Pinot Noir – tyylikkäitä viinejä kuohuviinistä punaviiniin

Pinot Noir -rypäleestä valmistetut punaviinit ovat kevyistä punaviineistä pitävän unelma. Vähätanniiniset punaviinit uhkuvat metsän punaisia marjoja: vadelmaa, mansikkaa, karpaloa ja puolukkaa. Viinit ovat elegantteja ja hienostuneen mausteisia. Pinot Noirista valmistetaan kuitenkin myös paljon muutakin kuin upeita punaviinejä.

06.09.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Pinot Noir
Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

Kuohuviinistä punaviiniin

Rakkaalla rypäleellä on monta nimeä ja käyttötarkoitusta. Tyylikäs Pinot Noir tunnetaan Itävallassa ja Sveitsissä nimellä Blauburgunder, Saksassa puhutaan pitkälti Spätburgunderista, ja Italiassa tummanpuhuva rypäle on nimeltään Pinot Nero. Monipuolisesta rypäleestä valmistetaan upeiden ja eleganttien punaviinien lisäksi kuohuviiniä, samppanjaa, roseeta ja jopa valkoviiniä.

Bourgognesta uuteen maailmaan

Pinot Noirin sydän on Ranskassa Bourgognen viinialueella, mutta upeita pinoteja valmistetaan maailman ympäri. Ranskan klassikkoalueiden Bourgognen ja Alsacen lisäksi esimerkiksi Uusi-Seelanti, Chile ja Yhdysvallat ovat tunnettuja pinoteistaan. Pinot Noir on erittäin herkkä ilmaston vaikutuksille, joten rypäleestä valmistetut viinit ovat makuprofiililtaan hyvin omintakeisia kasvupaikasta riippuen. Pinot Noiriin kannattaakin tutustua monen eri viinialueen, -tyylin ja -maan kautta.

Seassa vai sellaisenaan?

Pinot Noirista valmistetut punaviinit ovat yleensä lajikeviinejä, joiden valmistamiseen ei ole käytetty muita rypäleitä. Klassisilla eurooppalaisilla viinialueilla, kuten Bourgognessa ja Alsacessa, tuotantomääräykset määrittelevät punaviinien valmistusta. Tuotantosääntöjen mukaan Bourgognen pinot noir -viinien on oltava aina 100 % lajikeviinejä ja Alsacessa Pinot Noir on ainoa punaviinin valmistuksessa käytettävä lajike, joka oikeuttaa AOC Alsace -alkuperämerkintään.

Iävallassa ja Sveitsissä Blauburgunderia käytetään kuitenkin useasti muiden rypäleiden kanssa yhdessä. Saksassa Pinot Noiria, eli Spätburgunderia, käytetään roseeviinien valmistuksessa sellaisenaan, tai esimerkiksi rieslingroseessa Riesling-rypäleen kanssa. Pinot Noirista valmistetaan myös valkoviinejä, mutta ne ovat hieman harvinaisempia kuin punaiset kanssasisarensa. Jos törmäät punaisista rypäleistä valmistettuun valkoviiniin, kannattaa maistaa!

Pelkästä Pinot Noirista (tai Pinot Meunierista tai näiden kahden yhdistelmästä) valmistetuista samppanjoista ja kuohuviineistä käytetään nimitystä Blanc de Noirs. Pinot Noiria ja Pinot Meunieria käytetään myös samppanjan valmistuksessa valkoisen Chardonnay-rypäleen kanssa.

Pinot noir ruokapöydässä

Pinot noirit ovat erinomaisia ruokaviinejä, eivätkä ne ruokapöydässä kalpene täyteläisempien viinin rinnalla. Kokkaa punaisille pinot noireille pitkään haudutettuja liharuokia, vaaleaa lihaa, lohta tai vaikkapa ankka- ja riistalintururokia. Jos lasissa on Pinot Noir -lajikkeesta valmistettua kuohuvaa, on se usein tyyliltään varsin runsasta kuplajuomaa. Se on mitä monikäyttöisin viini täyteläisten kala- ja äyriäisruokien tai runsaiden salaattien seuraan. Myös paistetut tai grillatut vaaleat liharuoat, kuten possu, broileri tai kalkkuna selkeämakuisine lisukkeineen toimii varmasti runsaan kuohuvan kera.

Pinot Noir -lajikeviinejä – testaa nämä!

Pinot Noir -samppanja

Pinot Noir -cremant

Pinot Noir -valkoviini

Pinot Noir -roseeviini

Uuden maailman punaviini

Vanhan maailman punaviini

Saksalainen Spätburgunder

Lue myös

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Huhtikuun Viinilehti on ilmestynyt. Sielukkaasti kuohuvan numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.