viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Ravintolat

Vuoden ravintola 2020 on inarilainen Aanaar

12.02.2020 Teksti ja kuvat Ville Palonen

Lautasella pettua, poroa ja jäkälää. Vierailimme Inarissa ravintola Aanaarissa, joka pokkasi Suomen Gastronomien Seuran Vuoden ravintola 2020 -tittelin.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Aanaar on saamea ja tarkoittaa Inaria. Nimen lisäksi saamelaisuus on läsnä myös ravintolan keittiössä. Listalta ei löydy perinneruokia, vaan moderneissa annoksissa käytetään ikiaikaisia raaka-aineita kuten pettua.
”Aikoinaan saamelaiset pitivät sitä suorastaan herkkuna”, keittiömestari Heikki Nikula tietää.

Heikki Nikula vaikuttaa kovin tutulta, ja syykin selviää: mies on kokannut televisiossa niin Loirinuotiolla kuin Peltsin Lappi -sarjassa, jossa perhokalastettiin haukea Inarin lähivesistä. Heikki vastaa nykyään Aanaarin keittiöstä, sisko Kaisu Nikula johtaa Hotelli Kultahovia, jossa myös ravintola sijaitsee.

”Suuri osa ravintolamme raaka-aineista on lähiruokaa, varsinkin kala ja liha. Porosta käytämme perinteiseen tapaan ruhon kaikki osat”, Heikki kertoo.

”Ennen vanhaan hauki oli täällä tärkeä ruokakala. Kuivahauki eli koškepuško on suorastaan inarinsaamelaisuuden symboli. Aanaar-ravintolassa pyrimme tarjoamaan Inarijärven kaloja mahdollisimman monipuolisesti, siikaa, taimenta, rautua ja talvisin myös haukea”, itsekin innokas kalamies Heikki selittää.

Aanaarissa käytetään myös muita luonnonantimia monipuolisesti, esimerkiksi männynkaarnaa, koivunlehtiä, kuusenkerkkää ja havunneulasista tehtyä öljyä. Lähimetsistä kerätään mustikkaa, puolukkaa, hillaa, pihlajanmarjaa, sieniä ja villiyrttejä. Myös jäkälä on ollut pitkään Aanaarin ruokalistalla. Alun perin Heikki tutustui jäkälään ruotsalaisessa huippuravintolassa, ja vuosien myötä mies on kehittänyt oman tapansa valmistaa sitä.

”Jäkälä friteerataan, maustetaan ja kuivataan. Tällä hetkellä listalta löytyy mustikalla maustettu jäkälä, joka tarjoillaan poron kanssa.”

Illallismenun pääruoka, ”poro ja mitä se syö”, onkin huikea elämys. Jäkälän lisäksi lautasella on herkkutatteja, puikulaperunapyreetä sekä kumpusta eli veripalttua. Vasan paahtopaistiin on tarttunut nuotion huumaava tuoksu, sillä se savustetaan havunneulasilla vasta tarjoiluastiassa.

Ravintola Aanaar toimii Hotelli Kultahovin yhteydessä Juutuanjoen rannalla Inarin keskustan kupeessa. Viiden ruokalajin illallismenu maksaa 45 euroa (ilman juomia). Aanaar valittiin Vuoden ravintolaksi 2020 helmikuussa.

Valitsimme Vuoden viiniravintolan, se on tamperelainen Kajo.

Lue lisää

Kysyimme guruilta: ravintola elämyksenä

31.10.2024 Teksti Heidi Kleemola Kuvat Santeri Stenvall ja Kreetta Järvenpää

Kysyimme guruilta: Uuden ravintolan ensiaskeleet

09.10.2024 Teksti Wenla Wallin + kuvat Mona Salminen, Jesse Järvensivu ja Hansvalimaki.fi

3x ravintola alkoholittomalle nautiskelijalle

05.07.2024 Teksti Wenla Wallin Kuvat Helmi Padatsu ja ravintolat

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä