Viisi DO:ta viikossa
Kanariansaarten yhdestätoista DO-luokitellusta viinialueesta viisi löytyy Teneriffalta. Saaren kompaktin koon ansiosta ne on mahdollista kokea ja kiertää autolla viikossa. Vulkaanisen maaperän ikä ja vaihtelevat ilmasto-olosuhteet antavat kullekin alueelle oman leimansa.
Vehreässä pohjoisessa sijaitsevat Kanarian suurin punaviinialue Tacoronte-Acentejo, tunnetun Envínate-viinitalon kotialue Ycoden-Daute-Isora sekä Puerto de la Cruzin ympärille levittäytyvä Valle de la Orotava. Saaren pohjoisosassa on yhä käytössä cordón trenzado, köynnösten letitystapa, joka syntyi satoja vuosia sitten vahingossa, kun paikalliset työläiset ymmärsivät saamansa ohjeet väärin.
Saaren länsiosassa sijaitsee kuohuviineistä ja puolimakeista afrutado-viineistä tunnettu Valle de Güímar. Etelän lomakohteista on mahdollista tutustua Abonaan, jossa valkoviiniköynnökset kasvavat jopa kilometrin korkeudessa.
1. Gourmetrannikon tähtiravintolat
Teneriffan lounaisosan lomakylistä Costa Adeje tunnetaan viiden tähden resorteistaan, Los Gigantesin valtti on henkeäsalpaavat rantakalliot. Saaren kaikki viisi Michelin-tähtiravintolaa sijaitsevat näiden kahden lomakylän tuntumassa.
Kahden tähden ravintoloista El Rincón de Juan Carlos tarjoilee modernia paikallista ruokaa, ja baski-inspiroitunut M.B. aiheuttaa viininystävälle päänvaivaa satumaisella viinilistallaan. Yhden tähden ravintoloita saarella on neljä: japanilaistyylinen Kabuki, Nikkei-ravintola Restaurante San-Hô, eurooppalais-eteläamerikkalaista fuusiota tarjoava Nub sekä saarimakuja ammentava Haydée.
web.elrincondejuancarlos.com/en/the-restaurant
ritzcarlton.com/en/hotels/tfsrz-the-ritz-carlton-abama/dining
gastrocorales.com/en-gb/san-ho
restaurantehaydee.rest/en/home/
2. Autenttiset guanchinchet
Guachinchet ovat alunperin viininviljelijöiden autotalleihin tai piharakennuksiin tehtyjä rustiikkeja maistelubaareja, joissa ruoka ja viini ovat usein talon omaa tuotantoa. Guachincejen tyyli vaihtelee taajaman autotallista vuoriston maatilaravintolaan, ja osa keskittyy lähinnä liharuokiin. La Esperanza -kanarianmäntymetsään tehdyn vaelluksen jälkeen kannattaa pysähtyä Guachinche Casa Bertaan, jonka klassikoihin kuuluu perinteinen garbanzas, chorizolla maustettu kikhernepata. Talon viini tarjoillaan mutkattomasti muovitonkasta.
Guachinchejen nettisivut ovat harvinaisia, mutta paikat on merkitty hyvin Google Mapsiin.
3. Teneriffa lasissa
Puerto de la Cruzin Vinoteca con Pasión on suosittu ravintola ja paikallisiin viineihin keskittynyt viinibaari. Teneriffan laatuviinejä löytyy runsaasti laseittain, ja tarjolla on teemaviinejä sekä kolmen tai neljän viinin maisteluannoksia. Jaettavissa tapasannoksissa paikallinen ruokakulttuuri kohtaa Aasian maut.
Con Pasión on hiljattain avannut naapuriin viinimyymälän, jossa omistaja antaa mielellään suosituksia Teneriffan ja muiden Kanariansaarten viineistä. Tänne on helppo unohtua pitkäksi toviksi maistelemaan ja juttelemaan.
4. Fine diningia tienposkessa
Adrían veljesten oppilas Víctor Suárez on avannut fine dining -ravintolansa yllättävään paikkaan, moottoritien varteen La Orotavan kaupungin laidalle. Perillä vierasta odottaa mielikuvituksellisesti sisustettu huippuravintola terasseineen.
Suárez ammentaa inspiraationsa Perusta, Aasiasta ja isoäitinsä Haydéen kotisaarelta La Gomeralta, mutta sekamelskalta kuulostava yhdistelmä on kokonaisuutena harmoninen. Keittiö kumartaa erityisesti La Gomeran suuntaan, tarjolla on esimerkiksi gomeralaista kaviaaria isoäidin reseptillä leivottujen leipien kanssa. Haydée-ravintolan listalta löytyy paljon Atlantin kalaa ja mereneläviä, viinikellari painottuu Kanariansaariin ja Manner-Espanjaan.