Kalimotxo, kuten monetkin muut cocktailit, syntyi tarpeesta peittää huonoa alkoholin makua jollakin muulla. Huonolaatuisen viinin makuvirheitä korjattiin Coca-Colalla, ja näin saman määrän sekä punaviiniä että kolaa sisältävä cocktail oli syntynyt. Nykyään makuvirheitä ei enää tarvitse peittää, mutta cocktail on jäänyt elämään ja nauttii suosiota erityisesti Espanjan baski-alueella.
Helppo ja yksinkertainen juoma on turhaan ollut huonossa maineessa, sitä ei nimittäin tarvitse valmistaa automaattisesti huonosta viinistä. Nappaa hyllystä esimerkiksi Riojan tempranillo, sekoita joukkoon jääkylmää kolaa ja tarjoile ison jääkuution kanssa. Kokeile rohkeasti eri viinejä ja vaihda vaikkapa Coca-Cola pientuottajien kolajuomiin.
Ainekset:
Punaviiniä (esim. Riojan tempranillo)
Coca-Colaa
Jäitä
Koristeeksi: mintun tupsu tai appelsiinin kuoripala
Valmistustapa:
Mittaa lasiin sama määrä punaviiniä ja Coca-Colaa, lisää jää(t) ja sekoita. Koristele.