Oliivi, rypsi vai avokado? Näin valitset öljyn käyttötarkoituksen mukaan

Viinitiloilta tulee paitsi viiniä, joskus myös ruoanlaitossa käytettävää öljyä. Etenkin Välimeren maiden oliivitarhat ovat tuttuja monille viininystäville. Ruoanlaitossa käytettäviä öljyissä riittää valinnanvaraa. Toiset sopivat kuumentamiseen, toiset maistuvat parhaimmalta kylmänä salaateissa. Maista, kokeile ja kokkaa!

05.02.2021 Viinilehden toimitus

Öljy
Mainos - Sisältö jatkuu alla
Mainos - Sisältö jatkuu alla

Auringonkukkaöljy: miedonmakuinen, myös leivontaan ja uppopaistamiseen.

Avokadoöljy: pehmeä, etenkin salaattikastikkeena ja marinadeissa.

Camelinaöljy: parhaimmillaan salaatinkastikkeena tai sellaisenaan.

Hampunsiemenöljy: luonnonmukainen maku, salaatinkastikkeeksi tai ruokaan lisättäväksi; ei kestä kuumentamista.

Kookosöljy: maku on pehmeän eksoottinen.

Kurpitsansiemenöljy: melko arvokas, kannattaa käyttää kylmänä.

Maissiöljy: melko mauton ja tuoksuton, erittäin hyvä paistoöljy.

Oliiviöljy: useita eri laatuja; halvimmat lsopivat parhaiten paistamiseen, muuten etenkin salaatteihin.

Pellavansiemenöljy: salaatinkastikkeeksi tai esimerkiksi jogurtin kera nautittavaksi.

Pähkinäöljyt: mausteisen makuisia ja aromaattisia; kaikkeen ruoanlaittoon, etenkin salaatteihin.

Rypsiöljy: neutraali, kestää erittäin hyvin kuumennusta; kylmäpuristettu ruokaöljy parhaimmillaan kylmänä.

Seesamiöljy: omiaan grillaukseen; pähkinäinen maku myös maustaa ruokia.

Soijaöljy: maailmalla suosittu yleisöljy.

Vehnänalkioöljy: leivontaan, levitteisiin ja salaatinkastikkeeksi.

Viinirypäleöljy: kylmäkäyttöön, esimerkiksi majoneesiin.

Lue myös

Mainos - Sisältö jatkuu alla
Huhtikuun Viinilehti on ilmestynyt. Sielukkaasti kuohuvan numeron löydät kauppojen lehtihyllyiltä.