Nebbiolo, räjähtäviä tanniineja ja herkkiä aromeita
Nebbiolo on elegantti rypäle, mutta sen jopa julmat, suuta kuivattavat tanniinit saattavat yllättää juojansa. Oikeanlaisesta lasista nautittuna viinien marjaiset, hennot ja kukkeat aromit pääsevät kuitenkin upeasti esille ja suun räjäyttävät tanniinit jäävät taka-alalle – esimerkiksi pinot noir -lasissa nebbiolot pääsevät upeasti oikeuksiinsa. Kokeile nebbioloille näitä tai näitä viinilaseja. Nebbiolosta valmistettuihin viineihin saattaa muodostua koukuttava viha-rakkaus suhde, mutta useimmiten viiniasioissa rakkaus kuitenkin voittaa.
Kaikki Nebbiolosta valmistetut punaviinit eivät kuitenkaan ole täynnä suuta kuivattavia tanniineja, vaan jokaisella rypälettä viljelevällä viinialueella on omat luonteenpiirteensä.
Paina siis ainakin nämä Nebbiolo-alueet mieleesi:
Barolo DOCG
Peräänantamattomat tanniinit, voimakkaat maut ja korkea alkoholiprosentti: niistä on Barolo tehty. Barolot ovat Pohjois-Italian Nebbiolo-alueiden viineistä hedelmäisimpiä, tuhdeimpia ja täyteläisimpiä. Viineistä voi löytää vadelman, kirsikan, ruusun, aniksen, lakritsin ja maustepippurin aromeita. Piemonten alueella, Barolon seudulla syntynyt viini on ollut DOCG-laatuluokiteltu viini vuodesta 1980 asti.
Ennen kuin viinit näkevät päivänvalon, niitä kypsytetään vähintään 3 vuotta, ja riserva-viinejä 5 vuotta. Baroloita kannattaa myös rauhassa ikäännyttää ja kellaroida, koska karskit tanniinit kesyvät vuosien saatossa.
Barbaresco DOCG
Vaikka tanniineissa Barbaresco kalpenee Barolon rinnalla, ei viiniä voi kutsua kuitenkaan vähätanniiniseksi. Barbarescon upea makumaailma pursuaa mansikan, vadelman, kirsikan, hattaran, ruusun ja aniksen aromeita. Myös Barbarescot nauttivat kypsytyksestä, ja niiden täytyykin kypsyä 26 kuukautta ennen myyntiin päätymistä. Barbaresco Riservaa kypsytetään 50 kuukautta ennen kuin viini päätyy lasiin.
Niin ikään Piemontessa, Alban kaupungin itäpuolella tuotettu Barbaresco sai DOCG-laatuluokituksen vuonna 1980.
Roero DOCG
Roeron alue sijaitsee myös Piemontessa Barbarescon ja Barolon alueiden läheisyydessä. Vuodesta 2004 DOCG-statuksen saanut alue ei kuitenkaan ole läheskään niin tunnettu kuin kanssasisarensa. Siitä huolimatta alueen viinit ovat kuitenkin yhtä intensiivisiä ja tyylikkäitä kuin Barolot ja Barbarescot – mutta murto-osan hinnalla.
Boca
Täällä Nebbiolo-rypäle tunnetaan nimellä Spanna. Rypäleestä valmistettua viiniä blendataan useasti muiden paikallisrypäleiden kanssa. Maanläheiset, rustiikkiset viinit ovat hapokkaita, tanniinisia ja jopa hivenen rauta-aromisia.
Bramaterra
Bocan vieressä sijaitsevassa Bramaterrassa rypäle tunnetaan samalla Spanna-nimellä kuin naapurissakin. Viinit ovat tyyliltään hivenen kevyempiä ja mausta saattaa bongata tuoreita punaisia marjoja ja runsasta suun valtaavaa hapokkuutta.
Canavese Nebbiolo
Canavese DOC -alueen viinit ovat nimensä mukaisesti vähintään 85 % Nebbiolo-rypälettä. Kukkeat ja maanläheiset viinit on varusteltu voimakkailla tanniineilla ja lakritsin ja appelsiinin aromeilla.
Carema
Carema DOC -alueella valmistetaan pääsääntöisesti viinejä, joissa Nebbiolo-rypälettä pitää olla vähintään 85 %. Careman kevyehköistä nebbioloista löytyy ruusun, orvokin ja metsämansikoiden aromeita.
Fara
Alueella Spanna-rypäleenä tunnettu viini sekoitetaan Vespolina- ja Uva Rara -rypäleiden kanssa. Perinteikäs viini on erittäin rustiikkinen ja makumaailmassa on paljon kuivattuja hedelmiä ja nahkan aromeita.
Langhe Nebbiolo DOC
Langhen alue käsittää Barolon, Barbarescon ja Roeron DOCG-alueet. Langhen alueella, Barolon, Barbarescon ja Roeron DOCG-alueilla valmistetut nebbiolo-viinit kulkevat nimellä Langhe Nebbiolo.
Lessona
Parhaat Lessonat ovat usein 100 % lajikeviinejä, mutta valmistuksessa Nebbioloon yhdistetään useasti myös Vespolinaa, Croatinaa ja Uva Raraa. Viinit ovat kukkean parfyymisia ja hapokkaita viinejä, joiden kypsyttämisessä kannattaa olla kärsivällinen.
Nebbiolo d’Alba
Nebbiolo d’Alba DOC -alue sijaitsee Alban kaupungin ympäristössä Piemontessa. Nebbiolo-viinien tyylit vaihtelevat hedelmäisistä ja kukkeista, kevyemmistä punaviineistä yrttisiin ja rustiikkisiin, maanläheisempiin viineihin.
Enrico Serafino Tovasacco Nebbiolo d'Alba 2017
Alkon tuotenro 1: