Ihanat uudet perunat
Ensimmäiset ovat jo marketeissa, ja kohta ovat loputkin – kotimaiset Timot, Jussit, Annabellat ja Siiklit nimittäin. Todellinen varhaisperunafriikki ei tyydy markettipottuihin, vaan suuntaa kulkunsa torille tai suoramyyntitilalle ostamaan juuri korjattua perunoita, joiden kuori irtoaa käsin hiertämällä.
Varhaisperunan keittämisessä on omat niksinsä. Perunat lisätään aina kiehuvaan suolalla maustettuun veteen. Suolan määrä on makuasia, mutta yleensä 1–2 teelusikallisista vesilitraa kohden on riittävä määrä. Mukaan voi lisätä pari tillinvartta. Keittoajaksi riittää 10–14 minuuttia. Perunoiden maku tiivistyy, kun ne saavat keittämisen jälkeen hetken levähtää puhtaan pyyhkeen alla kattilassa.
Pottu & viini
Suhteessa viiniin uudet perunat, kuten perunat yleensäkin, kuuluvat neutraaleihin ruoka-aineisiin. Niiden suuntäyttävä rakenne vaatii viiniltä kuitenkin riittävää hedelmäisyyttä ja runsautta. Perunoiden makuun tulee keitettäessä makeutta, joka on kuitenkin niin hentoa, ettei se tee makean perusmaun tapaan viinistä särmikkäämpää ja voimakkaampaa. Viinivalintaa tehdessä on olennaista se, mitä perunoiden kanssa tarjotaan ja miten perunat on kypsennetty.
Varhaisperuna-fenkolisalaatti
Varhaisperunasalaatissa on viiniä haastavaa fenkolia ja raakaa punasipulia. Molemmat kaipaavat viiniltä puhdaspiirteisen hedelmäisiä aromeja, vältä tammisia viinejä. Viinin sitruksisuus, omenaisuus, mineraalisuus ja yrttisyys täydentävät mukavasti kesäisen salaatin makumaailmaa. Sopiva vaihtoehto varhaisperuna-fenkolisalaatin kanssa löytyy esimerkiksi riesling- ja sauvignon blanc -viineistä. Muita maistuvia vaihtoehtoja ovat espanjalaiset albarinot tai Italian vähemmän tunnetut pecorino-viinit.
Grilliperunat ja ranch-kastike
Grilliperunoiden ja ranch-kastikkeen mausteisuus on ratkaisevassa roolissa viiniä valittaessa. Mausteisuudella on taipumus korostaa kuivan viinin hapokkuutta ja punaviinin tanniinista karvautta. Silta viinin ja mausteisen ruoan välille löytyy viinin vienosta makeudesta. Valitse mausteisten perunoiden seuraksi hennon makea ja mielellään mausteinen pinot gris – tai gewürztraminer-viini.
Kokeile uusia perunoita myös…
Kreikkalaisittain. Lisää kattilaan kuumien, kypsien perunoiden joukkoon murustettua fetaa, silputtua minttua, sipulia sekä hyvää oliiviöljyä
Savolaisittain. Ravistele perunakattilaan niin, että perunat menevät osittain rikki. Lisää voita, sipulinvarsia, tilliä ja sormisuolaa.
Italialaisittain. Höyrytä keitetyt perunat kuiviksi. Lisää kattilaan reilusti pesto-kastiketta. Sekoita ja anna perunoiden maustua kannen alla.