Roseeviini – monimuotoinen viinityyli
Roseeviini on viinikategoriana yksi monipuolisimmista. Laajan yleiskategorian alta löytyy monia erilaisia viinityylejä, jotka vaihtelevat klassisista, kevyistä ja vaaleanpunaisista viineistä moderneihin tummiin, runsaan marjaisiin ja erittäin viinillisiin roseisiin. Roseeviinejä valmistetaan monista eri klassikkorypäleistä, kuten Syrah-, Tempranillo-, Pinot Noir -, Cabernet Sauvignon -, Sangiovese- ja Grenache-rypäleistä. Klassisia viinityylejä on useampia:
Provence
Provencen roseeviinit ovat usein kuivia, väriltään erittäin vaaleita, raikkaita ja elegantteja. Kaakkois-Ranskassa sijaitseva viinialue on yksi roseeviinien johtavia alueita – niin määrällisesti kuin laadullisestikin.
Tavel
Tavel on perinteinen viinialue eteläisestä Rhônesta, Ranskasta, joka on tunnettu tummanpuhuvista roseistaan. Saignée-menetelmällä valmistetuissa kuivissa viineissä käytetään pääsääntöisesti Grenache- ja Cinsault-rypäleitä. Viinit ovat runsaita, tummia ja viinillisiä.
White Zinfandel
Kaliforniassa vahingossa 1970-luvulla syntynyt tyyli, jossa saignée-menetelmän yhteydessä pois valutetun mehun käyminen kuivaksi blanc de noir -valkoviiniksi keskeytyi ja lopputuloksena syntyi makeaa tai puolikuivaa, vaaleanpunaista matala-alkoholista viiniä.
Rosé d’Anjou
Ranskasta, Loiren laakson alueelta tulevat roseet ovat puolikuivia ja hedelmäisiä viinejä, joissa jäännössokeria on aina vähintään 7 g /l.
Roseeta vaaleanpunaisesta tumman pinkkiin
Lue lisää roseeviineistä
https://viinilehti.fi/2023/04/viinilehden-vuoden-roseeviini-taalla-raati-valitsi-parhaan/
https://viinilehti.fi/2023/04/9-faktaa-roseeviineista/