viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Nokkonen
Ruoka

Sesongissa: nokkonen

22.04.2022 Taina Salovaara + kuva Laura Riihelä

Kevään hennoissa nokkosissa on hienostunut maku ja rutkasti hyödyllisiä ravintoaineita. Kurkkaa vinkit nokkosmetsälle ja viinivalintoihin.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Vinkit nokkosmetsälle

Varustaudu nokkoshortoiluun hanskoilla ja isolla korilla. Kun löydät hyvän apajan, kerää lehtiä kerralla koko kopallinen. Nokkonen hupenee reilusti kuumennuksessa, samaan tapaan kuin pinaatti. Neljän hengen keittoon tai muhennokseen uppoaa noin litra tiiviiksi paineltuja tuoreita nokkosen lehtiä. Kevään ja alkukesän nokkoset voi käyttää varsineen. Lehdistä parhaan makuisia ovat vaaleanvihreät latvaversot ja pienet lehdet. Toki lehtiä voi kerätä koko kesän ajan, mutta kauden edetessä niiden maku muuttuu kitkerämmäksi.

Nokkonen ja viini – näin onnistut

Nokkosella itsellään ei ole viinin kannalta isoja vaatimuksia. Nokkosta enemmän viinivalintaan vaikuttaa se, miten nokkonen on valmistettu – tai mitä siitä on valmistettu. Hentona raaka-aineena nokkonen ei pärjää liian voimakkaille viineille. Usein valkoviini on hyvä ratkaisu. Yksi johtolanka sopivan viinin valinnassa voi olla nokkosen ”yrttinen” aromikkuus. Hae viiniksi sellaisia valkoisia viinejä, joista voi erottaa samankaltaisia yrttisiä ja mausteisia vivahteita. Kokeile esimerkiksi Sauvignon Blanc -, Grüner Veltliner -, Roussanne-, Garganega- tai Albarinho-rypäleistä valmistettuja viinejä.

Herkullisia nokkosreseptejä

Nokkospasta

Nokkosletut

Lue lisää

Kysyimme guruilta: ensi vuoden viinitrendit

19.11.2024 Teksti ja kuvat Wenla Wallin

5 x sesongin ruoka-viinipari

30.09.2024 Anna-Kaisa Karppinen

Kysyimme guruilta: unohtumattomin viinimuisto

06.05.2024 Teksti Wenla Wallin Kuvat haastateltavat

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä