Top-viinit

Tuplamäärä nautintoa! Magnum-kuohuviinit top 5

24.03.2021 Antti Rinta-Huumo + Kuva Shutterstock

Väitetään, että magnum-pullo on kuohuviinille ja samppanjalle täydellinen pakkauskoko. Ja tottahan se on! Tässä viisi loistavaa kuohuviiniä magnum-pullokoossa.

Miksi magnum-pullo?

Kuohuviinien valmistuksessa arvostetuin ­tapa on ”perinteinen menetelmä”. Siinä viinin toinen käyminen tapahtuu pullossa. Käymisen myötä syntyvä hiilidioksidisuus liukenee viiniin ja vapautuu kuplien muodossa viinilasiin. Kaikki samppanjat valmistetaan ”samppanjamenetelmällä”. Champagnen ulkopuolella samasta valmistustavasta käytetään termiä ”perinteinen menetelmä”.

Magnum-pullojen (1,5 l) sanotaan olevan perinteisen menetelmän viineille täydellisin koko valmistamiseen ja varastointiin. Kun verrataan magnum- ja normikokoista pulloa, ovat pullojen kaulat, korkit sekä korkin ja viinin väliin jäävä tila identtiset. Koska magnum-pullossa on tuplamäärä viiniä, on sen kontakti ilman kanssa – ja näin ollen hapettuminen – huomattavasti hitaampaa. Vähemmässä happikontaktissa viini myös kehittyy hitaammin ja säilyy raikkaana pidempään.

Top 5: kuohuviinit magnum-pullossa

Corvezzo Magnum Organic Prosecco Extra Dry

Alkon tuotenro: 508998

Kuohuviini Italia
27,90 €
1.5 l
Artboard Created with Sketch.
zero-points Created with Sketch. 0
Laatu vastaa hintaa
Lue lisää

Viini on mainio esimerkki herkullisesta proseccosta. Italialaiset proseccot ovat kuluttajaystävällisiä, helposti lähestyttäviä ja monikäyttöisiä kuohuviinejä. Valtaosa niistä valmistetaan tankkikäymismenetelmällä. Proseccoissa viehättää hyvin puhdaspiirteisen hedelmäinen, usein reilusti päärynäinen aromikkuus. Kesäisiin noutopöytiin ja seurusteluun!

Bernard-Massard Cuvée de l’Ecusson Magnum Brut

Alkon tuotenro: 921478

Kuohuviini Luxemburg
32,99 €
1.5 l
Artboard Created with Sketch.
zero-points Created with Sketch. 0
Laatu vastaa hintaa
Lue lisää

Luxemburgilainen viini kuulostaa eksoottiselta, mutta Bernard-Massardin kuohuvat ovat ilahduttaneet suomalaisia Alkoissa jo pitkään. Tämä kuohuviini on neljän lajikkeen sekoitus (Chardonnay-, Pinot Noir-, Pinot Blanc- ja Riesling) ja valmistettu perinteisellä menetelmällä. Viinistä voi erottaa kypsää omenaa, sitrusta ja mineraalisia vivahteita. Maku on kuiva, mutta hedelmäinen. Hyvä kala- ja äyriäisruokaviini.

Pizzolato Organic Rosé Extra Dry Magnum

Alkon tuotenro: 937432

Kuohuviini Italia
29,48 €
1.5 l
Artboard Created with Sketch.
zero-points Created with Sketch. 0
Laatu vastaa hintaa
Lue lisää

Pizzolaton viinitalo sai luomusertifikaatin vuonna 1991 ja oli ensimmäisiä Italiassa. Roseekuohuviini on valkoisen Glera- ja punaisen Raboso-lajikkeen sekoitus. Viini on kosiskelevan herkullinen, omenainen, kypsän marjainen ja makean mausteinenkin. Maku on lähes kuiva, kuplat ovat pehmeitä. Salaateille ja seurusteluun.

André Clouet Grande Reserve Blanc de Noirs Magnum Champagne Brut

Alkon tuotenro: 552278

Kuohuviini Ranska
65,98 €
1.5 l
Artboard Created with Sketch.
zero-points Created with Sketch. 0
Laatu vastaa hintaa
Lue lisää

André Clouet -viinitalo hurmaa maukkailla ja kohtuuhintaisilla samppanjoillaan. Tämä herkullinen, vuosikerraton samppanja on valmistettu Pinot Noir -lajikkeesta. Viini on luonteeltaan hieman kehittynyt, maussa on hienostuneesti omenaa, sitruksia, mantelia ja pähkinää. Paistetuille kaloille ja äyriäisille.

Laurent-Perrier Millésimé Magnum Champagne Brut 2007

Alkon tuotenro: 572378

Samppanja Ranska
139,99 €
1.5 l
Artboard Created with Sketch.
zero-points Created with Sketch. 0
Laatu vastaa hintaa
Lue lisää

Tämä Chardonnay- ja Pinot Noir -lajikkeista valmistettu samppanja osoittaa miten oivallinen magnum-pullo on vuosikertasamppanjalle – ja sen kypsyttämiselle. Viini on kehittynyt erittäin tyylikkäästi mutta säilyttänyt runsaan, kypsän hedelmäisyyden. Maussa on kypsää omenaa, persikkaa, paahtoleipää ja makeita mausteita. Suutuntuma on pehmeä. Fiineille paistetuille kalaruoille.

Lue lisää

Pinot Noir – tyylikkäitä viinejä kuohuviinistä punaviiniin

06.09.2021 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Epätyypillisten viinimaiden helmet – 3 x kuohuviini viinifiilistelijälle

21.06.2021 Viinilehden toimitus + kuva Laura Riihelä

Laita grilli tulille! 7 x paras grilliviini

16.06.2021 Viinilehden toimitus