Yleinen

Alkoholin etämyynti: Miten etenee keskustelu Suomessa?

06.04.2021 Viinilehden toimitus

Mitä alkoholin etämyynnistä on keskusteltu Suomessa alkuvuodesta 2021? Kokosimme listan lukemisen ja katsomisen arvoisista jutuista ja kannanotoista. Mukana myös Viinilehden tiedotteet aiheesta.

Kuohuva alkuvuosi 2021

Tammikuussa 2021 Suomessa ryöpsähti käyntiin kiivas keskustelu alkoholin etämyynnistä, kun Viinilehden perustaja ja kustantaja Juha Berglund ­joutui tullin suorittaman esitutkinnan kohteeksi epäiltynä törkeästä alkoholirikoksesta etämyynnin osalta. Asiaa on sittemmin käsitelty kaikissa valtamedioissa ja aiheesta on kuultu useita eri asiantuntijoita. Maalis-huhtikuussa tunnelma on ollut lähinnä odottava: mitä tapahtuu seuraavaksi? Huhtikuun alussa tuli tieto, että joidenkin toimijoiden osalta alkoholin etämyyntiä koskeva rikostutkinta on jo lopetettu, mutta Juha Berglundin osalta ei. Valvira haluaa ilmeisesti ratkaista asian laittamalla yksittäisen yrittäjän oikeusprosessiin ennakkotapauksen saamiseksi – mikä tuntuu varsin kummalliselta käytännöltä Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa. Seuraamme tilannetta ja päivitämme asiasta käytävää keskustelua.

Kokoamme tähän artikkeliin linkkejä mielenkiintoisimpiin avauksiin ja keskusteluihin aiheesta. Aiemmat Viinilehden jutut aiheesta ja sen taustoista löydät tämän artikkelin lopusta.

Muiden medioiden juttuja aiheesta:

(Osa artikkeleista vain kyseisten medioiden tilaajille):

6. huhtikuuta: Helsingin Sanomat uutisoi joidenkin alkoholin etämyyntiä koskevien rikostutkintojen lopetuksesta. Juha Berglundin tapausta tutkitaan yhä. Lue tästä.

3. maaliskuuta: Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja sanoo, että Avi-kiista kertoo terveestä demokratiasta. Lue mitä hän väitteellään tarkoittaa: HS.

1. maaliskuuta: Kauppalehti ottaa kantaa aiheeseen sanomalla, ettei alkoholin etämyynnistä ei puhuta laissa mitään – kyse vanhasta tulkinnasta. Lue Kauppalehti.

22. helmikuuta: Onko Suomi viimeinen Itä-Euroopan maa, kysyy Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen Verkkouutisten jutussa. Lue Verkkouutiset.

22. helmikuuta: Voiko Suomi kieltää alkoholin etämyynnin? Tätä pohtivat Ylen aamussa Helsingin yliopiston Eurooppa-oikeuden professori Juha Raitio ja Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa. Katso Ylen aamu.

19. helmikuuta: Asiantuntijat kritisoivat Suomea alkoholin etämyyntisotkua toimittaja Marja Sannikkan ohjelmassa Alkoholilaki on laittoman epäselvä. Katso Yle.

17. helmikuuta: Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo jätti eduskunnassa alkoholin etämyyntiä koskevan lakialoitteen. Katso uutinen Verkkomedian sivulta.

16. helmikuuta: Hufvustadsbladetin artikkelissa STM:n virkamies ja hallitusneuvos Ismo Tuominen myöntää, että tiedote on virheellinen. Artikkeli (vain tilaajille) on luettavissa täällä.

13. helmikuuta: Mitä ajattelee viinintekijä asiasta? Chateau Carsinin viinintekijä ja toimitusjohtaja Nea Berglund pohtii asiaa blogissaan. Lue blogikirjoitus täältä.

12. helmikuuta: Kauppalehti pohtii, joutuuko Suomen valtio maksumieheksi alkoholin etämyyntivyyhdissä. Lue täältä.

12. helmikuuta: Helsingin Sanomat kirjoittaa komission pyytämistä lisätiedoista alkoholijuomien etämyynnissä täällä.

12. helmikuuta: Yle pohtii, joutuuko Suomi taipumaan ja vapauttamaan alkoholin verkkokaupan. Juttu luettavissa täällä.

11. helmikuuta: Verkkouutisten mielestä etämyyntisotku on viranomaisen törkeyden huippu. Juttu Verkkouutisten sivuilla.

11. helmikuuta: Taloussanomat kirjoittaa EU:n epäilevän Suomen rikkovan lakia alkoholin etämyynnissä – lue täältä!

11. helmikuuta: Taloussanomat kertoo Chateau Carsiniin kohdistuvasta tutkinnasta. Lue tästä.

EU Pilot -menettely

STM julkaisi 12. helmikuuta tiedotteen EU Pilot -menettelyä koskevasta asiasta. Lue se tästä.

Asiasta nousi kuitenkin kohu, koska tiedotetta pidetään virheellisenä. EU Pilot -menettelyn katsotaan selkeästi koskevan myös vahvempia alkoholijuomia.

Mitä tapahtui tammikuussa?

Lue aikaisemmin ilmestyneet Viinilehden artikkelit aiheesta:

Tiedote: Esitutkinta etämyynnistä ja kantelu Euroopan komissiolle

11 kysymystä etämyynnistä ja aloitetun esitutkinnan vaikutuksista

Esitutkinta laajenee

Vastaavia artikkeleita

Alkoholin etämyynti: kannanotto tilanteeseen

24.03.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Tiedote: Esitutkinta etämyynnistä ja kantelu Euroopan komissiolle

16.02.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

11 kysymystä etämyynnistä ja aloitetun esitutkinnan vaikutuksista

16.02.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock