Kun terassikausi vaihtuu sisätilojen tunnelmallisiin iltoihin, myös viinin makumaailma muuttuu: kevyet ja raikkaat kesäviinit saavat väistyä syvempien, täyteläisempien ja mausteisempien vaihtoehtojen tieltä. Näillä vinkeillä valitset täydelliset juomat pimeneviin iltoihin.
Punaviinit – syvyyttä ja lämpöä
Syksy on täydellistä aikaa punaviineille, erityisesti täyteläisille ja monivivahteisille yksilöille. Kun ilma viilenee, kehon ja mielen tekee mieli jotain hykertävän lämmittävää ja voimakasta. Tanniinit tuovat rakennetta ja syvyyttä viiniin. Syksyisessä ruokapöydässä punaviinien kumppanina maistuvat riistaruoat, pataruoat ja paahdetut juurekset.
Syrah/Shiraz on loistava valinta, sillä sen mausteisuus ja tumma hedelmäisyys täydentävät hyvin syksyn tuhteja ruokia.
Malbec tuo pöytään runsautta, mutta myös hedelmäisyyttä ja pehmeyttä – se on helposti lähestyttävä valinta niin yksinään kuin ruokienkin kaverina.
Cabernet Sauvignon tunnetaan tanniinisena ja voimakkaana viininä, joka ikääntyessään saa upeita, maanläheisiä ja savuisia vivahteita. Syksyn grillijuhliin tai pihvin kylkeen tämä on erinomainen valinta.
Valkoviinit – täyteläisyyttä ja mausteisuutta
Vaikka punaviinit ovat syksyn suosikkeja, myös valkoviineille on paikkansa syksyn kattauksessa. Nyt kannattaa suosia täyteläisempiä, hieman tammitettuja tai mausteisia valkoviinejä, jotka tarjoavat kerroksellisuutta ja lämpöä.
Chardonnay, erityisesti tammitettu sellainen, tuo mukanaan paahteisuutta ja kermaisuutta. Herkullista esimerkiksi voissa paistetun kalan tai sienirisoton kanssa.
Viognier on aromikas ja mausteinen valkoviini, jossa voi olla hunajaisia ja aprikoosimaisia aromeita. Se toimii loistavasti esimerkiksi mausteisten ruokien tai pehmeiden juustojen parina.
Gewürztraminer on makean mausteinen, kukkainen viini, joka tuo eksoottisuutta ja syvyyttä syksyiseen illallispöytään.
Oranssiviinit – syksyn värien juhlaa
Viime vuosina oranssiviinit ovat nousseet viinimaailman suosikeiksi. Nämä valkoviinien tapaan valmistetut, mutta kuorikontaktia saaneet viinit tarjoavat aivan omanlaisensa makumaailman. Ne ovat usein hieman mausteisia, maanläheisiä ja tanniinisia – täydellinen valinta syksyn kulinaarisiin elämyksiin. Oranssiviinit sopivat hyvin esimerkiksi syksyn kasvisruokien ja paahdettujen kurpitsaruokien kanssa.
Roseeviinit – yllättävä valinta syksyyn
Vaikka rosee mielletään usein kesäjuomaksi, myös syksyllä löytyy paikkansa hieman tummemmille ja mausteisemmille roseeviineille. Erityisesti roseeviinit, joissa on syvempää väriä ja mausteisuutta, ovat loistava valinta esimerkiksi lounasviineiksi syysretkille tai illanistujaisiin.
Kuohuviinit – tunnelmaa syksyn juhliin
Kuohuviini ei ole vain kesän ja uuden vuoden juhlistamiseen, vaan se sopii erinomaisesti myös syksyn juhliin ja illanistujaisiin. Valitse hieman täyteläisempi kuohuviini, kuten samppanja tai crémant, tuomaan raikkautta ja juhlavuutta syksyiseen kattaukseen. Brut-kuohuviinit, joissa on kuivuutta ja paahteisuutta, täydentävät syksyisiä alkupaloja ja suolaisia piirakoita.