Yleinen

Me teemme Viinilehteä

09.12.2019 Viinilehden toimitus

Viinilehden toimituksen lisäksi lehteä ja sen eri kanavia tekee vakituisesti runsas joukko alan ammattilaisia – tässä heistä muutama!

Kalle Naatula

Kalle on työskennellyt viinin ja ruoan parissa monipuolisesti 10+ vuotta. Kokemusta on karttunut muun muassa ravintoloista, viinitiloilta ja Viinilehdestä. Hän kuuluu Viinilehden vakituisiin kirjoittajiin ja avustaa Viinilehden-viiniarvioiden tekemisessä Juha Berglundia ja Antti Rinta-Huumoa. Lisäksi Kalle tuottaa freelancerina viinitastingeja sekä sisältöjä omalla rennolla tyylillään.

Antti Uusitalo

”On ollut ilo avustaa Viinilehteä jo yli 10 vuoden ajan. Tunnetuin juttusarjani lienee Juustolautanen, jossa esittelen mielenkiintoisen juustotuttavuuden ja siihen sopivan viinin.

Tarinat viinien takana ovat kiehtoneet minua opiskeluvuosista saakka. Olen Ravintola Vinkkelin ravintoloitsija, joten viini, ruoka ja mielenkiintoiset keskustelut ovat nyt minulle osa jokapäiväistä elämää. Viinin kautta on helppo heittäytyä keskusteluun lähes kaikkien ravintolavieraiden kanssa.

Vaikka olen viinien suhteen avarakatseinen, eurooppalaiset klassikot ovat lähinnä sydäntäni. Innostun aina Bourgognen ja Saksan jokilaaksojen viineistä. Haluan myös pyyhkiä pölyjä väkevöityjen viinien maineelta, ja kannustan tutustumaan esimerkiksi sherryyn, madeiraan tai marsalaan. Ne ovat mainettaan parempia, monipuolisia ja kiehtovia viinituttavuuksia.”

Ilkka Sirén

”Rakkauteni viiniä kohtaan alkoi teinivuosina Etelä-Brasilian viinitarhoilla. Samban ja sauvignon blancin innoittamana lähdin maailmalle oppimaan, miten viinejä valmistetaan. Työskentelin viinitiloilla mm. Portugalissa ja Etelä-Afrikassa. Nykyään kirjoittelen viineistä niin suomalaisiin kuin kansainvälisiin julkaisuihin kuten Decanter, Meininger’s Wine Business International ja Wine Enthusiast. Toimin tuomarina Concours Mondial de Bruxelles -viinikilpailussa ja olen Suomen ensimmäinen Confraria do Vinho do Porto -portviinijärjestön ritaroima jäsen sekä Consejo Regulador de la D.O. ‘Jerez-Xérès-Sherry’ -järjestön sertifioima sherry-kouluttaja. Olin ehdokkaana vuoden 2018 IWSC Wine Communicator of the Year -palkinnon saajaksi ja sama toistamiseen vuonna 2019.”

Ulla Häkkinen

”Olen ollut freelancerinä Viinilehdessä vuodesta 2008 kirjoittaen niin viinikoulua kuin pruuvi-palstaa.  Koulutukseltani olen restonomi ja olen myös suorittanut WSET Diploma- tutkinnon ja opiskellut puheviestintää. Päivätyöni teen viinillisenä ravintolapäällikkönä jyväskyläläisessä ravintola Pöllöwaarissa, jossa krooninen aivoriiheni kohisee 24/7 ja rakastan alituista yksityiskohtien hiontaa ja viimeistelyä.

Nautin viinistä erityisesti ruuan kanssa, sillä yhdessä viini ja ruoka ovat niin paljon enemmän kuin vain tekijöidensä summa. Erityisesti nautin luonteikkaista kuohuvista ja raikkaista valkoviineistä. Kun saan lasiini jostain alkuperäislajikkeesta valmistettua viiniä, joka on jotain tyystin erilaista, mitä en ole koskaan maistanut, innostun.”

Sanna Pöyry

”Olen viinien maailmaan ajautunut valtiotieteilijä, jolle harrastuksesta tuli ammatti miltei huomaamatta. Viinimestariksi valmistuin 2013 ja Viinilehteen olen kirjoittanut vuodesta 2015.

Jos saisin nauttia vain yhtä viiniä loppuelämäni, se olisi samppanja. Sydän sykkii etenkin rutikuiville pienviljelijäsamppanjoille ja eteläiselle Auben alueelle.

