Peltolan Blue -sinihomejuusto + riesling beernauslese
Peltola Blue syntyy Suonenjoen mansikkapitäjässä, Peltolan tilan omien lehmien maidosta. Lehmien ravinnolla on tärkeä rooli juuston maussa, joten Peltolan lehmät saavat ravinnokseen vain tilalla itse luomuviljeltyä puna-apilaa.
Peltola Blue sopii myös herkuttelijoille, jotka vierastavat sinihomejuuston voimakkaan kirpeää tuoksua ja makua. Suonenjokelainen herkku on kermaisen täyteläinen, lempeä ja miellyttävän suolainen. Yhdistä sen kanssa makeaa ja hapokasta riesling-viiniä Rheingausta, Saksasta. Yhdistelmästä tulee ihanan makeansuolainen.
Viinisuositus: Dr. Nägler Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling Beerenauslese 2011, Alko 516704
Aura Gold + LBV-portviini
Idea Aura Goldiin syntyi Palace-ravintolassa vuonna 1997. Silloinen keittiömestari Markus Maulavirta kysyi Valiolta mahdollisuutta saada ravintolaan tarjolle pidempään kypsytettyä Auraa. Kysely käynnisti projektin, jonka tuloksena syntyi kaksi kertaa perinteistä Aura-juustoa pidempään kypsynyt kultainen versio.
Sinihomejuuston ja portviinin liitto on taivaassa solmittu ja monien mielestä pyhä. Late bottle vintagen tuoksussa on kypsiä kirsikoita, viikunaa ja suklaata. Maku on täyteläisen makea ja aavistuksen mausteinen.
Viinisuositus: Smith Woodhouse Late Bottled Vintage Port 2010, Alko 345077
Roquefort + LBV-portviini
Roquefort on suosittu ranskalainen sinihomejuusto, jonka makumaailma on erittäin aromikas ja kirpeä. Roquefortilla on alkuperänimisuojan (AOC, Appellation d’origine contrôlée), joten sitä voi valmistaa vain tietyllä alueella.
Roquefort sopii herkuttelijoille, joille vahvat maut ovat suuri intohimo. Vahva ja reilulla kädellä suolattu sinihomejuusto kaipaa rinnalleen intensiivisen portviinin. Quinta de la Rosan maku on luumuinen, viikunainen ja aavistuksen suklainen.
Viinisuositus: Quinta de la Rosa Late Bottled Vintage Port 2017, Alko 374017