Pihojen rikkakasvista ruokapöytään
Voikukkia on Suomessa lähes 500 eri lajia ja ne ovat kaikki vähän erilaisia. Maku selviää parhaiten maistamalla. Pyöreäreunaiset lehdet ovat yleensä vähemmän kitkeriä ja karvaita kuin teräväreunaiset lehdet. Voikukka sopii hyvin ruoanvalmistukseen ja pihojen rikkakasvista voi käyttää kaikki kasvinosat.
Paahdetuista voikukan juurakoista on pula-aikana valmistettu kahvin korviketta. Modernimpaa ruokaa niistä syntyy kevyesti kiehauttaen tai grillaten. Juurakot kerätään joko aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä.
Voikukan lehdet sopivat käytettäväksi raakana salaateissa muiden ainesten seassa. Kokeile myös ryöpätä lehdet pinaatin tavoin ja tarjoa voisulan sekä sitruunamehun kanssa.
Voikukan kukkavarsi on monien mielestä se kaikkein ihanin osa. Varsi on salaatissa pieneksi silputtuna tekstuuriltaan kuin hienonnettua sipulia, isompina pätkinä se tuo salaattiin mukavaa rouskua. Ontto varsi toimii myös juomissa pillinä.
Kukkanuput ovat kuin pieniä kapriksia. Niitä voi käyttää herneen tai ruusukaalin tavoin ja vaikka paistaa oliiviöljyssä ja tarjota sitruunan kanssa.
Keltaiset kukat maistuvat hunajalle ja lakritsille, ne ovat kuin villin luonnon vaahtokarkkeja. Kukkia voi käyttää tuoreena tai kuivattuna vaikkapa koristeena jälkiruoissa tai makuna ja värinä salaatissa.