viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
pruuvi
Pruuvi

Bossladyt – pruuvissa neljä naisten tekemää viiniä

02.09.2024 Aino Tuomikoski

Johtoasemassa olevien ja viininvalmistuksesta vastaavien naisten määrä kasvaa viinitiloilla kohisten. Sommelier Aino Tuomikoski poimi pruuviin luonteikkaita viinejä alan voimanaisilta.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Aino Tuomikoski, sommelier

MINÄ: Elämäni on yhtä viinin viemää. Työskentelen Baskeri & Basso Bistron sommelierina ja pidän viinitastingeja. Lisäksi haastan itseäni WSET Diploma -opinnoilla ja sommelierkisoilla. Vapaa-ajalla rentoudun kokkaamalla ja nauttimalla viinejä.

ARVOSTAN: Pidän puhtaista, herkullisista ja särmikkäistä viinestä, jotka on tehty mahdollisimman luonnonmukaisesti. Mieluiten nautin natuja sekä biodynaamisia ja kestävän kehityksen periaattein valmistettuja persoonallisia viinejä.

PRUUVASIN: Vaikka nunnat pääsivät keskiajalla valmistamaan viiniä ja saivat taidoistaan jopa kunniaa, naiset ovat jääneet viinialalla perinteisesti taustalle ja sivuosiin. Nyt bossladyjen määrä viinitiloilla kasvaa kuitenkin kohisten. Pruuvasin neljä naisviinintekijöiden viiniä Australiasta, Italiasta, Mallorcalta ja Ranskasta.

4 x naisten tekemä viini

seppeltsfield-barossa-grenache-2021

Seppeltsfield Barossa Grenache 2021
tilausvalikoima 944088, 22,99 €

Fiona Donaldin tyylikäs aussiviini lumoaa mehevällä marjaisuudellaan, jota särmittävät viileät eukalyptuksen sävyt ja jäntevä hapokkuus. Täydellinen punaviini alkusyksyn grilliherkkujen tai lämmittävän myskikurpitsacurryn kylkeen.

Ulkonäkö: Kirkas ja läpinäkyvä mutta intensiivisen rubiininpunainen väri, joka taittaa purppuraan. Viini pyörii notkeasti lasissa ja lasin laidoilla näkyy ohut vesireuna.

Tuoksu: Puhdas, mehevä ja hilloinen. Kypsän vadelman, kirsikan ja karhunvatukan taustalla häilyy australialaisille viineille tyypillistä eukalyptusta sekä mustapippuria ja kanelia. Tuoksu suorastaan lumoaa ja kutsuu nuuhkimaan lisää!

Maku: Tuoksun mehevyys jatkuu puhtaassa ja kuivassa maussa. Marjaisuuden rinnalla on salmiakkia, mustaa oliivia, lihaisuutta ja savua, mutta taustalla häilyvä eukalyptus pitää kokonaisuuden raikkaana. Viini on suussa ensin pehmeä ja suunmyötäinen, mutta jäntevä hapokkuus ja kevyesti kipristelevät tanniinit ryhdittävät kokonaisuutta. Viini on valmis juotavaksi, mutta sitä voi myös kypsyttää pari vuotta.

Ruoka: Nauti viiniä alkusyksyn grillijuhlissa gochujang-maustettujen ribsien ja tomaatti-mansikkasalaatin kanssa. Myöhemmin syksyllä viiniä kannattaa lurauttaa lasiin mausteisen ja lämmittävän myskikurpitsacurryn sekä tumman riisin kanssa.

Muuta: Seppetsfieldin palkitulla pääviinintekijällä Fiona Donaldilla on viininteosta yli kolmen vuosikymmenen kokemus, jota hän on kartuttanut muun muassa australialaisilla Penfoldsilla ja Hardy’silla. Donaldin aloitteesta Seppeltsfield otti uudelleen käyttöön vuonna 1888 rakennetun viinikellarinsa, jossa viini liikkuu puhtaasti painovoiman avulla. Kellari on tärkeä osa viinitilan kestävän kehityksen lupausta ja osallisuutta Sustainable Winegrowing Australia -ohjelmassa.

pietramore-montepulciano-dabruzzo-2020

Pietramore Montepulciano d’Abruzzo 2020
tilausvalikoima 926403, 22,68 €

”Maria Pia Leonen biodynaaminen punaviini on yhtä aikaa roteva ja notkea. Nauti riistan, suppisten ja punkkukastikkeen kanssa tai vienosti tulisen pasta arrabiattan kaverina. Lämmin suositus ripassojen ja Riojan viinien ystäville!”

Ulkonäkö: Viini on väriltään tumman rubiininpunainen ja se pyörii lasissa kevyen notkeasti.

Tuoksu: Puhdas ja aromaattinen. Mausteisuus hyökkää nenään ensimmäisenä. Sen jälkeen tulevat luumu, tumma kirsikka ja vadelma, joissa kaikissa on lämmin ja hilloinen sävy. Taustalla häilyvät neilikka ja kaneli vievät ajatukset tammikypsytykseen, vaikkei viini ole tammea nähnytkään.

Maku: Puhdas, kuiva ja keskitäyteläinen. Kirsikka, luumu ja vadelma jatkavat makupaletissa, joiden jälkeen pinnalle nousee kahvia, suklaata, minttua ja kanelia. Runsaasta aromimaailmasta huolimatta viinin suutuntuma on notkea ja pehmeä, ja integroituneet hapot ja tanniinit puhdistavat palettia huomaamattomasti. Viini vie ajatukset pimeneviin syysiltoihin.

Ruoka: Nauti viini viikonloppuillallisella riistan, suppilovahveroiden ja punaviinikastikkeen kera. Nappivalinta myös arkiselle, vienon tuliselle pasta arrabbiatalle.

Muuta: Viinintekijä Maria Pia Leone perusti Pietramore-viinitilan vuonna 2011 yhdessä puolisonsa Massimilianon kanssa. Demeter-sertifikaatin tila sai vuonna 2015. Biodynaamisen viljelyn avulla pariskunta uskoo ilmentävänsä parhaiten rypäleidensä kasvupaikkaa ja saavansa viineihin uniikkia makumaailmaa. Montepulciano-lajikkeen lisäksi tarhoilla kasvaa Pecorino-, Passerina- ja Trebbiano-paikallislajikkeita.

mesquida-mora-sincronia-blanc-2022

Mesquida Mora Sincronia Blanc 2022
tilausvalikoima 944871, 23,90 €

”Bàrbara Mesquida Moran biodynaaminen valkoviini on sekoitus Mallorcan alkuperäislajikkeita, Premsalia ja Giró Blancia, sekä Chardonnayta. Gastronominen pohdiskeluviini syventää mukavasti niin Lähi-idän makuja kuin omia ajatuksia.”

Ulkonäkö: Kirkas, haalean sitruunankeltainen väri, joka taittaa hennosti kultaan. Lasissa pyöriessään viini näyttää täyteläiseltä ja jättää paksut kyyneleet lasin reunoille.

Tuoksu: Puhdas ja hillitty tuoksu, josta löytyy sitruunaa, limettiä sekä soraista mineraalisuutta. Hetken päästä tuoksusta alkaa erottua persikkaa, aprikoosia, timjamia ja mantelia. Viini on kypsynyt hiivasakan päällä ennen kypsytystä, mikä ilmenee hentona kermaisuutena.

Maku: Puhdas, suunmyötäinen ja kuiva. Raikas greippisyys iskee ensin, minkä jälkeen mausta löytyy persikkaa, hentoa ananasta ja melonia. Sakkakypsytys tuo makuun mantelia, paahdetta ja suolaisuutta. Timjaminen yrttisyys pyörii suun laidoilla ja raikastaa kokonaisuutta.

