viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Vanhat viinit
Opi viineistä

Vanhat viinit – uhka vai mahdollisuus?

02.10.2021 Samuli Pasanen

Ikääntyneet viinit maksavat usein omaisuuksia eikä järkevän hintaisia ole helppo löytää. Poimi Viinilehden vinkit vanhojen viinien valintaan!

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Ikääntyneet viinit maksavat usein omaisuuksia eikä järkevän hintaisia ole helppo löytää. Poimi vinkkimme vanhojen viinien valintaan.

Hyvin ikääntyviä viinejä tehdään ympäri maailmaa, mutta harvan viinialueen viinejä on enää merkittäviä määriä markkinoilla kymmenen tai viidentoista vuoden jälkeen sadonkorjuusta. Kokosimme tähän digiartikkeliin viinejä, joita kuluttajalla on mahdollisuus löytää nettikaupoista tai matkustamalla kohtuullisin hinnoin.

Vanhat viinit kiinnostavat, koska ne ovat parhaimmillaan upean moniulotteisia ja unohtumattomia makuelämyksiä. Ongelma on kuitenkin se, että niiden ostamiseen liittyy aina riskejä. Esimerkiksi vääränlainen säilytys (mm. lämpötilanvaihtelut, auringonvalo tai liian kuiva ilma) voi pilata viinin. Liian vanhat tai huonosti säilytetyt viinit voivat olla hapettuneita, hedelmättömiä, etikkaisia tai vain tunkkaisia ja tympeän makuisia.

Mistä sitten tietää onko viinit säilytetty oikein? Huutokaupattavat viinit myydään usein jonkinlaisen dokumentaation kanssa, josta pitäisi selvitä viinin säilytys ja omistussuhteet vuosien varrelta. Jos ostat viiniä nettikaupasta, pyydä kuvat pulloista ennen maksua ja kysy pullojen alkuperästä. Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä lähempänä tuotantoaluetta viini on myynnissä, sitä vähemmän se on luultavasti matkustanut ja sitä todennäköisemmin myös kunnossa. Optimaalista olisi ostaa vanhat pullot suoraan viinitilan omasta kellarista.

Myös viinin väriä kannattaa arvioida. Mikäli punaviini on kirkastunut ja täysin läpikuultava, pilaantumisriski on kasvanut. Jos taas kuiva valkoviini on täysin ruskistunut, happi on saattanut tehdä tehtävänsä liiankin hyvin.

Raha mahdollistaa melkeinpä minkä tahansa viinin hankinnan, mutta pienemmälläkin budjetilla voi löytää upeita ja ikääntyneitä viinejä. Kokosimme muutaman vinkin, joiden avulla voi aloittaa tutustumisen vanhoihin viineihin.

Väkevöidyt viinit

Väkevöidyt viinit ovat tunnettuja ikääntymispotentiaalistaan. Osaa niistä voidaan pitää lähes kuolemattomina. Joskus kuulee leikkisästi sanottavan, että madeira on vielä nuorta, jos se on 1900-luvulla tehtyä.

Väkevöidyistä viineistä madeirat, vuosikertaportviinit, Banyulsin kylän väkevöidyt viinit ja Australian Rutherglenin väkevät muscatit kestävät tunnetusti hyvin aikaa. Kovin edullisesti näitä viinejä ei löydä, mutta hyvänä puolena voi pitää niiden pitkää säilymistä myös avattuna.

Makeat viinit

Makeat viinit ikääntyvät usein hitaasti ja kestävät hyvin pitkää kellarointia. Esimerkiksi 20–45-vuotiaita Bordeaux’n makeita viinejä (Sauternes, Barsac, Loupiac, Sainte-Croix-du-Mont, Cadillac) voi löytää hyvinkin edullisesti – ja ne ovat harvoin isoja pettymyksiä. Kun pullohinta on 15–30 euroa, uskaltaa ottaa riskin, vaikkei tuntisi tuottajaa tai vuosikertaa.

Myös Unkarin kuuluisan Tokaijin alueen makeat viinit kestävät vuosikymmenien kellarointia, mutta ovat usein tyyrimpiä verrattuna Bordeaux’n serkkuihin.

Kannattaa muistaa myös Loiren laakson makeat chenin blancit, joista parhaimmat ikääntyvät vuosikymmeniä menettämättä raikkauttaan. Loiressa laatu kuitenkin vaihtelee enemmän kuin Bordeaux’ssa, joten kannattaa tutkia tuottajia ja vuosikertoja tarkemmin.

Baskimaan kyljessä lepäävän Juranconin alueen myöhään poimitut makeat viinit ikääntyvät mahtavasti, mutta niitä voi olla vaikea löytää.

