Soijapavuista juoksettamalla tehty tofu on kasviproteiinien klassikko, ja nyt suositumpaa kuin koskaan. Supermarkettien kylmähyllyillä on kymmenittäin erilaisia tofuvalmisteita. Maustamattomien perustofujen rinnalla on aromaattista kylmäsavutofua, monin eri tavoin marinoituja valmisteita ja kiireisen kokkaajan iloksi myös valmiiksi paahdettua, revittyä ja maustettua tofua. Erityisen ilahduttavaa on tofuvalmisteiden suuri kotimaisuusaste. Tofua tehdään ainakin Tammisaaressa, Padasjoella ja Helsingissä.
Tofu ja viini
Tofu on täydellinen esimerkki siitä, että viinivalinnan kannalta raaka-aineen merkitys on olematon. Tofu on aromeiltaan ja maultaan hyvin neutraali, joten valmistustapa ja lisukkeet ohjaavat viinivalintaa. Kun tofu on ruoassa pääraaka-aineena, on ruoassa usein paljon mausteita ja viinin väri valkoinen. Punaviinien tanniinisuus ja ruoan monet mausteet olisivat yhdistelemänä haasteellinen.
Jos tofuresepteissä on reilusti mausteisuutta, ja perusperiaatteena on tarjota niiden kanssa joko aavistuksen makeaa viiniä tai sitten hyvin kypsän hedelmäistä, lähes eksoottista viiniä. Myös hennon makeat kuplivat viinit toimivat. Lajikkeista esimerkiksi Riesling, Pinot Gris, Viognier, lämpimän alueen Chardonnay tai kevyempi Gewürztraminer ovat onnistuneita valintoja mausteisten tofuruokien seuraan.
3 x tofun paistovinkki
KUIVAA tofua ennen paistamista kaksinkertaisten talouspaperiarkkien välissä. Päälle voi laittaa leikkuulaudan edistämään nesteen valumista.
PAISTA tofua ensin kuivalla pannulla kohtalaisella lämmöllä. Kun tofu on ruskistunut, lisää pannulle öljy ja jatka paistamista vielä hetki.
MAUSTA paistettu tofu makusi mukaan esimerkiksi soijalla, seesamiöljyllä, inkiväärillä, riisiviinietikalla ja yrteillä.