viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Biodynaamisuus viininviljelyssä
Opi viineistä

Faktat haltuun: Biodynaaminen viininviljely

26.08.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Biodynaaminen viljely on termi, joka on yhä useammin esillä, kun puhutaan laadukkaista ja luonnonmukaisista viineistä. Mutta mitä biodynaamisuus oikeastaan tarkoittaa, ja miten se eroaa muista viljelymenetelmistä?

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Mitä on biodynaaminen viininviljely?

Biodynaaminen viljely perustuu itävaltalaisen filosofi Rudolf Steinerin 1920-luvulla kehittämään teoriaan, jossa maa, kasvit ja eläimet nähdään osana yhtä suurta ekosysteemiä. Biodynaamisessa viljelyssä painotetaan maan elinvoimaisuuden ylläpitämistä, luonnonmukaisia viljelymenetelmiä ja kosmisten rytmien huomioimista viljelyssä. Steinerin mukaan maaperä on elävä organismi, joka tarvitsee huolellista hoitoa tuottaakseen parhaan mahdollisen sadon.

Biodynaamisuuden periaatteet viininviljelyssä

Biodynaamisessa viininviljelyssä käytetään monia samoja menetelmiä kuin luomuviljelyssä, kuten kemiallisten lannoitteiden ja torjunta-aineiden välttämistä. Kuitenkin biodynaamisuus menee pidemmälle sisältäen myös henkisiä ja kosmisia elementtejä. Keskeisiä periaatteita ovat muun muassa:

  • Valmisteet: Biodynaamisessa viljelyssä käytetään erityisiä valmisteita, kuten sarvivalmisteita (savi ja lanta, jotka on käynyt lehmän sarvessa maan alla talven yli) ja kasvipohjaisia valmisteita. Näiden tarkoituksena on vahvistaa maan elinvoimaa ja parantaa kasvien kykyä hyödyntää maaperän ravinteita.
  • Kiertokulku: Tilan täytyy olla mahdollisimman omavarainen ja suljettu systeemi, jossa kaikki kiertää luonnollisesti. Esimerkiksi karjan lanta käytetään lannoitteena viinitarhoissa.
  • Kosmiset rytmit: Kuun ja planeettojen liikkeet vaikuttavat viljelytoimiin. Esimerkiksi istutukset, sadonkorjuu ja kompostin levittäminen ajoitetaan tähtien ja kuun asennon mukaan.

Biodynaamisuuden vaikutus viinin makuun

Monet biodynaamisen viininviljelyn puolestapuhujat väittävät, että menetelmä tuottaa viinejä, joissa on enemmän ”terroiria” eli maaperän ja ilmaston makuja. He uskovat, että viinit ovat monimuotoisempia, syvempiä ja ilmaisevampia kuin perinteisillä menetelmillä tuotetut viinit. Vaikka tästä ei ole tieteellistä yksimielisyyttä, biodynaamisten viinien suosio on kasvanut huimasti, ja ne ovat saaneet tunnustusta huippuviinien joukossa.

Kritiikki ja haasteet

Vaikka biodynaamisuus saa paljon kiitosta, se ei ole selvinnyt ilman kritiikkiä. Skeptikot kyseenalaistavat menetelmän tieteellisen perustan, erityisesti kosmisten rytmien ja erityisten valmisteiden vaikutusten osalta. Toiset näkevät biodynaamisuuden enemmän elämäntapana kuin käytännöllisenä viljelymenetelmänä.

Lue lisää

Faktat haltuun: Regeneratiivinen viininviljely

26.08.2024 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Ilman lisäaineita, kiitos! 7 x luomuviini-fakta

15.09.2022 Teemu Rinta-Mänty + kuva Shutterstock

Franciacorta: Kupliva nousija

23.03.2021 Sanna Pöyry + kuvat Ville Palonen

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä