Beaujolais’n laatutuottajat ja uuden sukupolven tekijät ovat uurtaneet jo pitkään äärikaupallisen Beaujolais Nouveau -viinin tahraaman Gamayn ja sen kotipaikan arvostuksen eteen. Naturalviiniliikkeellä on myös rooli renesanssissa, sillä liike on lähtöisin Beaujolais’ta.
Kullakin Beaujolais Cru -viinillä on uniikki tyylinsä, ja ne tarjoavat parhaimmillaan moniulotteisia gamayta mainiolla hinta-laatusuhteella. Tietyt cru’t, kuten Moulin-à-Vent ja Morgon, myös ikääntyvät nätisti kehittäen pullossa ”isoveljensä” Bourgognen Pinot Noirin piirteitä.
Superherkullisia ja haluttuja naturalistisia Gamay-viinejä tuotetaan myös Loiren laakson Tourainen, Chevernyn sekä Auvergnen alueilla, niin lajikeviineinä kuin sekoitettuna Pinot Noirin, Grolleau Noirin ja Côtin (Malbec) kanssa.
Monimuotoinen Gamay toimii niin puna- ja roseeviineissäkin kuin pet’nateissakin. Lajikkeelle ominaista ovat verrattain lempeät tanniinit ja energinen hapokkuus. Sen aromeja ovat mm. punaiset ja mustat marjat, kirsikat, pippurisuus, yrttisyys ja kukkaisuus.
Gamay tarjoaa siis juuri sitä mitä punaviineiltä nyt halutaan: yhtäältä kepeää raikkautta ja toisaalta eleganssia ja kompleksisuutta – ja parhaimmillaan vieläpä samassa pullossa.
Sanaselitys
Beaujolais Crus
Laatuluokitustermi 10 Pohjois-Beaujolais’n maineikkaalle kylälle: Saint-Amour, Juliénas, Chénas, *Moulin-à-Vent, *Fleurie, Chiroubles, *Morgon, *Régnié, *Brouilly ja Côte de Brouilly.
Cru-kylät huipputarhoineen tuottavat upeimmat gamayt.
*Kiinnostavimmat.
Maku haltuun
Hervé Souhaut La Souteronne 2018
Rhône, Ranska, Tilausvalikoima 920835, 33,80 €
Rhônen rokkitähti Hervé Souhaut’n La Souteronne on Ardechen viinialueen Gamay-helmi. Naturalviini on valmistettu 60-80-vuotiaista köynnöksistä minimaalisella interventiolla. Se uhkuu metsämansikkaa, karpaloa, kirsikkaa, yrttisyyttä ja maanläheisyyttä. Herkullisen hedelmäinen maku saa nostetta marjaisasta hapokkuudesta, jota tukevat kypsät tanniinit.
Ruoka: Monikäyttöinen! Tarjoa sienirisotolle tai ankanrinnalle.
Maista myös näiden natutuottajien Gamayt: Jean Foillard (Morgon), Jean-Louis Dutraive (Fleurie), Laurence & Rémi Dufaitre (Brouilly), Herve Villemade (Cheverny) ja Patrick Bouju (Auvergne).
Nauti ravintolassa
Naturalviinintuottajalegendan, edesmenneen Marcel Lapierren jälkikasvun valmistama Cuvée Camille 2016 tulee maineikkaalta Côte du Pyn tarhalta Morgonin kylästä Beaujolais’ta. Supertyylikäs ja puhdas gamay tarjoaa villivadelmaa, kirsikkaa sekä mausteisia ja soraisiakin piirteitä. Silkkistä makua saattelevat energinen hapokkuus ja hienojakoiset tanniinit. Suomessa tätä natuherkkua saa yksinoikeudella BasBasista – sekä bistrosta että viinibaarista – laseittainkin. Nauti vaikka talon pastan kanssa.