Grenache-rypäleitä käytettiin pitkään vai punaisiin ja pinkkeihin sekoiteviineihin, mutta viime vuosina uuden aallon nuoret viinintekijät ovat heränneet Grenachen potentiaaliin ja panostaneet lajikkeeseen isolla kädellä.
Grenachea ei suotta kutsuta “uudeksi Pinot Noiriksi”, sillä rypäleet jakavat suosionsa lisäksi liudan ominaisuuksia. Parhaimmillaan Grenache on silkkisen pehmeä, eloisan hapokas, aromeiltaan hersyvän marjaisa, mausteinen, kukkainen ja yrttinen – sanalla sanoen hienostunut.
Komeinta kultakautta Grenache elää Espanjan viinialueiden vanhoissa köynnöksissä. Ohittamattomia ovat Prioratin rotevammat viinit sekä soljuvat ja primäärit Sierra de Gredosin versiot. Kenties Priorat herätti Espanjan Garnacha-innon, mutta herkempi Gredos tarraa tiukasti nykypäivään. Valitsemani Maku haltuun -viini avaa asian upealla hinta-laatusuhteellaan.
Ranskassa Grenache loistaa Rhônen laakson sekä Languedoc-Roussillonin puna- ja roseeviineissä. Eikä sovi sivuuttaa makeita väkevöityjä Grenache-viinejä, joista tunnetuin lienee Roussillonin vins doux naturels -nektari Banyuls.
Erityismaininnan ansaitsee Rhônen laaksosta Châteauneuf-du-Papesta tuleva legendaarinen Château Rayas ja myös tämän kakkosviini Pignan. Nämä grenachet voivat olla käänteentekeviä, kuten aikanaan allekirjoittaneelle.
Synonyymit
Punainen Grenache tottelee montaa nimeä: Grenache Noir (Ranska ja Uusi maailma), Garnacha- sekä Garnatxa-Tinta tai -Negra (Espanja ja Katalonia) tai Cannonau (Sardinia, Italia).
Tiesitkö?
Miltei 90 prosenttia maailman Grenache Noir -istutuksista kasvaa Ranskassa ja Espanjassa.
Maku haltuun
Comando G La Bruja de Rozas 2019
Sierra de Gredos, Espanja, Tilausvalikoima 920322, 29,51 €
Viini on Comando G -kaveruskaksikon taidonnäyte Sierra de Gredosin vuoristosta. Liki kilometrissä kasvavien, yli 60-vuotiaiden Garnacha-köynnösten rypäleistä tehty naturalviini on valmistettu biodynaamisesti. Elegantti ja eloisa, suutuntumaltaan silkkinen viini tulvii balsamicomansikkaa, karhunvatukkaa, pippurisuutta sekä kuivattuja kukkia ja yrttejä.
Ruoka: Monikäyttöinen! Nauti vaikka grillattujen karitsankareiden tai entrecôten ja salsa verden kanssa. Tarjoile viilennettynä.