Pasta on lohturuokien kruunaamaton kuningas, mutta raaka-aineisiin panostamalla siitä saa viritettyä täydellisen ruoan myös kevään juhliin. Pieteetillä valmistetun pastan kruunaa sille ajatuksella valittu viini. Yhdistä herkulliseen karitsapastaan eteläafrikkalainen marjaisen savuinen shiraz tai valitse sitruunaisen äyriäispastan seuraksi hapokas eteläafrikkalainen sauvignon blanc. Näistä ruoka- ja viinikomboista puhutaan vielä!
Tyylikkään tuhteja makuja
Pääsiäisen ehdoton klassikkoruoka on karitsa. Modernissa pääsiäispöydässä pitkään haudutettu karitsanniska saa seurakseen tagliatelle-pastaa, harissaa ja rucolaa. Eteläafrikkalainen Nederburg Shiraz 2019 on palkitun viinitalon tyylikäs punaviini Western Capen alueelta. Metsän marjoja ja napakkaa tanniinisuutta tulviva viini nostaa juhlavan karitsaragun täysin uusiin sfääreihin.
Herkullinen karitsapasta
4 annosta
Ainekset:
2 pientä punasipulia
2 valkosipulinkynttä
1 pieni vihreä paprika
noin 400 g kypsää haudutettua karitsan niskaa (katso resepti täältä)
2 rkl oliiviöljyä
2 prk (á 400 g) tomaattimurskaa
1 rkl harissatahnaa (chilitahna)
1 tl suolaa
mustapippuria
½ ruukkua tai ¼ rasiaa (25 g) rucolaa
Lisäksi:
400 g tagliatelle-pastaa
vettä
suolaa
oliiviöljyä
Tarjoiluun:
75 g parmesaania
pinjansiemeniä
Valmistusohje:
1. Kuori sipulit. Leikkaa punasipulit isohkoiksi paloiksi. Hienonna valkosipulit. Poista paprikasta kanta ja leikkaa malto ronskisti paloiksi.
2. Revi ylikypsä karitsanliha kevyesti käsin tai riivi se suikaleiksi haarukalla.
3. Kuumenna paistinpannu, lisää oliiviöljy ja kasvikset. Kuullota hetki.
4. Lisää pannuun tomaattimurska ja karitsan lihat. Pienennä lämpöä niin, että kastike hautuu hiljaa poreillen. Mausta harissatahnalla, suolalla ja mustapippurilla. Hauduta ragua 15–20 minuuttia, kunnes seos hieman saostuu ja maut tiivistyvät.
5. Keitä pasta paketin ohjeen mukaan ja pirskottele päälle halutessasi oliiviöljyä.
6. Lisää hautuneen karitsakastikkeen joukkoon valutettu pasta sekä rucola. Sekoita ainekset huolellisesti.
7. Viimeistele annokset ennen tarjoilua raastetulla parmesaanilla, rouhitulla mustapippurilla ja pinjansiemenillä.
Keväistä raikkautta
Mehevät, hapokkaat sitruunat ja raikkaat merenelävät yhdistyvät täydellisen kermaisessa sitruuna-äyriäispastassa. Koukuttava annos kruunataan Nederburg Sauvignon Blanc 2020 -valkoviinillä, jonka sitruksinen makumaailma saa makunystyrät tanssahtelemaan.
Nederburg Sauvignon Blanc 2020
11,99 €
0,75 l
Kermainen sitruuna-äyriäispasta
4 annosta
Ainekset:
150 g kampasimpukoita
300 g (7–10 kpl) raakoja kuningasrapuja
1 luomusitruuna
3 dl kuohukermaa
1/4 tl suolaa
250 g pappardelle-pastaa
vettä
suolaa
2–3 rkl öljyä
1 dl minttua hienonnettuna
1 dl parmesaania raastettuna
Valmistusohje:
1. Jos käytät pakastettuja kampasimpukoita ja kuningasrapuja, ota ne jääkaappiin sulamaan 6–8 tuntia ennen kypsentämistä.
2. Ota kampasimpukat ja kuningasravut huoneenlämpöön puoli tuntia ennen valmistamista. Pyyhi pinta kuivaksi talouspaperilla.
3. Pese sitruuna lämpimällä vedellä ja kuivaa pinta. Raasta sitruunankuori ja purista mehu.
4. Kuumenna kuohukerma paistokasarissa. Lisää sitruunan mehu ja kuoriraaste sekä suola. Kiehauta seos ja keitä keskilämmöllä 3–5 minuuttia.
5. Kypsennä pasta runsaalla suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.
6. Valuta pasta. Kaada pasta sitruunakerman joukkoon.
7. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää pannulle kampasimpukat. Paista 1–2 minuuttia molemmin puolin. Nosta kampasimpukat sitruunapastan joukkoon.
8. Paista kuningasravut pannulla tilkassa öljyä, 2–3 minuuttia molemmin puolin, kunnes ravut ovat kauttaaltaan kypsän punaisia. Lisää ravut sitruunapastan joukkoon.
9. Viimeistele annokset hienonnetulla mintulla ja raastetulla parmesaanilla.