viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Matkat

5 x Ljubljana – Slovenian pääkaupungin parhaat

08.08.2024 Teksti ja kuvat Ariela Säkkinen

Slovenian pittoreski pääkaupunki Ljubljana on herkullinen matkakohde.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Upea jokiravintola

Monet kaupunkia halkovan Ljubljanica-joen varressa sijaitsevista ruokapaikoista tarjoilevat turisteille upeita näkymiä, mutta keskinkertaista ruokaa. Ranskalaisista bistroista innoituksensa ammentava Balthazar sen sijaan tekee vaikutuksen niin ilmapiirillään, asiakaspalvelullaan, ruoallaan kuin slovenialaisten viinien parhaimmistoon nojaavalla viinilistallaan. Etenkin alkuruokalista houkuttelee monipuolisuudellaan, ja koko aterian voikin onneksi koota pelkistä alkuruoista. Kokeile esimerkiksi lihalla täytettyjä žlikrofi-nyyttejä ja tryffelillä maustettua perunakeittoa.

Cankarjevo nabrežje 7

Balthazar

Slovenialaista villapossua

Vapaana kasvavan mangalitsan eli villapossun liha on ibericokinkun tapaan täyteläistä ja maultaan syvää. Hyvä paikka sen maistamiseen on Kodila Meet Meat Market. Rakenna ravintolan listalta charcuterie-valikoima ja valitse kaveriksi samoilta alueilta peräisin olevat viiniparitukset.

Kauppahallin yhteydessä olevan ravintolan terassi on suosittu tapaamispaikka, jonne paikalliset kokoontuvat aamukahville ja töiden jälkeen lasilliselle.

Adamič-Lundrovo nabrežje 5

Kodila Meet Meat Market

Paikallisia viinielämyksiä

Koželj wines keskittyy slovenialaisiin viineihin ja panostaa asiantuntevaan palveluun. Baarin ja viinikaupan valikoimassa ovat edustettuina kaikki maan viinialueet, joista Kaakkois-Sloveniassa sijaitseva Dolenjska on yksi mielenkiintoisimpia. Mineraalisuudestaan tunnettujen valkoviinien lisäksi kannattaa ­kokeilla muodikkaan hapanta cvičekiä, valkoisista ja punaisista rypäleistä tehtyä sekoiteviiniä.

Dvorni trg 2

Ljubljana

Balkanilaista katuruokaa

Keskustan sivukadulla sijaitsevat pienet balkanilaiset grillit ovat loistavia paikkoja maistaa paikallisia katuruokaherkkuja. Kokeile esimerkiksi pljeskavicaa, jossa kuohkean lepinja-leivän väliin on kietaistu possusta, naudasta ja lampaasta tehty pihvi tykötarpeineen. Yksi parhaita grillejä on Hallo Leskovac. Äärimmäisen suosittu lounaspaikka on auki aamuyhteen saakka.

Levstikov trg 8

Ljubljana ruoka

Paikallista giniä

Gin, gin! Marjoista tehdyillä alkoholeilla on Sloveniassa pitkät perinteet. Ljubljanalainen Broken Bones– tislaamo on kerännyt viime aikoina kansainvälistäkin mainetta. Tislaamon gineissä on hienostunut katajanmarjan ja sitruksen maku. Tislaamo sijaitsee kaupungin keskustan liepeillä. Tislaamokierroksia järjestetään keskiviikko- ja perjantai-iltapäivisin.

Tržaška cesta 132

Ljubljana gini

Lue lisää

Kysyimme guruilta: unohtumattomin viinimuisto

06.05.2024 Teksti Wenla Wallin Kuvat haastateltavat

Kysyimme guruilta: talven yllättävä viini-ruokayhdistelmä

29.02.2024 Heidi Kleemola + Kuvat haastateltavat

4 x ruoka- ja viinipodcast

16.05.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä