Valtaosa Gamay-rypäleistä tuotetaan sen kotikonnuilla Ranskan Bourgognessa, Beaujolais’n alueella, joka on myös lajikkeen synonyymi. Gamay on tunnetuimmillaan marraskuussa, kun uuden sadon beaujolais nouveau -viinit päästetään ensimaistoon ja markkinoille. Nuorena juotavaksi tarkoitetut gamayt ovat väriltään hailakoita, raikkaan marjaisia ja mehukkaita sekä vähätanniinisia – usein myös banaanisia ja karkkimaisia. Lajike tarjoaa kuitenkin paljon muutakin kuin hubba bubba -viiniä. Tämän päivän viinintekijät veistelevät Gamaysta niin väriltään, tanniineiltaan kuin aromeiltaan syvempää sekä pitkäikäisempää viiniä.
Gamayta käsiteltäessä on syytä katsastaa Beaujolais’n laatuluokituksiin. Perus-beaujolais on useimmiten mehukkaan marjaista, enemmän rakennetta löytyy beaujolais villages -viineistä ja eniten persoonallisuutta tarjoavat beaujolais cru -viinit.
Cru-luokitettuja kyliä on kymmenkunta, ja niistä jokaisella omat tunnusomaiset piirteensä. Tutustumisen arvoisia ovat ainakin: Juliénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Morgon ja Brouilly. Ranskassa Gamay on huomioitava osa myös Beaujolais’n Mâconin sekä Loiren laakson ja Savoijin punaviinien tuotantoa.
Kotimaan rajat ylittävää levinneisyyttä yhdistää viileä ilmasto. Ranskan ohella merkittävimpiä tuottajamaita ovat Sveitsi, Uusi-Seelanti sekä Kanada ja Yhdysvallat, jossa papukaijamerkin gamay-viineistä saa Oregonin Willamette Valley.
Gamaysta valmistetaan lajikeviinejä ja sitä käytetään sekoitteissa sekä roseeviineissä. Malliesimerkkejä ovat Loiren laakson Anjoun ja Tourainen alueiden viinit. Lisäksi Gamayta tapaa kuplivissa, joista mainittakoon crémant de Bourgogne.
Gamaylle tyypillistä on eloisa hapokkuus ja raikkaus sekä vähäiset tanniinit. Intensiteetiltään ja aromikkuudeltaan tyylit vaihtelevat suuresti kevyistä keskitäyteläisiin. Vaihtoehtoja löytyy raikkaan marjaisista ja suunmyötäisen mehukkaista aina runsaampiin, moniulotteisiin ja maanläheisiäkin piirteitä henkiviin versioihin.
Gamayn tuoksu on usein makua voimakkaampi. Lajikkeen valttikortteja ovat raikkaan marjaisuuden, reippaan hapokkuuden sekä vähäisten tanniinien aikaansaama helppous ja monikäyttöisyys ruokapöydässä. Gamay-viinejä kannattaa hieman viilentää, jotta raikkaus ja viehkeä aromaattisuus pääsevät kunnolla esiin.
Mikä Gamay?
Synonyymeja: Gamay Noir á Jus Blanc, Beaujolais, Gamé, Grosse Dôle.
Aromit: Mansikka, vadelma, banaani, kirsikka, punaherukka, puolukka, kukkeus, pippurisuus, yrttisyys.
Tyyli: Kepeän marjaisista ja banaanisista keskitäyteläisiin ja moniulotteisiin. Myös roseita ja kuohuviinejä.
Ikääntyminen: Nauti kevyet ja raikkaan marjaisat viinit heti. Runsaammat, kuten beaujolais cru, kymmenenkin vuotta.
Suosi: Kevyet seurusteluun, maalaissalaateille, pitsoille ja pastoille. Eloisat versiot myös kaloille. Runsaammat paistetulle, grillatulle vaalealle lihalle ja pataruoille. Monenmoiset kasvisruoat, myös itämainen keittiö.