Saksan kuuluisimmat trockenbeerenauslese-viinit ovat yksiä maailman etsityimmistä ja arvokkaimmista, mutta edullisimmista spätlese- ja auslese-tyyleistä voi löytää hienosti ikääntyneitä viinejä murto-osalla hinnasta. Korkean hapokkuutensa ansiosta myös kuivat rieslingit pystyvät ikääntymään upeasti jopa vuosikymmeniä. Tällä hetkellä kannattaa ostaa ja nauttia 1990-luvun ja 2000-luvun alun rieslingejä ja kokeilemaan vanhempiakin vuosikertoja. Viinejä löytää ystävällisin hinnoin esimerkiksi Moselin alueen viinitiloilta ja viinikaupoista sekä saksalaisista nettikaupoista.

Kuivat valkoviinit

Ikääntyneitä kuivia valkoviinejä etsivän kannattaa tutustua Riojan, Alsacen ja Bordeaux’n tunnetuimpiin valkoviinituottajiin sekä Juran Vin Jaunen ja Côtes du Juran viineihin. Myös Loiren hapokkaat muscadetit ja Juranconin kuivat viinit voivat ikääntyä pitkään, mutta ovat vaikeita löytää. Monen mielestä hienoimmat ikääntyneet valkoviinit löytyvät Bourgognesta, mutta niiden hinnat ovat usein jo nuorina satoja euroja. Eikä sekään vielä takaa pitkää ikää.

Punaviinit

Vanhojen punaviinien hankinnassa on usein tärkeämpää tietää vuosikerta kuin tuottaja, sillä kurjat vuodet ovat usein huonoja kaikille alueen tuottajille. Hienosti ikääntyviä punaviinejä tuotetaan ympäri maailmaa, mutta vain harvojen alueiden viinien voi katsoa parantuvan vuosikymmenien kypsytyksestä.

Jos kyse on yli 30 vuotiaista viineistä, on turvallisinta ostaa Piemonten ja Bordeaux’n punaviinejä. Hyviä vuosikertalistauksia löytää mm. Jancis Robinsonilta.

Piemonten Nebbiolosta tehdyt viinit pystyvät ikääntymään kymmeniä vuosia menettämättä luonnettaan. Varsinkin pohjoisen Piemonten alueista Gattinara ja Ghemme tarjoavat edelleen edullisesti viinejä jopa 50-luvulta. Kansainvälisesti tunnettujen Barolon ja Barbarescon viinit ovat usein arvokkaampia.

Klassisesti Bordeaux’n punaviineistä on sanottu, että ranskalaiset voivat juoda niitä kymmenen vuoden ikäisinä, mutta englantilaisille ne ovat tarpeeksi pehmeitä kolmekymppisinä. Modernin viininteon myötä tämä ei ehkä enää pidä paikkansa, mutta 50-, 60- ja 70-luvun viinejä maistaessa ymmärtää lauseen alkuperän. Bordeaux’n viineistä ja tuottajista löytää usein paljonkin tietoa, joten sokkona viinejä ei tarvitse ostaa.

Bordeaux’n ja Piemonten lisäksi kannattaa suunnata katse myös Espanjan Riojaan sekä Loiren laakson cabernet franceihin. Myös Italialaisen Taurasin kylän aglianicot pystyvät yllättämään pitkäikäisyydellään. Uuden maailman viineistä maininnan ansaitsevat Australian ikääntyneet shirazit ja cabernet sekä Kalifornian vanhat Bordeaux-sekoitteet.

Älä kuitenkaan anna listojen ja ehdotusten rajoittaa vanhojen viinien maistelua liikaa. Positiivisia yllätyksiä voi löytyä yllättäviltä alueilta ja viineistä, joista sitä ei uskoisi. Vai miltä kuulostaisi puolikuiva rosee Loiresta vuodelta 1979? Tai kuiva Barossan laakson riesling vuodelta 1978? Tai Torresin kuiva chardonnay vuodelta 1990? Herkullisia olivat kaikki!

Vinkit vanhojen vuosikertojen ostoon 

Kun matkustat viinialueilla, kysy vinkkejä vanhojen viinien ostoon laadukkaista viiniravintoloista ja viinikaupoista. 

Monet eurooppalaiset viinikaupat postittavat viinejä myös Suomeen kysyttäessä:

  • Wine-searcher.com on hyvä tapa etsiä viinejä vuosikerroittain useista viinikaupoista samanaikaisesti.

Esimerkkejä nettikaupoista, joissa on hyvä valikoima vanhoja viinejä:

Ruotsissa järjestetään vanhojen viinien huutokauppoja kahdeksan kertaa vuodessa. Kuljetus Suomeen täytyy järjestää itse. 

Lue lisää

Kysyimme guruilta: unohtumattomin viinimuisto

06.05.2024 Teksti Wenla Wallin Kuvat haastateltavat

Kysyimme guruilta: talven yllättävä viini-ruokayhdistelmä

29.02.2024 Heidi Kleemola + Kuvat haastateltavat

Alkon uutuudet syysiltoihin

16.10.2023 Anna-Kaisa Karppinen + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä