Kalojen kaverit – 6 x paras kalaviini

Kalaruoille viinejä mietittäessä valintaan vaikuttaa kalalaji, mutta ennen kaikkea valmistustapa ja lisukkeet.

21.06.2022 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

6 x kalaviini
Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

Vaalealihaiset kalat

Esimerkiksi ahven, kuha ja siika, ovat maultaan melko herkkiä. Niille sopivimpia viinejä ovat kevyet, puhdaspiirteiset ja raikkaat viinit, joissa ei ole tammikypsytyksen tuomaa paahteisuutta ja hennon savuista karvautta.

Punalihaiset, rasvaiset kalat

Punalihaiset, rasvaiset kalat, kuten lohi, taimen, nieriä tai tuore tonnikala, kaipaavat seurakseen terhakkaan hapokkaita, särmikkään napakoita, tammettomia ja kuivia viinejä. Tai kokeile vaihtoehtoisesti leveän eksoottisia, kermaisia, tammessa kypsyneitä, mausteisia ja täyteläisiä valkoviinejä.

Graavattu kala

Graavattu kala on periaatteessa maultaan hyvin puhdaspiirteinen – vaikkakin enemmän tai vähemmän suolattu. Graavikalalle sopivat kuivat tai puolikuivat, eloisan hedelmäiset ja aromikkaat viinit.

Savustettu tai hiillostettu kala

Savustettu tai hiillostettu kala vaatii viiniltä intensiivisempää luonnetta, ettei viini jää ruoan aromikkuuden jalkoihin. Savustus ja hiillostus tuovat ruokaan karbautta. Ruoan karvaudella on puolestaan taipumus korostaa myös viinin karvautta. Vältä siis tammikypsytettyjä viinejä, sillä tammikypsytys tuo viiniin karvaita vivahteita. Runsaat, puhdaspiirteisen hedelmäiset ja aromikkaat viinit ovat oivia valintoja savukalalle. Sauvignon Blanc -viinit toimivat aina.

6 x kalaviini

 

 

Lue myös

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Huhtikuun Viinilehti on ilmestynyt. Sielukkaasti kuohuvan numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.