viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Vuoden viineimmät – Viinilehden Vuoden parhaat
Ilmiöt

Vuoden viineimmät – Viinilehden Vuoden 2024 valinnat

15.10.2024 Viinilehden toimitus + kansikuva Olli Häkkinen / tyyli Jenni Juurinen

Alan uudistajia ja villejä visionäärejä, klassikoita ja perinteiden vaalijoita, uuden ja vanhan rohkeita yhdistäjiä. Mitkä ja ketkä sykähdyttivät toimituksessa tänä vuonna?

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Kokosimme vuoden 2024 varrelta ihmisiä, paikkoja, tekoja ja ilmiöitä, jotka ovat tehneet lehden toimitukseen erityisen vaikutuksen. Kiinnitä turvavyöt, ja hyppää vuoden viineimpien matkaan.

Tunnelma – Bistro Eloisa

Bistro Eloisa

Kuva: Satu Salmitie

Bistro Eloisa  tituleeraa itseään ansaitusti hyvän mielen bistrona. Vieraat viihtyvät eloisan ja iloisen henkilökunnan hellässä huomassa. Taustalla soiva diskomusiikki Kikan ja Ville Ahosen tahtiin takaa sen, ettei kukaan poistu ravintolasta huonolla tuulella. Ruoalla ei täällä kikkailla, vaan Eloisa tarjoaa bistromaiseen tyyliin herkullisen simppeleitä annoksia. Pientuottajaviinit toimivat täydellisinä pareina ruoalle.

Musiikki, tunnelma, pulppuileva puheensorina ja elämäniloa pursuava henkilökunta tekevät tästä tamperelaisesta ravintolasta erityisen.

Sitaatti – Daniel Woodward

Daniel Woodward

Kuva: Iines Woodward

”Koen todella vahvasti, että oman valkoisuuteni ja miehisen asemani ymmärtäminen monikulttuurisella ravintola-alalla on äärimmäisen tärkeää, jotta voimme rakentaa inklusiivisempaa kulttuuria.”

Daniel Woodward on viittä vaille kulttuurintutkimuksesta filosofian maisteriksi valmistunut ravintola-alan ammattilainen. Hänelle ihmisoikeuksien edistäminen on sydämen asia.

Viinibaari – Pore

Pore

Forssalainen Pore-viinibaari I yhdistää Krista Mänttärin kaksi intohimoa: viinit ja keramiikan. Osan viikosta Pore toimii tuoreen keramiikka-artesaanin työpajana ja myymälänä, viikonloppupainotteisesti kokeneen viinimestarin emännöimänä viinibaarina. Kerran kuussa Pore järjestää viinitastingin.

Taitavasti kootulta ja maltillisesti hinnoitellulta viinilistalta löytyy niin natuja kuin klassisia viinejä, ja joka viikko on mahdollisuus maistaa jotain uutta. Lasikaadossa on aina myös kaksi samppanjaa. Yksinkertaisista mauista kootut kauniit baariannokset Mänttäri tarjoilee itse tekemiltään lautasilta: koukuttavia labneh-porkkanoita, tomaattibruschettaa, lohitartaria, upeita juustoja ja leikkeleitä, mehevää sitruuna-mantelikakkua.

Kierrätetty sisustus yhdistää onnistuneesti kotoisan rennon ja tyylikkään viimeistellyn. Sitä on myös Mänttärin osaava palvelu. Poreen asiakaskunta on kirjavaa, mutta onnellinen fiilis huokuu baarin jokaisesta pöydästä.

Nostalgia – Ravintola Laivakoira

Laivakoira

Rico Aaltonen, Aura Vanhanen ja Kimi Kaplas herättivät henkiin palan helsinkiläistä ravintolahistoriaa nimetessään elokuussa avatun ravintolansa Laivakoiraksi. Nimi kunnioittaa samassa tilassa aikoinaan 20 vuotta toiminutta klassikkokuppilaa.

Nyt rennossa kortteliravintolassa syntyy lisää rakkaita Laivis-muistoja uuden aikakauden konseptilla.

Yhteistyö – Tour des Vins

Tour des Vins hemmottelee kolmen kaupungin viininystäviä lokakuussa, kun suositut viinibaarit valtaavat vuorollaan toistensa tilat. Kiertue jatkuu 18.–19.10., jolloin Villit ja Viinit vierailee Helsingissä, Viinihuone Vinossa Tampereella ja Grape Wine Bar Turussa.

