viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Sarah Pidgeon
Ihmiset

Wynssin Sarah Pidgeon ja punaisen maan taika

04.02.2025 Teksti: Iina Thieulon Kuva: tuottaja

Sarah Pidgeon sisäisti vasta Coonawarrassa viinitarhojen merkityksen viinintekijälle. Terra rossa -maaperä antaa alueen viineille elinvoimaa, intensiivisyyttä ja silkkistä pehmeyttä.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Australialaisen Wynns Coonawarra Estaten viinintekijä Sarah Pidgeon valmistui viinintekijäksi 1990-luvun alussa. Samoihin aikoihin alkoi australialaisviinien maailmanlaajuinen buumi, jonka keulakuvana pullistelivat jykevät cabernet sauvignonit ja täyteläisen mehevät shirazit.

Wynns on osaltaan vienyt eteläaustralialaisen Coonawarran alueen viinityyliä raikkaampaan suuntaan. Talon kauniisti ikääntyvät punaviinit tunnetaan intensiivisestä mutta kuulaasta hedelmäisyydestään ja samettisesta suutuntumastaan. Sellainen on myös maan kulttiviineihin lukeutuva Black Label Cabernet Sauvignon.

Pidgeonin yhteistyö talon pääviinintekijä Sue Hodderin kanssa on kestänyt jo 25 vuotta.

”Olemme Suen kanssa brutaalin rehellisiä toisillemme, jotta kehitymme ja saamme viineistä sellaisia kuin haluamme. Emme taivu paikallisille viineille annettuihin odotuksiin. Raikkaus on meidän juttumme. Piste.”

Pidgeonin mielestä viinintekijä ei voi piiloutua kellariin ja eristäytyä muusta maailmasta.

”Viinit ovat muuttuneet kaikkialla kevyemmiksi. Se on luonnollista, koska viinikulttuuri elää ruokatrendien ja globalisaation mukana. Tulevaisuuden kuluttajat haluavat viineiltä raikkautta ja eleganssia – ja minä olen yksi heistä. Herkkä cabernet sauvignon on täydellinen pari lohelle ja jopa aasialaiselle ruoalle.”

Wynns kerää sadon mahdollisimman aikaisin hillitäkseen viinien sokeri- ja alkoholipitoisuutta. Talon kellarissa tynnyrit ovat ranskalaista tammea ja niitä käytetään maltillisesti. Tammikypsytyksellä Pidgeon haluaa lähinnä korostaa ja tukea viinin muita ominaisuuksia.

”Tämänkin viinin upea hedelmä ja herkät tanniinit olisi helppo tuhota tammella”, viinintekijä sanoo ja pyöräyttää lasissaan talon shirazia vuodelta 2019.

Verevän viinin äärellä keskustelu karkaa hetkeksi täydelliseen lukuviiniin ja dekkareihin. Pidgeon kertoo, että hänestä olisi voinut tulla myös tutkija tai kirjailija. Miten kirjallisuutta rakastava lukutoukka päätyi viinintekijäksi 30 asukkaan tuppukylään?

Kellarirotta löysi elämänsä rakkaudet

Pidgeon varttui Australian New South Walesissa, jossa ei vielä hänen lapsuudessaan viljelty ja tehty viiniä.

”Eikä viiniä juuri nautittukaan, paitsi omat vanhempani. Ilmeisesti isä oli saanut kipinän äidiltään, joka harrasti viinejä ja pörräsi viiniklubeilla. En ehtinyt koskaan tavata viinisnobia isoäitiäni.”

Vaikka viinit olivat osa perheen arkea, vanhemmat yllättyivät, kun Pidgeon ilmoitti lukion jälkeen haluavansa opiskella viinintekijäksi.

”He taisivat olettaa, että seuraisin heidän jalanjäljissään opettajaksi tai tutkijaksi – vaikka vaatiihan viinintekokin tieteellistä osaamista.”

Len Evans Wine Tutorial on arvostettu alan oppilaitos Sydneyn lähellä. Itsensä Pidgeon yllätti pääsemällä kouluun ensiyrittämällä, kurssinsa nuorimpana ja ilman alan kokemusta.

”Viininteko kuulosti romanttiselta. En itsekään tiennyt mitä odottaa, mutta lopulta opiskelu oli paljon kiinnostavampaa, käytännönläheisempää ja hauskempaa kuin osasin kuvitella.”

Pidgeon oli edelleen nuori valmistuessaan viinintekijäksi. Hän janosi käytännön kokemusta ja lähti kiertämään kellarirottana sadonkorjuita.

”Rakkauteni Cabernet Sauvignoniin roihahti Kalifornian Napa Valleyssa. Tajusin vasta myöhemmin, miten legendaarinen Cab-tuottaja Stag’s Leap on. Oli upeaa tutustua lajikkeen luonteeseen juuri siellä.”

Yhdysvalloista palattuaan Pidgeon sai harjoittelupaikan legendaariselta Penfold’silta, mikä avasi ovia muillekin nimekkäille australialaistiloille.

Harjoittelujakso Wynnsillä jätti Pidgeoniin lähtemättömän jäljen. Työkaverit ja Coonawarran maisemat olivat saada hänet asettumaan jo aloilleen, mutta Pidgeon päätti tehdä vielä yhden kuohuviiniharjoittelun New South Walesissa. Siitä tuli tärkeä välietappi.

”Sieltä löysin elämänkumppanini. Muutin Coonawarraan vuonna 1998, aviomieheni seurasi perässä vuotta myöhemmin.”

Perheen lapset, poika ja tyttö, ovat nyt ehtineet teini-ikään.

Eleganssi syntyy uniikeista kasvuolosuhteista

Vuonna 1951 perustettu Wynns on Coonawarran viinipioneeri, joka tuottaa alueen viineistä viidenneksen. Viljelyalaltaan viinialue on samaa kokoluokkaa kuin Italian Alto Adige.

Kylmä mutta aurinkoinen Coonawarra sijaitsee Adelaiden ja Melbournen välimaastossa. Alle sadan kilometrin päässä kuohuu Eteläinen jäämeri, jonka arktiset tuulet viilentävät ilmastoa entisestään. Matala ilmankosteus ja kylmät yöt antavat alueen kuningaslajikkeille, Cabernet Sauvignonille ja Shirazille, mukavaa hapokkuutta ja syvyyttä väriin.

Coonawarran erikoisuus on rautapitoinen ja punertava terra rossa -maaperä, joka on syntynyt kalkkikivisen maaperän rapautumisesta tuhansien vuosien aikana. Ohut, savimainen maakerros on paikoin vain viiden senttimetrin paksuinen, syvimmillään metrin. Terra rossa levittäytyy noin 40 neliökilometrin alueelle, josta Wynnsin tilukset kattavat suurimman osan.

”Terra rossa läpäisee hyvin vettä, mutta kalkkikivellä on myös vettä varastoivia ominaisuuksia. Kalsiumia ja ravintoaineita sisältävä maaperä vaikuttaa viiniköynnösten elinvoimaisuuteen, kypsyyteen ja rypäleiden aromikkuuteen. Ainutlaatuisten kasvuolosuhteiden ansiosta viinimme ovat maultaan intensiivisiä mutta silkkisen pehmeitä.”

Pidgeonin mukaan talon tarhat ovat nyt paremmassa kunnossa kuin koskaan. Se antaa viininteolle hyvät lähtökohdat.

”Vasta Coonawarrassa sisäistin viinitarhojen merkityksen viinintekijälle. Työnihän on selvittää, miten jokaisesta köynnöksestä saadaan erilaisina vuosina paras potentiaali irti. Minun on tunnettava tarhamme läpikotaisin.”

Erityisen ylpeä Pidgeon on talon Icon-tarhaviineistä. Vuodesta 2011 lähtien Wynns on valinnut mailtaan yhden huippusadon tuottaneen tarhan, josta se valmistaa vuosikertaviinin.

”Viinin tekeminen vuorotellen eri tarhoilta on auttanut paitsi meitä myös kuluttajia tunnistamaan alueemme erityispiirteet. Haluan parantaa Coonawarran tunnettuutta ja nähdä, mihin alue yltää kansainvälisesti. Kannan menestyksestämme vastuuta myös pienen yhteisömme puolesta.”

Vapaa-ajalla Sarah Pidgeon ”klubbailee” eri yhteisöissä: lukupiirissä, uintiseurassa, viiniklubissa, musiikkikerhossa ja kuorossa. Hän on myös arvostettu ja kokenut viinituomari.

Lue lisää

Tour de Australia – matka aussiviinien saloihin

02.04.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Australialainen pioneeri Wynns Coonawarra Estate

Kaupallinen yhteistyö

26.02.2024 Viinilehden toimitus + kuvat Wynns Coonawarra Estate

Ihanasti shiraz

Kaupallinen yhteistyö

07.12.2023 Teksti Sanna Kissakangas

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä