viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Cheddar juomasuositus
Juustot

Cheddar ja 3 x juomasuositus

22.04.2020 Antti Uusitalo + kuva Laura Riihelä

Jukolan Juusto on monelle Keski-Suomeen matkaavalle tuttu pysähdyspaikka nelostien varrella Leivonmäellä. Se on myös kotimaisen cheddar-juuston koti.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Jukolan juuston isäntä Markku Liias sai idean cheddarin valmistukseen Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa, jossa hän tutustui legendaariseen juustoon käsityöläisjuustolassa. Palattuaan kotimaahan hän alkoi ensimmäisenä suomalaisena valmistaa cheddar-juustoa suomalaisesta maidosta.

Aluksi ongelmia tuotti cheddarointi-leikkuri, jollaista ei tahtonut löytyä mistään. Kanadalaiset mestarit auttoivat miestä mäessä ja toimittivat lopulta leikkurin Leivonmäelle, jotta juuston valmistus pääsi vauhtiin.

Englantilaiset eivät ole suojanneet cheddar-nimeä, joten sitä voidaan valmistaa missä vain. Nimi tulee juuston valmistuksesta, jossa yksi vaihe on nimeltään cheddarointi. Termi viitaa juustomassan pilkkomiseen, jonka tarkoituksena on saada muottiin nostettavasta massasta mahdollisimman tiivis. Cheddaroinnin ansiosta valmis juustoharkko on tiivis ja intensiivinen.

Jukolan cheddar valmistetaan perinteisen tyylin mukaisesti. Lähitilan maito pastöroidaan ja siihen lisätään hapate, juoksete ja annatto-väriaine. Väriaineella varmistetaan lopullisen juuston kirkkaankeltainen sävy. Cheddaroinnin ja tiukan puristuksen jälkeen juustoharkot kypsyvät vähintään kolme kuukautta ennen kuin ne matkaavat kauppoihin ja ravintoloihin.

Aito Cheddar on Jukolan Juuston tunnetuin juusto, mutta Markun käsissä syntyy myös maustettuja cheddareita. Uusin maku on Aito Cheddar Gin, joka saa aavistuksen mausteisen maun Kyrö Napue -ginistä. Aito Cheddar Vintage puolestaan on jopa 12 kuukautta kypsytetty juusto, jonka maku on intensiivinen ja pähkinäinen.

YKSI JUUSTO – KOLME JUOMAA

Schloss Lieser Brauneberger Juffer Riesling Kabinett 2018

Alko 953517, 29,90 €

Cheddar juomasuositus: schloss lieser braunebeger-juffer riesling kabinett 2018

Moselin makeiden riesling-viinien luonnollinen hapokkuus saa lopputuloksen maistumaan tasapainoiselta ja harmoniselta. Jälkiruokaviinin maku on raikkaan omenainen, virkistävän aprikoosinen ja aavistuksen sitruunainen. Alkoholia on vain 8,5 prosenttia. Lempeän makea riesling kesyttää suolaisen ja vankkarakenteisen cheddarin.

Château Montus 2015

Alko 909647, 36,00 €

Cheddar juomasuositus:chateau montus 2015

Vahva cheddar tulee hyvin juttuun myös tumman, tuhdin punaviinin kanssa. Tässä viinissä paksukuorinen, pieni, tummanpunainen Tannat-rypäle on saanut rinnalleen pienen määrän Cabernet Sauvignon -rypälettä. Lähes mustan punaviinin tuoksu on täynnä karhunvatukkaa. Viinin tanniinista ja voimasta makua siivittävät miellyttävä paahteisuus ja lempeä lakritsisuus.

Fuller’s Vintage Ale 2016

Alko 724826, 8,75 €/0,5 l

Cheddar juomasuositus:fullers vintage ale 2016

Suomalainen cheddar saa sidoksen kotimaahansa Englantiin brittioluen myötä. Vintage Aleen käytetään joka vuosi hieman eri raaka-aineita, joten maku vaihtelee. Vuoden 2016 erikoisuus on uusiseelantilainen Nelson Sauvin -humala, joka antaa oluelle aavistuksen mausteisen ja sherrymäisen aromin. Maistele vahvaa olutta Jukolan Vintage Cheddarin kanssa.

Lue lisää

Aitoa cheddaria Keski-Suomesta

20.02.2024 Teksti ja kuvat Ville Palonen

Vau-elämyksiä etsimässä – miten ravintoloiden juomasuositukset syntyvät?

14.02.2024 Venla Rossi + kuvitus Tuomas Kärkkäinen

Yhdistä syksyyn: 3 x kova juusto + viini

06.10.2022 Anna-Kaisa Karppinen

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä