viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Maa-artisokka, maa-artisokkakeitto ja maa-artisokkasipsit
Ruoka

Maa-artisokka yllättää – katso vinkit viinin valintaan

28.10.2020 Taina Salovaara + Kuvat Laura Riihelä

Maa-artisokan persoonallisessa maussa on mukavasti makeutta, viehkeää pähkinäisyyttä ja häivähdys savua. Viinien suhteen mukula on varsin salliva, valmistustapa ratkaisee kumppanin valinnan.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Nimestään huolimatta maa-artisokka ei ole sukua latva-artisokalle, vaan se kuuluu auringonkukkien sukuun. Raakana maa-artisokka on hyvin mieto, sen maku puhkeaa kukkaan vasta kypsennettäessä. Maa-artisokan ystävien iloksi nykyiset mukulat ovat vähemmän muhkuraisia kuin vanhat lajikkeet. Jos kuitenkin saat eteesi kilon hankalasti kuorittavia artisokkia, keitä ne kuorineen ja kuori vähän jäähtyneinä.

Maa-artisokan aromikkuus on viehkää, luonteeltaan enemmänkin herkkää kuin voimakasta. Viinin kannalta maa-artisokka on varsin harmiton raaka-aine. Jälleen kerran viinin valinnassa on ratkaisevaa se, miten ruoka on valmistettu. Mukulan maanläheinen maku nostaa sen kanssa tarjotusta viinistä esiin hedelmäisiä vivahteita. Tärkeintä on kiinnittää huomio viinin voimakkuuteen niin, ettei se jyrää maa-artisokan herkkiä makuja alleen.  Yleisesti ottaen maa-artisokkaruoan kanssa tarjottava viinissä saa olla kypsää hedelmäisyyttä ja mielellään pientä makeaa mausteisuutta.

Maa-artisokkakeiton kanssa maistuvat Pinot Gris -lajikkeista valmistetut viinit. Mukulan maanläheinen aromikkuus saa mukavaa vastapainoa pinot gris´n lähes eksoottisen hedelmäisistä vivahteista. Sipsien hento suolaisuus korostaa entisestään viinin kypsää luonteikkuutta.

Paahdettujen maa-artisokkien kohdalla sekä raaka-aineiden paahtaminen että sitruunan hapokkuus tuovat esiin viinin hedelmäisyyttä. Kokeile chardonnayta tai roseeviiniä. Vienon paahteinen chardonnay sopii erinomaisesti ja paahdettujen maa-artisokkien maku korostaa roseeviinin kypsää, kainoa makeutta.

3 x maa-artisokka yllättää

Kakussa:
Maa-artisokan makeutta ja pehmeyttä voi käyttää hyväksi kakkutaikinassa. Erityisesti maa-artisokka sopii chilillä maustettuun suklaakakkuun.

Pikkelöitynä:
Maa-artisokkapikkelssi on mainio riistaruokien kaveri. Mausteisessa viinietikkaliemessä ohuet artisokkalastut pikkelöityvät valmiiksi viikossa.

Jäätelössä:
Maa-artisokkajäätelöä ei myydä kaupoissa, mutta ravintoloissa sitä saattaa päästä maistamaan. Kotitekoisen artisokkajäätelön höysteenä kannattaa kokeilla karamellisoituja pähkinöitä.

Kokkaa ainakin nämä maa-artisokkareseptit

Maa-artisokkakeitto ja maa-artisokkasipsit

Paahdetut maa-artisokat

 

Lue lisää

Bourgognen valkoviinit palaavat modernimpina kuin koskaan

08.08.2024 Teksti Essi Avellan Kuvat tuottajat

Täydellinen roseekesä! Viinilehden Vuoden roseeviini tulee tässä

12.06.2024 Viinilehden toimitus + kuva Olli Häkkinen + tyyli Jenni Juurinen

Marjaisat kesäkuplat – TOP 5 roseekuohuvat

27.05.2024 Viinilehden toimitus + kuva Shutterstock

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä