Syksyiseen herkutteluun: hirvipata + Armigero-punaviini

Syksyn herkutteluhetket koostuvat lohturuoasta ja punaviinistä. Lämmittävä pataruoka valmistuu hirvestä tai naudasta ja se kruunataan italialaisella Armigero Barbera d’Asti Superiore -punaviinillä.

14.10.2024 Viinilehden toimitus

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

Viehkeä piemontelainen

Armigero Barbera d’Asti Superiore on Roberto Sarotto Estates -viinitilan taidonnäyte. Roberto Sarotto Estates on piemontelainen perheyritys, joka yhdistää paikallisia traditioita ja moderneja innovaatioita. Armigero Barbera d’Asti Superiore -viinin rypäleet kerätään 150-250 metrin korkeudesta Nizza Monferraton kylää ympäröiviltä rinteiltä, mikä antaa viinille sen syvyyden ja alueelle tyypillisen aromiprofiilin. Tämä viini on täydellinen valinta tunnelmallisiin iltoihin ja unohtumattomiin hetkiin.

Syksyn makuja ja lohturuokaa

Viileät illat huutavat comfort foodia! Rakkaudella haudutettu hirvipata ja Armigero Barbera d’Asti Superiore muodostavat täydellisen makuparin syksyn hitaisiin nautiskeluhetkiin. Tämä täyteläinen, mehevän boysenmarjainen punaviini on loistava valinta syksyn herkutteluun. Neljän tähden tumma ja tuhti punaviini ilahduttaa lämpimillä, keskitäyteläisillä aromeillaan, jotka täydentävät hienosti hirvenlihan robustia makua.

Hirvipata

6 annosta
Valmistusaika 3–4 tuntia
gluteeniton, munaton

Ainekset:
1 kg hirven (tai naudan) paistia tai lapaa
4 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
3 rkl voita
2 dl vettä
3 rkl tomaattipyreetä
2 dl punaviiniä
1 rkl riista- tai lihafondia
1 1/2 tl suolaa
1 tl mustapippuria myllystä
2 rkl timjamia silputtuna
20 g kuivattuja sieniä (esim. torvisieniä, tatteja, suppilovahveroita)
1 prk (200 g) smetanaa
2 suolakurkkua

Lisäksi:
karpaloita
uunijuureksia tai perunamuusia

Valmistusohje:
1. Leikkaa liha isoiksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipulit.
2. Ruskista lihapalat voissa (valurauta)pannulla kolmessa erässä, siirrä pataan. Huuhtele pannu ruskistuskertojen välissä vedellä ja kaada vesi (2 dl) lihojen päälle.
3. Kuullota sipuleita hetki pannulla pyreen kanssa. Kaada viini pannulle, kiehauta ja kaada liemi sipuleineen pataan. Lisää fondi, mausteet ja kuivatut sienet pataan.
4. Laita pata ensin ilman kantta 225-asteiseen uuniin. Kypsennä 15 minuuttia.
5. Laske lämpö 150-asteeseen ja peitä pata kannella. Anna kypsyä 3–4 tuntia.
6. Lisää lopuksi smetana ja suolakurkut pataan. Viimeistele ruoka karpaloilla ja tarjoa esim. uunijuuresten ja perunoiden tai perunamuusin kanssa.

[alkonappi id=”935317″]

Hirvipadan toinen ystävä

Kokeile hirvipadalle myös Amarone Armigero -punaviiniä joka on valmistettu osittain kuivatuista rypäleistä. Valmistustapa antaa sille intensiivisen maun ja korkeamman alkoholipitoisuuden. Viinissä on suklaan ja mausteiden vivahteita sekä runsaita tummien hedelmien, kuten luumun ja kirsikan aromeja . Tanniinit ovat silkkisen pehmeät, ja viinillä on pitkä, lämmittävä jälkimaku. Täydellistä hirvipadalle!

Lue myös

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Huhtikuun Viinilehti on ilmestynyt. Sielukkaasti kuohuvan numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.