Kanariansaarten viinit ovat herättäneet suurta kiinnostusta viime vuosina, ja alueen pienet tuottajat saavat yhä enemmän huomiota kansainvälisillä markkinoilla. Yksi tämän uuden aallon tärkeimmistä nimistä on Carmelo Peña Santana, jonka viinit Bien de Altura Gran Canarialta ja Jable de Tao Lanzarotelta keräävät ylistystä sekä viinikriitikoilta että intohimoisilta harrastajilta. Peña kertoo, mikä tekee Kanariansaarten viineistä niin erityisiä ja miten hän näkee alueen viinien tulevaisuuden.
Kanariansaarilla on viljelty viiniä jo vuosisatoja. Mikä tekee alueesta erityisen?
Täällä ei ole koskaan ollut phylloxeraa, joten kaikki köynnökset kasvavat omilla juurillaan. Tästä syystä meillä köynnöksiä, jotka ovat yli 200 vuotta vanhoja. Gran Canarialla kasvatamme rypäleitä myös poikkeuksellisissa korkeuksissa, yli 1300 metrissä.
Saarilla on myös poikkeuksellisen monipuolinen ilmasto ja vaihtelevat maaperät. Poimintamme Lanzarotella alkaa jopa kaksi kuukautta ennen Gran Canariaa. Saarilla on aavikkoisia sekä subtrooppisia alueita ja isoja korkeuseroja. On vulkaanista maata, savea ja kalkkikiveä, ja Lanzarotella myös hiekkakerroksia, jotka syntyivät, kun saari nousi merestä kahdessa vaiheessa. Tämä tuo valtavaa vaihtelua viineihin – saarien välillä on todella erilaisia terroireja. Tämän monipuolisuuden haluamme myös näyttää viineillämme.
Miten ilmastonmuutos näkyy Kanariansaarilla?
Gran Canarialla ilmasto muuttuu paikoittain subtrooppisesta trooppiseksi ja Lanzarotella kuivuus lisääntyy. Ennen Gran Canarialla saattoi riittää vain yksi kasvinsuojelukäsittely vuodessa, mutta kosteuden lisääntyessä hometautien riski on kasvanut. Kuivuus on myös iso ongelma – esimerkiksi La Palman saarella Victoria Torres on jo menettänyt köynnöksiään veden puutteen vuoksi ja Lanzaroten satomäärät jäävät pieniksi kuivuuden takia.
Joudumme mukauttamaan tekemistämme. Leikkaamme köynnökset myöhemmin kuin ennen, koska talvet eivät enää ole yhtä viileitä – viime joulukuussa oli 25 astetta! Gran Kanarialla olemme kuitenkin onnekkaita, sillä tarhamme ovat korkealla, mikä auttaa köynnöksiä talvehtimaan.
Miten näet Kanariansaarten viinien tulevaisuuden?
Envínaten Roberto Santana, Victoria Torres ja Jonatan Lima Suertes del Marquésilla osoittivat ensimmäisinä, että täällä voi tehdä huippulaadukkaita viinejä. Nyt minä ja muutamat muut viinintekijät tulemme toisena aaltona. Saarilla on kasvava joukko viinintekijöitä, jotka haluaa vahvistaa Kanariansaarten asemaa maailmankartalla.
Ilmastonmuutos on suurin haasteemme. Alueen laatumielikuvaa ei saa myöskään muutettua nopeasti, eikä kaikilla tuottajilla ole edes tarvetta panostaa laatuun. Kanarialla käy lähes 20 miljoonaa turistia vuosittain, joten viinit menevät kyllä kaupaksi.
Viinilehti vinkkaa:
Mistä Kanarialla löytää viinejä?
Viinikauppa ja viinibaari Canary Wine, Las Palmas
Viinikauppa Canary Wine, Santa Cruz de Tenerife
Viinikauppa ja ravintola La Vina del Puerto, Las Palmas
Viinikauppa ja baari Vinófilos Triana
Laadukkaita ravintoloita Kanariansaarilla löytää Guia Repsol -sovelluksella. Sovellus toimii kaikkialla Espanjassa.
Esimerkkejä hyvistä tuottajista Kanarialla
Bien de Altura – Gran Canaria
Bodegas Tameran, Gran Canaria
Bodega Frontón de Oro, Gran Canaria
Bodegas El Sitio, Gomera
Envinate, Teneriffa
Suertes del Marqués, Teneriffa
Jablo de Tao, Lanzarote
Victoria Torres, La Palma