Veneton herkut: amarone ja ripasso
Amaronen valmistusta varten rypäleet poimitaan ja niitä kuivatetaan 3–4 kuukautta säädösten mukaan vähintään sadonkorjuun jälkeiseen joulukuuhun saakka. Kuivatuksessa noin kolmasosa rypäleiden sisältämästä vedestä haihtuu pois. Kuivatus saa aikaan myös viinin aromien, sokereiden ja happojen tiivistymistä. Kun kuivatuksen jälkeen näistä hieman rusinoituneista rypäleistä valmistetaan viiniä, on tuloksena tuhdimpaa, täyteläisempää, voimakkaampaa ja mausteisempaa viiniä.
Ripasso puolestaan syntyy, kun kuivatuista rypäleistä valmistettu amarone on käynyt tankissa loppuun tai lähes loppuun ja viini erotetaan kuorimassasta. Viinitankkiin amaronen valmistuksesta jääneiden kuorien sekaan lisätään perusvalpolicellaa uuttamaan itseensä makua. Yleensä kuorimassassa on sen verran sokeria jäljellä, että lisätty viini käy vielä pienen hetken kuorien kanssa ja ripasso (italian sana tarkoittaa uudelleen laitettua) syntyy.
Perusvalpolicella
“Perusvalpolicella” on Veneton ala-alueen Valpolicellan alueella valmistettuja punaviinejä, jotka eivät ole amaroneja tai ripassoja. Perusvalpolicella on raikasta, keskitäyteläistä ja marjaisen eloisaa.
Parhaat amaronet ja ripassot
Zenato Amarone della Valpolicella Classico 2017
Alkon tuotenro 1:
45,90 €
0,75 l
Laatu vastaa hintaa
Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2018
Alkon tuotenro 1:
42,99 €
0,75 l
Laatu vastaa hintaa
Antiche Terre Venete Amarone Baorna 2019
Alkon tuotenro 1:
34,89 €
0,75 l
Laatu vastaa hintaa
Zenato Ripassa Valpolicella Superiore 2018
Alkon tuotenro 1:
23,98 €
0,75 l
Laatu vastaa hintaa
Cecilia Beretta Valpolicella Superiore Ripasso 2020
Alkon tuotenro 1: