Viinilasin valintaan ei ole yhtä ainoaa vinkkiä tai oikeaa vastausta. Viiniä voi juoda viinilasista, kahvikupista, vesilasista tai vaikkapa kuksasta – siitä, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Viinilasin muoto, materiaali ja koko kuitenkin vaikuttavat viinin makuun ja tuoksuun. Pieni satsaus laseihin saattaa viedä viinikokemuksen uudelle tasolle ja saada jopa edukkaamman viinin maistumaan monimuotoisemmalta.
Valkoviinilasi
Valkoviinit tarjoillaan yleensä pienimaljaisista laseista. Tämän tyyppiset lasit säilyttävät hyvin viinien kukkaiset aromit ja korostavat niiden hapokkuutta. Koska pienimaljaisissa laseissa nenä on juodessa lähellä viiniä, pääsevät myös viinin aromit hienosti oikeuksiinsa. Rotevammat ja täyteläisemmät valkoviinit, kuten tammitetut chardonnayt, viognierit ja oranssiviinit, kannattaa kuitenkin tarjoilla viinilasista, jossa on laakeampi malja. Laajemman suuaukon ansiosta viinien kermaiset ja täyteläiset aromit pääsevät paremmin esille.
Punaviinilasi
Jotta punaviini maistuisi lasissa pehmeältä ja hedelmäiseltä, on lasilla tärkeä tehtävä saada viinin tanniinien karvaus kuriin. Valkoviinilaseja laakeammalla suuaukolla varustetut lasit tuovat paremmin esille punaviinien hedelmäisyyttä ja pehmeyttä, karvaat maut jäävät näin taka-alalle. Valitaanpa viinille millainen lasi tahansa, on hyvä muistaa, että viini tarvitsee tilaa lasissa, jotta sen aromit pääsevät esille. Lasin maljan on hyvä olla tästäkin syystä tarpeeksi tilava.
Kuohuviinilasi
Kuohuviiniä ja samppanjaa näkee usein tarjottavan kapeasta ”huilun” mallisesta lasista. Kuohuviini pääsee kuitenkin paremmin oikeuksiinsa laakeammalla maljalla varustetusta lasista, avoimempi suuaukko tuo esille viinin aromeita ja makuja. Tarjoile kuohuvat siis astetta laakeammista samppanjalaseista tai valkoviinilaseista! Coupette-mallinen lasi taas on liian laakea, viinin aromit ja kuplat karkaavat nopeasti. Yksi tärkeimpiä ominaisuuksia kuohuviinilasissa on kananmunaa tai tulppaania muistuttava muoto, jossa lasi kaartuu hieman sisäänpäin suuaukon kohdalla.
Viinikokemusten maksimointi
Viinilasien ei tarvitse maksaa pientä omaisuutta ja alkuun pääsee hyvin yleispätevillä punaviini- ja valkoviinilaseilla. Jos kuitenkin haluaa saada viineistä irti enemmän, kannattaa viinilaseihin satsata. Markkinoilla on esimerkiksi Riedel-viinilasivalmistajan eri rypäleille suunniteltuja Veritas-viinilaseja, jotka tuovat muotoilunsa ansiosta kyseisten rypäleiden aromimaailmaa hienolla tavalla esiin. Viinilasivalmistaja Lehmann puolestaan on kehitellyt yhdessä samppanjatalojen kanssa optimaalista lasia samppanjan maisteluun. Viinin makuun, rakenteeseen ja jälkimakuun viinilasilla on kiistatta merkitystä. Tietylle viinityypille tai rypäleelle tehty lasi ohjaa esimerkiksi viinin ”kaatumaan” oikeaan kohtaan suuta, sen mukaan halutaanko makukokemuksessa korostaa viinin hedelmäisyyttä, mineraalisuutta, hapokkuutta tai karvautta.
Viinilehti ja Riedel-viinilaseja maahantuova Decanter Oy kuuluvat samaan konserniin.