Makeita viinejä tehdään monin eri tavoin – keräämällä rypäleet erittäin kypsinä, keräämällä ne jäisinä, kuivaamalla ne rusinoiksi ennen puristamista tai väkevöimällä käyvä rypälemehu. Tai sitten odotetaan, että otollisissa olosuhteissa rypäleisiin iskee himoittu jalohome, joka tunnetaan myös nimellä botrytis cinerea, pourriture noble tai noble rot.
Jalohomeen ansiosta rypäleestä haihtuu nestettä ja se kurtistuu lähes rusinaksi. Samalla sokeri ja hapot rypäleessä konsentroituvat, maut tiivistyvät ja siitä voidaan hellästi puristaa paksu, makea ja hapokas mehu viinin pohjaksi.
Jalohomeisia viinejä tehdään usein vesistöjen läheisyydessä, sillä joesta tai järvestä nouseva aamu-usva edistää homeen leviämistä. Lämpimät, aurinkoiset iltapäivät kuivattavat rypäleet sopivasti ja pitävät homeen kehittymisen hallinnassa.
Sadonkorjuu vaatii paljon työvoimaa, koska home ei leviä samassa tahdissa kaikkiin rypäleisiin. Täten palstat joudutaan käymään läpi useaan otteeseen, köynnösrivi ja rypäleterttu kerrallaan. Jalohometta ei välttämättä esiinny joka vuosi. Epävarma, pieni sato ja valtava työn määrä nostavat kustannuksia ja hintaa.
Jalohomeisia viinejä voidaan valmistaa lähes mistä tahansa vaaleasta rypäleestä. Käytetyimpiä lajikkeita ovat Sémillon, Sauvignon Blanc, Furmint, Riesling ja Chenin Blanc. Punaisia rypäleitä käytetään vain hyvin harvoin. Raikas hapokkuus on etu, sillä se tasapainottaa makeutta ja yhdessä jalohomeen kanssa tekee viineistä erittäin pitkäikäisiä.
Tunnetuimmat jalohomeiset viinit
Ranska
Sauternes sijaitsee kahden joen, Garonnen ja Cironin, lähellä Bordeaux’ta. Viinit valmistetaan Sémillon-, Sauvignon Blanc- ja Muscadelle-rypäleistä. Tammitynnyreitä käytetään usein sekä käymiseen että kypsyttämiseen. Coteaux de Layonin ja Bonnezeaux’n alue Ranskan Loire-joen varrella on tunnettu Chenin Blancista valmistetuista viineistään. Myös Alsacessa valmistetaan jalohomeisia viinejä, jotka tunnistaa Sélection de Grain Nobles -merkinnästä.
Unkari
Tokajin alue ja sen Bodrog- ja Tisza-jokien yläpuoliset viinitarhat Koillis-Unkarissa tuottavat jalohomeisia viinejä pääosin Furmint-, Hárslevelű- ja Muscat Lunel -rypäleistä. Makeat Tokaji aszú -viinit luokitellaan makeuden mukaan kuuteen luokkaan: 3, 4, 5 ja 6 puttonyos sekä aszú eszencia ja eszencia. Kolmen puttonyoksen tokajin sokeripitoisuus on 60–80 grammaa per litra. Kuuden puttonyoksen viinissä on sokeria peräti 150–180 grammaa litrassa. Vielä makeampi on vain jalohomeisista rypäleistä valmistettu aszú eszencia. Litrassa viiniä voi olla sokeria jopa 400 grammaa. Harvinaisin ja makein viini on eszencia, jossa sokeria on vähintään 450 grammaa.
Saksa ja Itävalta
Saksan Reinin laakso ja Itävallan Burgenlandin Neusiedler-järven ympäristö tunnetaan jalohomeisista viineistään. Beerenauslese ei ole aivan niin makeaa kuin trockenbeerenauslese. Saksalaiset suosivat Riesling-rypälettä beerenausleseissaan. Itävallan trockenbeerenausleset valmistetaan useimmiten Chardonnay-, Muskateller-, Sauvignon Blanc – ja Traminer-rypäleistä. Viinit ovat esimerkiksi sauternes’ta makeampia ja niitä tammikypsennetään harvoin.
Uusi maailma
Noble-merkintä kertoo, että viini on valmistettu jalohomeisista rypäleistä. Viinejä tehdään muun muassa Etelä-Afrikassa, Australian Riverinassa, Uuden-Seelannin Marlborough’ssa ja Chilessä. Rypäleinä suositaan samoja lajikkeita kuin Euroopassa. Tuotetut määrät ovat kuitenkin melko pieniä ja viinit kalliita.
Löydä toimivimmat makuparit
Vaikka makeat jälkiruoat asettavatkin haasteita viinille, parhaimmillaan makean viinin ja jälkiruoan yhdistelmä nostaa aterian aivan uudelle tasolle. Muista myös makeiden viinien monikäyttöisyys: erinomainen pari syntyy helposti jalohomeisesta viinistä ja palasta sinihomejuustoa.
Uuniomenat + itävaltalainen Trockenbeerenauslese tai Tokaji 3–4 puttonyos
Tarte Tatin + Beerenauslese, Sauternes, Tokaji 3–4 puttonyos tai Tokaji 5–6 puttonyos
Crème brûlée + Sauternes, Coteaux de Layon
Juustokakku + saksalainen Beerenauslese
Tyrni-, appelsiini-, aprikoosi- ja lakka-aromiset jälkiruoat + Coteaux de Layon
Vadelma-aromiset kermaiset jälkiruuat + Sauternes, Coteaux de Layon
Tuoreet mansikat ja kermavaahto + Sauternes
Sitruksiset kohokkaat ja tortut + Beerenausleset Rieslingistä tai muusta hapokkaasta lajikkeesta
Pavlova + Trockenbeerenausleset
Pasha + Tokaji 3–4 puttonyos
Eksoottisista hedelmistä valmistetut jälkiruoat + uuden maailman jalohomeiset, Coteux de Layon
Kinuskiset ja paahteisen pähkinäiset jälkiruoat+ uuden maailman kehittyneet jalohomeiset
Sinihomejuusto + Trockenbeerenausleset, Tokaji 4–6 puttonyos, Sauternes
Hanhen- tai ankanmaksa + Sauternes, Tokaji 4–6 puttonyos
Testaa ainakin nämä upeat jalohomeiset viinit ja makuparit:
Omenastruudeli ja paksu vaniljakastike + Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese 2017
Lenz Moser, Burgenland, Itävalta, Alko 007922, 18,69 € (0,375 l)
Lakat ja kanelikerma + Puklus Pincészet Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2013
Puklus Winery, Tokaji, Unkari, Alko 519056, 29,41 € (0,5 l)
Vaahterasiirappinen pekaanipähkinätorttu +De Bortoli Noble One Botrytis Sémillon 2015
De Bortoli Wines, Riverina / New South Wales, Australia, Alkon tilausvalikoima 937944, 29,95 € (0,375 l)
Paahdettu persikka ja sabayonkastike + Château d’Arche 2015
Château d’Arche, AC Sauternes, Bordeaux, Ranska, Alko 561964, 20,12 € (0,375 l)