Silli (Clupea harengus) on ollut osa suomalaista ruokakulttuuria jo parin vuosisadan ajan. Suomalaisten tavat käyttää silliä ovat ottaneet vaikutteita aikojen saatossa niin venäläisestä kuin skandinaavisestakin kulttuurista ja saatavuudesta riippuen silli on ollut Suomessa joko herrojen herkku tai duunarin ruoka. Maassamme oli aiemmin myös vahva silliteollisuus, joka muovasi sillin käyttöä. Nykyään ainut täysin kotimainen valmistaja on Sillikonttori, jonka Uudenkaupungin tiloissa valmistetaan myös esimerkiksi Jalostajan sillituotteet.
Jouluna silli on osa kalapöytää ja sillisalaattia. Kesällä silli taas maistuu uusien perunoiden kanssa. Kokeilunhaluiset tarjoavat silliä myös juhlissa voileipäkakussa tai alkupalana jäädykkeen muodossa. Ruokapöydässä viini ja silli eivät ole ystäviä keskenään. Maustettujen, marinoitujen ja suolaisten sillien voimakas maku on vain liikaa viinille. Joulupöydässä silliherkut juttelevat huomattavasti sujuvammin oluen tai snapsin kanssa.
Kesän sillireseptit