Rakastan myös Kataloniaa ja hyvää cavaa. Punaviineissä suosikkeja ovat Pohjois-Rhône ja Priorat sekä viimeisin ihastukseni Ylä-Piemonte. Valkoisissa toimii kaikki hapokas chablis’sta txakoliin ja keskieurooppalaiseen rieslingiin. Nautin mieluummin keskinkertaista viiniä loistotyyppien kanssa kuin loistoviiniä seurassa, jossa tylsistyn.

Viininystävän kaupungeista suosikkejani ovat Pariisi, Rooma ja Madrid rentoine baareineen ja kulmaravintoloineen. Niissä syön kampasimpukkaa, simppeliä pastaa tai pulpo a la gallega -mustekalaa”.

Stuart Pigott

”Olen brittiläinen viinijournalisti, mutta asun nykyään Berliinissä ja Frankfurtissa. Kirjoitan useaan eri lehteen viiniaiheisia kolumneja, muun muassa saksalaiseen Frankfurter Allgemeine Zeitungiin. Myös Viini-lehteä olen jo avustanut vuosia. Olen myös kirjoittanut viinikirjoja sekä osallistunut monien TV-sarjojen tekemiseen – ja aiheuttanut viinipiireissä enemmän skandaaleja kuin tähän tilaan mahtuu kirjoittamaan. Innostun edelleen monenlaisista viineistä. Uudet tuttavuudet Israelista, Kanadasta tai Thaimaasta ovat minusta yhtä kiinnostavia kuin viimeisin Chateau Cheval Blancin vuosikerta.”

Jaakko Heinimäki

”Olen helsinkiläinen pappi ja journalisti ja amatööripelimanni. Bludasin viinien maailmaan vähän hassusti päin: kirjoittamalla viinikirjan. Tajusin, että monien viinien nimissä oli viitteitä pyhimyksiin ja luostareihin. Ryhdyin suunnittelemaan tietokirjaa aiheesta ja halusin, että asiantuntija arvioisi kirjan viinit. Niin tutustuin Antti Rinta-Huumoon. Kirja sai nimekseen Harrasta viiniä, eikä asia tullut sillä ollenkaan loppuun käsitellyksi. Upposin yhä syvemmälle. Viini on sittemmin vienyt minut koulun penkille ja viinitiloille eri puolille maailmaa. Minua kiehtovat viinit, joilla on tarina.”

Mika Vanne

”Taustani on psykologian ja elintarviketieteiden rajamailla aistinvaraisessa arvioinnissa. Vuosituhannen alussa perustin Winesense Oy:n tarjoamaan viinialan ja ammattimaisen maistamisen palveluja. Työni on kattanut viinien koko kentän viinien laadun arvioinnista ja kilpailujen tuomaroinnista viinikoulutukseen ja konsultointiin sekä viinikirjoittamisesta viinimatkoihin. Viinilehden viinikoulun rehtorina olen pitänyt lähes 200 viinikoulua. Viinialan ammattilaiset tuntevat minut myös Viinikoulu Haagan WSET-kurssien opettajana. Viime vuodet olen seurannut viinien rajakaupan muutosta niin maalla, merellä kuin ilmassa sekä ostajan että myyjän roolissa.”

Taina Salovaara

”Olen ruokatoimittaja ja ruoka on sekä työni että rakas harrastukseni. Vapaa-ajallanikin kokkailen paljon, kiertelen ruokakaupoissa ja käyn ravintoloissa syömässä. Rakastan kaikkea hyvin tehtyä ruokaa, mutta erityisesti pidän rehevästä ranskalaistyyppisestä maalaisruoasta. Ihailen myös suuresti japanilaisen ruoan makujen harmoniaa, ja nautin tosi mielelläni modernin skandikeittiön kuulaita antimia. Samppanja on ikuinen rakkauteni, muiden viinien suhteen olen ailahtelevampi. Tällä hetkellä suosikkejani ovat täyteläiset portugalilaiset punaviinit ja rapsakat Sauvignon Blanc -valkoviinit. ”

Lue lisää

Koolla on väliä

15.01.2019 Teksti Mika Vanne Kuva Shutterstock

Huippuvuosi 2018?

14.01.2019 Teksti Mika Vanne Kuva Shutterstock

Kriteerit pisteiden takana

20.10.2018 Teksti Mika Vanne Kuva Shutterstock