Ruoka: Tämä täyteläinen viini on upean gastronominen! Kokeile sushi bowlille tai Lähi-idän mauille, kuten Imanin ja Leenan garam masala -potuille limetti-jogurttikastikkeella. Vältä hapokkaita (esim. runsaalla vinegretillä ja sitrusmehulla maustettuja) ruokia, jotta pehmeähappoinen viini ei latistu suussa.

Muuta: Mesquida Moran viinintekijä Bàrbara Mesquida Mora opiskeli kirjallisuutta ja katalaanin kieltä Barcelonan yliopistossa, kunnes palasi Mallorcalle johtamaan isoisoisänsä 1945 perustamaa viinitilaa. Tarhoilla kasvaa paitsi Mallorcan alkuperäislajikkeita ja viinintekijän vanhempien istuttamia kansainvälisiä rypälelajikkeita sekä hedelmäpuita, jotka huolehtivat paitsi maaperän hyvinvoinnista myös biodiversiteetistä. Tilan Demeter-sertifikaatti on Espanjan ensimmäisiä.

chateau-de-plaisance-ronceray-2022

Château de Plaisance Ronceray 2022
tilausvalikoima 944764, 39,95 €

”Kolmekymppisen viinintekijän Vanessa Cherruaun biodynaaminen valkoviini tuo mieleen Coco Chanelin: se on tyylikäs, hieman viipyilevä ja anteeksipyytelemätön. Elegantti chenin blanc sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen.”

Ulkonäkö: Kirkas, haalean sitruunankeltainen väri. Viini pyörii lasissa kevyen notkeasti.

Tuoksu: Puhdas, hillitty ja kosiskelevan reduktiivinen. Sitrushedelmät, kuten hento greippisyys, osuvat nenään ensin. Sen jälkeen viinin tuoksusta avautuu pölyisyyttä, pähkinäisyyttä ja yrttisyyttä.

Maku: Puhdas ja kuiva. Osittainen tammikypsytys ja malolaktinen käyminen antavat viiniin upean puuterimaisen suutuntuman. Sitrukset, vihreä omena, karviaismarjat ja hapokkuus ohjaavat pitkää makua. Märkien kivien siivittämä mineraalisuus ja herukkaisuus raikastavat viinin herkullista puuterisuutta. Viini aukeaa lasissa rauhallisesti ja kestäisi täydellisenä päiviä – ellei sitä haluaisi maistella koko ajan lisää ja löytää siitä uusia ulottuvuuksia, kunnes pullo on huomaamatta tyhjentynyt.

Ruoka: Mainio viini rapujuhliin. Kokeile myös pannulla paistettujen ahvenfileiden ja sitruunakermakastikkeen kanssa.

Muuta: Kun nuori viinintekijä Vanessa Cherruau alkoi etsiä ostettavakseen köynnöksiä, haussa oli parin hehtaarin viinitila. Sijoittajien avulla hän kuitenkin päätyi ostamaan Loiresta 25 hehtaaria luomusertifioituja tarhoja vuonna 2019. Nykyään Château de Plaisancella on Demeter-sertifiointi. Talon päälajike on valkoinen Chenin Blanc, jonka lisäksi tarhoilla kasvaa pienissä määrin punaista Cabernet Francia. Biodiversiteettia ylläpitävät myös viinitarhoille istutetut puut, joiden avulla viinintekijä haluaa erityisesti suojella paikallisia lintuja ja lepakoita.

Lue lisää

Syyskuun viinipoiminnat

12.09.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tummaa tunnelmaa ja tuhteja makuja – vinkit syysviinien valintaan

11.09.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Parhaat syysviinit Viinikellari.comista – nämä herkut on pakko maistaa!

Kaupallinen yhteistyö

09.09.2024 Viinilehden toimitus

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä