viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
2 x pasta
Kaupallinen yhteistyö

Pääsiäisen herkkupastat! 2x viini ja pasta

Kaupallinen yhteistyö

31.03.2022 Viinilehden toimitus

Pääsiäisen ruokapöytään katetaan karitsapastaa ja kermaista sitruuna-äyriäispastaa. Tarjoilut eivät olisi kuitenkaan mitään ilman ruoille täydellisesti sopivia viinejä! Kokkaile suosikkisi ja tilaa viinit lähimpään Alkoosi.

Pasta on lohturuokien kruunaamaton kuningas, mutta raaka-aineisiin panostamalla siitä saa viritettyä täydellisen ruoan myös kevään juhliin. Pieteetillä valmistetun pastan kruunaa sille ajatuksella valittu viini. Yhdistä herkulliseen karitsapastaan eteläafrikkalainen marjaisen savuinen shiraz tai valitse sitruunaisen äyriäispastan seuraksi hapokas eteläafrikkalainen sauvignon blanc. Näistä ruoka- ja viinikomboista puhutaan vielä!

Tyylikkään tuhteja makuja

Pääsiäisen ehdoton klassikkoruoka on karitsa. Modernissa pääsiäispöydässä pitkään haudutettu karitsanniska saa seurakseen tagliatelle-pastaa, harissaa ja rucolaa. Eteläafrikkalainen Nederburg Shiraz 2019 on palkitun viinitalon tyylikäs punaviini Western Capen alueelta. Metsän marjoja ja napakkaa tanniinisuutta tulviva viini nostaa juhlavan karitsaragun täysin uusiin sfääreihin.

Herkullinen karitsapasta

karitsapasta

4 annosta

Ainekset:
2 pientä punasipulia
2 valkosipulinkynttä
1 pieni vihreä paprika
noin 400 g kypsää haudutettua karitsan niskaa (katso resepti täältä)
2 rkl oliiviöljyä
2 prk (á 400 g) tomaattimurskaa
1 rkl harissatahnaa (chilitahna)
1 tl suolaa
mustapippuria
½ ruukkua tai ¼ rasiaa (25 g) rucolaa

Lisäksi:
400 g tagliatelle-pastaa
vettä
suolaa
oliiviöljyä

Tarjoiluun:
75 g parmesaania
pinjansiemeniä

Valmistusohje:
1. Kuori sipulit. Leikkaa punasipulit isohkoiksi paloiksi. Hienonna valkosipulit. Poista paprikasta kanta ja leikkaa malto ronskisti paloiksi.
2. Revi ylikypsä karitsanliha kevyesti käsin tai riivi se suikaleiksi haarukalla.
3. Kuumenna paistinpannu, lisää oliiviöljy ja kasvikset. Kuullota hetki.
4. Lisää pannuun tomaattimurska ja karitsan lihat. Pienennä lämpöä niin, että kastike hautuu hiljaa poreillen. Mausta harissatahnalla, suolalla ja mustapippurilla. Hauduta ragua 15–20 minuuttia, kunnes seos hieman saostuu ja maut tiivistyvät.
5. Keitä pasta paketin ohjeen mukaan ja pirskottele päälle halutessasi oliiviöljyä.
6. Lisää hautuneen karitsakastikkeen joukkoon valutettu pasta sekä rucola. Sekoita ainekset huolellisesti.
7. Viimeistele annokset ennen tarjoilua raastetulla parmesaanilla, rouhitulla mustapippurilla ja pinjansiemenillä.

Keväistä raikkautta

Mehevät, hapokkaat sitruunat ja raikkaat merenelävät yhdistyvät täydellisen kermaisessa sitruuna-äyriäispastassa. Koukuttava annos kruunataan Nederburg Sauvignon Blanc 2020 -valkoviinillä, jonka sitruksinen makumaailma saa makunystyrät tanssahtelemaan.

Kermainen sitruuna-äyriäispasta

Kermainen äyriäispasta

4 annosta

Ainekset:
150 g kampasimpukoita
300 g (7­–10 kpl) raakoja kuningasrapuja
1 luomusitruuna
3 dl kuohukermaa
1/4 tl suolaa
250 g pappardelle-pastaa
vettä
suolaa
2­–3 rkl öljyä
1 dl minttua hienonnettuna
1 dl parmesaania raastettuna

Valmistusohje:
1. Jos käytät pakastettuja kampasimpukoita ja kuningasrapuja, ota ne jääkaappiin sulamaan 6­–8 tuntia ennen kypsentämistä.
2. Ota kampasimpukat ja kuningasravut huoneenlämpöön puoli tuntia ennen valmistamista. Pyyhi pinta kuivaksi talouspaperilla.
3. Pese sitruuna lämpimällä vedellä ja kuivaa pinta. Raasta sitruunankuori ja purista mehu.
4. Kuumenna kuohukerma paistokasarissa. Lisää sitruunan mehu ja kuoriraaste sekä suola. Kiehauta seos ja keitä keskilämmöllä 3­–5 minuuttia.
5. Kypsennä pasta runsaalla suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.
6. Valuta pasta. Kaada pasta sitruunakerman joukkoon.
7. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää pannulle kampasimpukat. Paista 1­–2 minuuttia molemmin puolin. Nosta kampasimpukat sitruunapastan joukkoon.
8. Paista kuningasravut pannulla tilkassa öljyä, 2­–3 minuuttia molemmin puolin, kunnes ravut ovat kauttaaltaan kypsän punaisia. Lisää ravut sitruunapastan joukkoon.
9. Viimeistele annokset hienonnetulla mintulla ja raastetulla parmesaanilla.

Lue lisää

Syksyiseen herkutteluun: hirvipata + Armigero-punaviini

Kaupallinen yhteistyö

14.10.2024 Viinilehden toimitus

Bourgognen valkoviinit palaavat modernimpina kuin koskaan

08.08.2024 Teksti Essi Avellan Kuvat tuottajat

Punaiset kesäviinit – pruuvissa neljä ranskalaista pinot noiria

10.06.2024 Christina Suominen

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä