Aubracin ylängön komeinta ja kuuluisinta juustoa on valmistettu jo lähes tuhat vuotta. Juusto syntyi keskiajalla Laguiolen lähellä sijaitsevassa luostarissa. Kun luostaritoiminta hiipui, saivat paikalliset meijerit munkkien vaaliman reseptin talteen.
Monen muun vuoristojuuston tapaan laguiolea (joskus myös nimellä tome de laguiole) valmistetaan vain kesäaikaan, jolloin lehmät liikkuvat vapaasti ulkona tuoretta ruohoa ja vuoristoyrttejä syöden. Juusto sai ranskalaisen AOC-alkuperämerkinnän vuonna 1961 ja sen mukaan laguiolea voidaan valmistaa vain aubrac- ja simmental-rotuisten lehmien maidosta. Jotta vuoristomaidon ainutlaatuinen maku säilyisi laguiole-juustossa vielä 6–12 kuukautta kestävän kypsytyksen jälkeenkin, ei maitoa käsitellä ennen juuston valmistusta.
Laguiolen tunnistaa oljenkeltaisesta marmorimaisesta rakenteesta ja mausta, jossa hedelmäisyys ja hapokkuus ovat täydellisessä tasapainossa. Meijerimestarit selittävät juuston kermaisen maun salaisuutta lehmien märehtimällä puhtaalla ja raikkaalla ravinnolla. Laguiolea tarjoillaan usein sellaisenaankin, mutta se tunnetaan aligot-nimisen juusto-perunamuhennoksen tärkeänä raaka-aineena. Valkosipulille maistuvaa tuhtia muhennosta tarjotaan lisukkeena muun muassa paksujen rotukarjapihvien ja mehevien maalaismakkaroiden rinnalla.
2 x juomasuositus Laguiole-juustolle
Jean Loron Terra Occitane Cinsault Rose 2018
Tilausvalikoima 915328, 13,48 €
Melko mieto laguiole-juusto tulee hyvin juttuun raikkaiden ja hedelmäisten roseeviinien kanssa. Eteläranskalainen rosee on valmistettu Cinsault-lajikkeesta. Roseeviini on aromiltaan hersyvän hedelmäinen ja aavistuksen vadelmainen. Kuivaa roseeviiniä voi hyvin maistella monien nuorien ja mietojen vuoristojuustojen kanssa.
Gérard Bertrand Solar Bee Friendly Rosé Grenache 2019
Tilausvalikoima 931791, 13,99 €
Gérard Bertrand on tullut tunnetuksi luonnonmukaisesti valmistetuista viineistään. Bee Friendly -sertifioitujen viinien valmistukseen ei käytetä minkäänlaisia mehiläisiä vahingoittavia viljelysmenetelmiä tai hyönteisiä uhkaavia torjunta-aineita. Grenache-lajikkeesta valmistetun kuivan ja pinkin viinin aromi on kypsän herukkainen sekä kesäisen mansikkainen.