Kuohuviinistä punaviiniin
Rakkaalla rypäleellä on monta nimeä ja käyttötarkoitusta. Tyylikäs Pinot Noir tunnetaan Itävallassa ja Sveitsissä nimellä Blauburgunder, Saksassa puhutaan pitkälti Spätburgunderista, ja Italiassa tummanpuhuva rypäle on nimeltään Pinot Nero. Monipuolisesta rypäleestä valmistetaan upeiden ja eleganttien punaviinien lisäksi kuohuviiniä, samppanjaa, roseeta ja jopa valkoviiniä.
Bourgognesta uuteen maailmaan
Pinot Noirin sydän on Ranskassa Bourgognen viinialueella, mutta upeita pinoteja valmistetaan maailman ympäri. Ranskan klassikkoalueiden Bourgognen ja Alsacen lisäksi esimerkiksi Uusi-Seelanti, Chile ja Yhdysvallat ovat tunnettuja pinoteistaan. Pinot Noir on erittäin herkkä ilmaston vaikutuksille, joten rypäleestä valmistetut viinit ovat makuprofiililtaan hyvin omintakeisia kasvupaikasta riippuen. Pinot Noiriin kannattaakin tutustua monen eri viinialueen, -tyylin ja -maan kautta.
Seassa vai sellaisenaan?
Pinot Noirista valmistetut punaviinit ovat yleensä lajikeviinejä, joiden valmistamiseen ei ole käytetty muita rypäleitä. Klassisilla eurooppalaisilla viinialueilla, kuten Bourgognessa ja Alsacessa, tuotantomääräykset määrittelevät punaviinien valmistusta. Tuotantosääntöjen mukaan Bourgognen pinot noir -viinien on oltava aina 100 % lajikeviinejä ja Alsacessa Pinot Noir on ainoa punaviinin valmistuksessa käytettävä lajike, joka oikeuttaa AOC Alsace -alkuperämerkintään.
Iävallassa ja Sveitsissä Blauburgunderia käytetään kuitenkin useasti muiden rypäleiden kanssa yhdessä. Saksassa Pinot Noiria, eli Spätburgunderia, käytetään roseeviinien valmistuksessa sellaisenaan, tai esimerkiksi rieslingroseessa Riesling-rypäleen kanssa. Pinot Noirista valmistetaan myös valkoviinejä, mutta ne ovat hieman harvinaisempia kuin punaiset kanssasisarensa. Jos törmäät punaisista rypäleistä valmistettuun valkoviiniin, kannattaa maistaa!
Pelkästä Pinot Noirista (tai Pinot Meunierista tai näiden kahden yhdistelmästä) valmistetuista samppanjoista ja kuohuviineistä käytetään nimitystä Blanc de Noirs. Pinot Noiria ja Pinot Meunieria käytetään myös samppanjan valmistuksessa valkoisen Chardonnay-rypäleen kanssa.
Pinot noir ruokapöydässä
Pinot noirit ovat erinomaisia ruokaviinejä, eivätkä ne ruokapöydässä kalpene täyteläisempien viinin rinnalla. Kokkaa punaisille pinot noireille pitkään haudutettuja liharuokia, vaaleaa lihaa, lohta tai vaikkapa ankka- ja riistalintururokia. Jos lasissa on Pinot Noir -lajikkeesta valmistettua kuohuvaa, on se usein tyyliltään varsin runsasta kuplajuomaa. Se on mitä monikäyttöisin viini täyteläisten kala- ja äyriäisruokien tai runsaiden salaattien seuraan. Myös paistetut tai grillatut vaaleat liharuoat, kuten possu, broileri tai kalkkuna selkeämakuisine lisukkeineen toimii varmasti runsaan kuohuvan kera.
Pinot Noir -lajikeviinejä – testaa nämä!
Pinot Noir -samppanja
Pinot Noir -cremant
Pinot Noir -valkoviini
Baron Von Maydell Spätburgunder Blanc de Noirs 2018
Alkon tuotenro 1:
14,99 €
0,75 l
Laatu vastaa hintaa
Pinot Noir -roseeviini
Uuden maailman punaviini
Jackson Estate Vintage Widow Pinot Noir 2017 lahjapakkaus
Alkon tuotenro 1:
19,99 €
0,75 l
Löytö
Vanhan maailman punaviini
Rieflé Lieu-Dit Strangenberg Pinot Noir 2017
Alkon tuotenro 1: