Suomalainen mustikka on marjoista kenties monipuolisin. Se on rakastettujen perinneleivonnaisten ja modernien jälkiruokien tähti, joka yllättää myös suolaisissa ruoissa. Vain hienoimmista illallispöydistä mustikka joutuu pysymään poissa ei makunsa, vaan värjäävyytensä vuoksi.
Mustikan suhde viiniin on hieman haasteellinen. Marjojen makeus tuo esiin viinin hapokkuuden ja tanniinisuuden. Ominaisuus ei ole merkittävä, kun mustikoita on käytetty ruoassa vain koristeluun tai viimeistelyyn, mutta kun mustikka on ruoassa pääroolissa, pitää olla tarkkana. Yleensä mustikkaruoat ovat makeita jälkiruokia tai leivonnaisia, jolloin myös sopiva viini on tyyliltään makea ja aina ruokaa astetta makeampi.
Juuston suolaisuus ja ranskankerman happamuus helpottavat homejuustolla viimeistellyn mustikkapiirakan ja viinin yhdistämistä. Sekä homejuustolla, että ranskankermalla on taipumus korostaa viinin hedelmäistä ja marjaista luonnetta, eikä mustikoiden makeus pääse terhakoittamaan viiniä. Piirakka on maultaan varsin voimakas, joten on tärkeää huomioida, että myös viinin voimakkuus riittää yhdistelmässä. Luontevia valintoja ovat makeat, väkevöidyt, punaiset viinit.
Pannacottan kanssa sopii kupliva, makea Asti-viini tai jalohomeen aateloima ranskalainen jälkiruokaviini. Jalohomeviinin kuivatun aprikoosin vivahteet istuvat pannacottan sitruksisiin makuihin ja viinin paahteisuus viimeistelee mustikkaisen jälkiruokayhdistelmän.
3 x mustikka yllättää
Salaatti. Tee salaattipohja rucolasta ja lehtisalaatista, lisää päälle pari kourallista mustikoita ja murennettua fetaa. Kastikkeeksi sopii perinteinen vinaigrette.
Crostinit. Sipaise vaaleat maalaisleipäviipaleet öljyllä ja paista pannulla. Levitä päälle pehmeää vuohenjuustoa ja viimeistele mustikoilla sekä silputulla basilikalla.
Salsa. Sekoita keskenään 2 dl mustikoita, 2 varsineen hienonnettua nippusipulia ja 2 kuutioitua tomaattia. Lisää loraus öljyä, mausta suolalla ja pippurilla.
Suolaisen makea mustikka-homejuustopiirakka
6 annosta
40 minuuttia
1 pkt (400 g) rukiista piirakkataikinaa (esim. Pirkka, pakaste)
1 prk (200 g) ranskankermaa
2 rkl sokeria
4–5 dl mustikoita
125 g sinihomejuustoa (esim. Aura Gold)
1–2 rkl juoksevaa hunajaa
pekaanipähkinöitä
tuoretta timjamia
1. Sulata taikina ja kauli se leivinpaperin päällä halkaisijaltaan noin 30 cm:n kokoiseksi ympyräksi. Käännä piirakkapohjaan kaksinkertaiset reunat ja nipistä ne kiinni.
2. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia.
3. Mausta ranskankerma sokerilla. Levitä seos esipaistetulle piirakkapohjalle. Lisää päälle tuoreet mustikat ja murennettu sinihomejuusto. Kypsennä edelleen uunissa noin 15 minuuttia.
4. Valuta valmiin piirakan päälle hunajaa. Viimeistele pähkinöillä ja timjaminlehdillä. Tarjoa piirakka haaleana.
Jälkiruokaviini Ranskasta
Chapoutier Bila-Haut Banyuls 2016, 333956, 19,98 € (0,5 l)
Jälkiruokaviini Italiasta
Tommasi Fiorato Recioto della Valpolicella 2016, 456224, 19,34 € (0,375 l)
Mustikkapannacotta ja mantelimuru
6 annosta
30 min + 2 h hyytymiseen
munaton
5 dl kuohukermaa
1 dl Multi-hyytelösokeria
1 tl vaniljasokeria
3 dl mustikoita
1 lime
1/2 dl limemehua
2 rkl fariinisokeria
Muruseos:
1/2 dl manteleita
1 dl kaurahiutaleita
2 rkl fariinisokeria
25 g voita
1/4 tl kardemummaa
1. Mittaa kerma ja hyytelösokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin puoli minuuttia.
2. Nosta kattila liedeltä ja lisää vaniljasokeri. Jaa pannacottaseos pieniin kuppeihin. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia tai yön yli.
3. Raasta limestä kuori ja puserra mehu, sekoita ne sokerin kanssa. Kaada seos mustikoille ja anna mustikoiden maustua jääkaapissa pari tuntia.
4. Rouhi mantelit hienoksi. Laita kaikki muruseoksen aineet paistinpannulle. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos karamellisoituu. Levitä murut leivinpaperille ja anna jäähtyä.
5. Murustele jäähtynyt seos hienommaksi.
6. Lisää jähmettyneiden pannacottakuppien päälle mustikat ja ripottele pinnalle muruseosta.
Kuplilla
Cinzano Asti Sweet, Italia, 584687, 12,50 €