”Kaikille näille viinibaareille palvelu on ykkösasia. Siksi on tärkeää, että otamme koko henkilöstön mukaan, onhan meillä kaikilla omanlainen meininki”, sanoo Grape Wine Barin Pilvi Auvinen. Baarien erilaiset viinityylit korostuvat etenkin lasikaatolistoilla. Ruokalistojaan viinibaarit muokkaavat tarvittaessa käytössä olevien puitteiden mukaan.

”On ihanaa laittaa viinielämykset kiertämään, tutustua paikalliseen skeneen ja inspiroitua muiden tekemisestä. Samalla nostamme esiin suomalaista viinibaarikulttuuria. Tour des Vins muistuttaa, että viinibaarit tarjoavat hienoja makuelämyksiä pienelläkin panostuksella.”

Alko – Porvoon vanhankaupungin Alko

Alko Aino Salmi

Kuva: Aino Salmi

Porvoon vanhankaupungin Alko on yhdistelmä vanhanajan tunnelmallista kyläkauppaa, paikallisten kohtaamispaikkaa ja juomaharrastajien aarreaittaa. Sievä myymälä on yksi Suomen pienimmistä Alkoista, mutta kaupan hyllyiltä löytyy niin viinimaailman klassikoita kuin yllättäjiä. Varsinkin kesäaikaan putiikissa vallitsee turistien mukanaan tuoma kansainvälinen tunnelma.

”Meillä saattaa havaita eteläeurooppalaisen viinimyymälän fiilistä”, palvelupäällikkö Vera Lukka sanoo.

Turistit suosivat kotimaisia perinteisiä tuotteita, mutta myymälästä löytyy myös laadukkaita viskejä ja sesonkeihin sopivia likööreitä. Kevyempien ja ympäristöystävällisten pakkausten suosio kertoo siitä, että paikalliset asiakkaat ovat ympäristötietoisia. Porvoon vanhankaupungin Alkossa menneisyys kohtaa nykyajan.

Klassikko – Ravintola Pöllöwaari

Pöllöwaari

Klassinen Ravintola Pöllöwaari  Jyväskylän keskustassa huokuu eleganttia historiaa. Ravintolan klassiset annokset vievät kielen mennessään. Kala on aina taidolla valmistettua, ja erityismaininnan ansaitsee ravintolan korkeatasoinen kasvismenu. Paikalliset sesongin raaka-aineet saavat niille kuuluvan kohtelun ammattitaitoisessa käsittelyssä.

Pöllöwaarin viinilista on moneen kertaan palkittu. Viimeksi Star Wine List palkitsi listan Best Short Wine List of Finland 2024 -kultamitalilla. Asiakkaan kannattaa heittäytyä sommelierin vietäväksi ja luottaa suosituksiin – annos kuin annos löytää täydellisen viiniparinsa jolla viedä makukokemus seuraavalle tasolle. Alkoholittomat versiot ovat nekin erinomaisia.

Ravintolan arvokas ja kutsuva miljöö valkoisine pöytäliinoineen sekä lämmin ja asiantunteva palvelu luovat erinomaiset puitteet illallishetkeen. Täältä poistuu pää pilvissä ja makunystyrät kellistettyinä. Asiakaspalvelun taso on niin korkea, että ihan hämmentää.

Alkoholiton – Van Nahmen Sparkling Juicy Tea White Tea-Tahiti Vanilla-Quince

Alkoholiton

Kiinalaisesta Pai Mu Tan -teestä, kvittenimehusta ja tahitilaisesta vaniljasta kylmäuutettu alkoholiton kuohuva Van Nahmen Sparkling Juicy Tea White Tea-Tahiti Vanilla-Quince on ilahduttavan monimuotoinen. Suuntäyttävässä maussa on hedelmäisyyttä ja vaniljan makeutta. Teestä viinimäisiä piirteitä saava kuohujuoma on herkullinen aperitiivi ja vakituinen vieras ruokapöydässä.

Yhteisö – Grillaa kuin mimmi

Grillaa kuin mimmi

Kuva: Nick Tulinen

Kokki ja  ruokakirjailija Hanna Himanka kyllästyi siihen, miten mediassa ja mainoksissa vuodesta toiseen miehet jakavat ohjeita grillaukseen. Turhautumisesta syntyi Instagramin Grillaa kuin mimmi -kampanja.

”Halusin ravistella stereotyyppistä maailmaa ja luoda konseptin, jonka avulla kuka tahansa voi ottaa grillaamisen haltuun. Grillimimmiys on mielentila.”

