Ne eristävät meidät Tyynenmeren vaikutukselta. Tämä tekee alueestamme yhden maailman mantereisimmista viinialueista.”
Kolmas avain on vesi. “Kaikki kasteluvesi tulee lumien sulamisvesistä. Mendoza on autiomaata ja vain kolme prosenttia alueesta on viljelyskelpoista. Veden saatavuus määrittää, missä viinitarhat voivat sijaita.”
Neljäs on maaperä. “Viljelemme viiniköynnöksiä maaperässä, joka on muodostunut Andeilla. Valle de Ucon maaperä on alluviaalista eli veden kuljettamaa ja kerrostamaa. Erityispiirre on harvinainen graniitin ja kalkkikiven yhdistelmä.”
Viides avain on ihmiset. “Olemme vuoristoihmisiä. Kaikki, mitä ajattelemme ja teemme, liittyy vuoristoon. Kun heräät Mendozassa, tiedät tarkalleen missä Andit ovat jo ennen kuin avaat silmäsi.”