Mikä ihmeen vinho verde?
Vinho verde -viineistä puhuttaessa viitataan Portugalin luoteisosassa sijaitsevan Vinho Verden alueen DOC-luokiteltuihin viineihin. Kyseessä ei siis ole rypäle tai edes viinityyli, vaikka alueella valmistetaankin paljon valkoviinejä. Vinho verde eli “vihreä viini” kuvaa alueen pullotteita hyvin. Viinit ovat vehreitä, raikkaita, hapokkaita ja jopa pirskahtelevia. Alueen viineistä ei juurikaan löydy paahteista runsautta, vaan valttikortti on viinien raikkaudessa.
Vehreältä viinialueelta tulee valkoviinin lisäksi myös roseeviiniä, punaviiniä ja kuohuviiniä. Viinejä yhdistää kepeä ja raikas tyyli sekä pirskahteleva luonne. Alueen yhdeksän eri ala-aluetta ja lukuisat eri rypälevaihtoehdot takaavat kuluttajille monipuolisen ja runsaan valikoiman erityylisiä vinho verdejä.
Rypäleiden pauloissa
Valkoviineissä suosituimpia rypäleitä ovat Alvarinho, Avesso, Arinto, Azal, Loureiro ja Trajadura. Punaviinien valmistuksessa valmistajat taasen suosivat Espadeiro-, Alvarelhão-, Amaral- ja Vinhão-rypäleitä. Keveydestään huolimatta alueen viineissä on myös kypsytyspotentiaalia. Varsinkin aromaattisesta Alvarinho-rypäleestä valmistetut valkoviinit saavat pientä lisäpotkua muutaman vuoden kellaroinnista.
Kepeyttä ruoan kanssa ja ilman
Vinho verdet ovat keveytensä ja hapokkuutensa ansiosta loistavia seurusteluviinejä. Vaikka jotkut valkoviinit hyötyvätkin kellarikypsytyksestä, kannattaa suurin osa viineistä nauttia parin vuoden sisään sadonkorjuusta ja hyvin viilennettyinä. Kevyt viini rakastaa kevyttä ruokaa, ja sen kumppaniksi kannattaakin valita kesäisiä salaatteja, mereneläviä ja kalaruokia.