Himanka kokosi tililleen grillaamisen perusteet sytyttämisestä, lämmönsäätelystä ja puhdistamisesta alkaen. Lisäksi hän jakoi grilliherkkujen reseptejä, joista monet tallennettiin kesän aikana tuhansia kertoja. Himanka sai satoja viestejä, joissa grillimimmit ympäri maan jakoivat omia grillihetkiään ja oivalluksiaan. Hänelle jäi mieleen erityisesti yhteisön kantaaottava ja rohkea yhteishenki. Grillikesästä tuli puhdistava kokemus, jolle Himanka suunnittelee jo jatkoa.

”Grilli on vain lämmönlähde muiden joukossa, mutta minulle se symboloi vahvuutta, osaamista, vapautta ja omaa aikaa.”

Klassikkojen klassikko – Kosmos

Kosmos

Satavuotias Kosmos on merkittävä osa helsinkiläistä ravintola- ja kulttuurielämää. Ravintola on toiminut koko historiansa ajan samassa osoitteessa, neljän sukupolven naisten johtamana, ja nähnyt aitiopaikalta niin kaupungin kasvun kuin ravintola-alan myllerrykset. Kosmos ei ole vain boheemien kaupunkilaisten rakastama taiteilijaravintola. Se on instituutio, jonka tarina nivoo yhteen Helsingin ravintolakulttuurin kehittymisen.

Kosmoksen satavuotinen taika perustuu vieraanvaraisuuteen ja välittämiseen. Ravintolasta on lähtöisin niin kantapöytäkulttuuri kuin moni värikäs taidepiirien tarina. Siellä on nautittu satojatuhansia viinilasillisia ja lukemattomia aterioita, joissa sekoittuvat yhä ranskalaiset, venäläiset, ruotsalaiset ja suomalaiset keittiöperinteet. Kosmoksen klassikkoannoksiin kuuluvat muassa blinit, sillit, konjakkimunuaiset ja wieninleike.

Uusklassinen – Ravintola Wellamo

Wellamo

Ravintola Wellamo  on hurmannut vierailijoitaan jo viisi vuosikymmentä. Suomalaisen ravintolakulttuurin uudistajanakin tunnettu Heta Brotherus perusti Wellamon Helsingin Katajanokalle merenrantaan vuonna 1975. Ravintolasta muodostui asiakkaiden rakastama kohtaamispaikka, jonne kokoonnuttiin ruoan ja juoman ohella nauttimaan taiteesta ja kulttuuritapahtumista.

Vuonna 2021 ravintolassa tapahtui historiallinen käänne, kun Wellamon uusina omistajina aloittivat Timo Aalto, Atte Puolakka, Jesse Teerenmaa, Jun Kondo, Turo Kotajärvi ja Dani Hänninen. Paikka remontoitiin arvonsa mukaisesti vanhaa kunnioittaen ja tunnelma säilyttäen. Nimi säästettiin ja klassikkoravintola uudistui. Wellamossa tarjoillaan erilaisia menukokonaisuuksia, jotka keittiömestari Dani Hänninen loihtii yhdessä tiiminsä kanssa. Jokaisella listalla säilytetään jokin vanhoista Wellamon annoksista. Ruoka on modernia ja innovatiivista, sesongin herkut loistavat lautasella eikä kasvissyöjällekään jää paha mieli.

Myös viinit hykertelevät tyytyväisyyttään annosten pareina. Wellamon pullolista on jaettu kiinnostavasti ”villeihin” ja ”puhtaisiin” viineihin. Listalta löytyy varmasti mieleinen viini, oli sitten natuseikkailija tai klassisen vanhan maailman kannattaja. Laatuviinien lisäksi ravintolassa voi nauttia myös erinomaisista cocktaileista.

Wellamossa palvelu on lämminhenkistä ja ilmapiiri valloittavan hämyisä. Lepattava kynttilänvalo viimeistelee tunnelman. Katajanokan helmi loistaa uusklassisena ravintolana.

Tarinankertoja – Ravintola Teller

Teller

Ravintola Tellerissä nautitaan ruoasta ja viinistä – ja luodaan muistoja. Helsinkiin kevättalvella 2024 avatussa Tellerissä jokainen asiakas saa lähtiessään

postikortin, jonka voi halutessaan kirjoittaa heti valmiiksi. Teller hoitaa postimerkit ja postituksen. Ravintolan pöydissä on raapustettu satoja kortteja

maailmalle. Muistoja kotiin treffi-illalliselta, terveiset töihin viinilasin ääreltä tai kuulumisia omalle mummolle. Tellerissä syntyy monta tarinaa kerrottavaksi, muistoa jaettavaksi ja kokemusta kuultavaksi. Valloittava kuriositeetti ja uudenlainen tapa lisätä merkityksellisyyttä ravintolakäyntiin!

Uudistaja – Kesätyö samppanjanmaistajana

Kesätyö

Miltä kuulostaisi kesätyöpaikka samppanjanmaistajana? Viinien tukkuliike ja maahantuoja Viinitie etsi viime kesänä kahta samppanjanmaistajaa Champagne La Chouette de Champillon ”pöllösamppanjalle”. Hakijoilta ei edellytetty aiempaa viinialan kokemusta, sillä kaksi Master of Wine -asiantuntijaa olivat lupautuneet perehdyttämään kesätyöntekijät työhön. Kuukauden kestävän kesätyön tavoitteena oli saada maallikoilta aitoja kokemuksia ja näkemyksiä tuotteesta ja raportoida niistä eri sosiaalisen median kanavissa.

Ennennäkemätön kesätyökampanja toi viinikulttuuria lähemmäksi kuluttajia ja tarjosi kokemuksia metsästäville viininrakastajille uusia näkökulmia samppanjaan. Samppanjan arkipäiväistäminen ja laatu ennen määrää -ajattelu vievät suomalaista viinikulttuuria eteenpäin – yksi kesätyö kerrallaan.

Viinivaikuttaja – Ilkka Sirén

Ilkka Sirén

Kuva: Lari Järnefelt

“Tavoitteenani on tehdä jokaisesta suomalaisesta viininystävä”, sanoo viinivaikuttaja Ilkka Sirén. Sirén on työskennellyt viinialalla aina. Suomenkielisiä viiniaiheisia nettivideoita hän alkoi tehdä jo vuonna 2009.

”En koskaan sopinut perinteiseen mielikuvaan hienostuneesta viiniammattilaisesta. Olen aina ollut sitä mieltä, että viini kuuluu kaikille. Nyt nuo sanat on tatuoitu jalkaani.”

Sirén tuottaa viinisisältöjä niin printtiin kuin sosiaaliseen mediaan. Hän yhdistää perinteisen journalismin ja sosiaalisessa mediassa vaikuttamisen viinikulttuurin edistämiseksi.

”Jos maailmasta loppuu sähkö huomenna, kerron viinivinkit sitten vaikka savumerkein”, Sirén sanoo.

Hänet voi löytää sadonkorjuusta viinin synnyinsijoilta Georgiasta tai maistelemassa viinejä riippuliitäessä.

”Sanotaan, että parhaat viinit tehdään tarhalla. Mielestäni sama pätee viinisisältöön.”

Viinikellari – Maukku

Maukku

Toukokuussa Hämeentielle avattu Maukku singahti heti Helsingin kuumien osoitteiden joukkoon. Katutason ravintola-baari hurmaa sisääntulijat avokeittiöllään, värikkäällä sisustuksellaan ja hyvän pöhinän baaritiskillään.

Viininystävä sukkuloi silti baarin ohi ja laskeutuu portaat Maukun viinikellariin, josta löytyy noin 300 erilaista natuviiniä ympäri Eurooppaa. Parasta on, että pulloja pääsee tutkimaan ja hipelöimään itse, joten kellarista saa poimia omatoimisesti viinin ja kiikuttaa tarjoilijan avattavaksi.

Henkilökunnalta voi pyytää myös opastetun kellarikierroksen ja apua viinin valintaan. Kellarin valkoisilla liinoilla peitetyt pöydät, hämärässä lepattavat

kynttilät ja viinipullojen vieressä pyörivä vinyylisoitin luovat täydellisen kontrastin tilan teollisille varastohyllyille ja karuille tiiliseinille. Viinikellarin kotoisaan hämyyn voi pistäytyä pelkälle lasilliselle tai nauttia saman menun kuin ravintolassa.

Innovaatio – Tutto è Possibile Less Is More Organic Frizzante

Innovaatio

Vähemmän on enemmän – ainakin vuoden innovatiivisimmassa kuohuviinipullossa. Tutto è Possibile Less Is More Organic Frizzante -kuohuviini on poikkeuksellisesti pullotettu muovipulloon, joka on noin 90 prosenttia kevyempi kuin lasista valmistettu pullo. Kevyempi pakkaus vähentää hiilidioksidipäästöjä jokaisessa tuotantovaiheessa ja on huomattavasti lasipulloa ympäristöystävällisempi valinta.

Lue lisää

Viinilehden Vuoden parhaat – nämä ilahduttivat vuonna 2023!

19.10.2023 Viinilehden toimitus ja Anikó Lehtinen + pääkuva Olli Häkkinen & tyyli Jenni Juurinen, kuvat pressikuvat, Anna-Kaisa Karppinen & Satu Salmitie

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä