Matka

Elämysretki etelänaapuriin

02.07.2019 Mika Niiniranta + kuvat Susa Junnola

Miksi tyytyä tuttuun Tallinnaan, kun voi myös kyläillä kotiravintolassa, kylpeä marjaviinissä ja yöpyä ylellisesti vanhassa kartanossa? Lahemaalla, pienen ajomatkan päässä Viron pääkaupungista, on paljon elämyksellistä koettavaa.

Lahemaan kansallispuiston liepeillä on tarjolla runsas kattaus kiehtovia paikkoja ja virolaisen keittiön parhaita makuja. Näihin kohteisiin pääsee autolla yhdessä hujauksessa! Polkupyörä on paikan päällä kätevä kulkupeli ja sellaisen voi helposti myös vuokrata, vaikkapa Vihulan kartanosta. Rannikon pikkukyliin johtavat kiemuraiset metsätiet tuntuvat seikkailulta, mutta lyhyet välimatkat ja tasainen maasto tekevät liikkumisesta vaivatonta.

Aloita korkealta

Ensiksi pitää luoda yleissilmäys edessä aukeaviin mahdollisuuksiin. Tallinnan Teletornissa se onnistuu aivan konkreettisesti, sillä sen 170-metrissä keikkuva avoin näköalatasanne on lajissaan Pohjois-Euroopan korkein. Näkymä on huikea ja tuulisella ilmalla tornin huojunnan tuntee vatsanpohjassaan.

Tähyillään siis Lahemaan suuntaan. Nimi juontuu polveilevasta rantaviivasta, jossa kapeat kivikkoiset niemet ja hienohiekkaiset lahdet vaihtelevat. Jääkausi on ripotellut sinne tänne siirtolohkareita ja muovannut kauniita hiekkarantoja. Rantaa seuraa jyrkkä kalkkikivitörmä. Sen yli kohisee Jägala, maan korkein vesiputous. Luonnonkauniilla paikalla ryöppyävä virolainen mininiagara on Tallinnasta lähdettäessä ensimmäinen ja ehdottomasti poikkeamisen arvoinen nähtävyys.

Mutta pysytäänpä vielä hetki Teletornissa. Sen uudistunut, mutta tunnelmaltaan hieman retro, ravintola ei loista palvelullaan, mutta onneksi pääkokki Mihkel Kalbusin johdolla toimiva keittiö osaa asiansa kiitettävästi. Listalta löytyy hyviä paikallisia makuja, ja varsinkin virolaisten pientuottajien juomat on osaavasti sovitettu annoksiin. Jos kestää 80-luvun eurojytkeestä koostuvan taustamusiikin, kokemus kannattaa.

Herkuttele meren antimilla

Oman maan perinteistä ammentava ja lähiruoan nimeen vannova uusi virolainen keittiö elää virkeää vaihetta. Nuoret yrittäjät ja keittiömestarit perustavat ravintoloita pääkaupungin ulkopuolelle. Meren ja metsän antimet ovat ruokalistoilla arvossaan. Tarjolla on suomalaiselle tuttuja makuja ja aimo annos virolaista kekseliäisyyttä niiden yhdistämisessä.

Puolen tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta Neemen kylässä sijaitsevan ravintola Ruhen suuri terassi antaa merelle. Moderni rakennus tuo mieleen vanhat kala-aitat. Tulemme paikalle ravintolan avatessa ovensa lounasaikaan. Sisustus on pelkistetty mutta viihtyisä, ja palvelu mutkattoman ystävällistä. Suosittu ravintola täyttyy nopeasti asiakkaista. Ruhen listalta löytyy silakkaa, meriahventa ja kuhaa, kaikki ehdottoman tuoreena ja osaavasti valmistettuna.

Ruhen terassi on täydellinen paikka uppoutua merimaisemaan, ja kuuleman mukaan sieltä näkee Itämeren upeimmat auringonlaskut. Jos asiakas ei malta lähteä, hän voi jäädä taloon yöksi. Ravintolan yläkerrassa toimivassa majatalossa on viisi viihtyisää vierashuonetta. Autoilevan viininystävän kannattaa harkita yöpymistä, sillä Viron liikenteessä on voimassa nollatoleranssi alkoholin suhteen. Jo lasillinen ruoan kanssa saattaa riittää väräyttämään mittaria.

Kotiravintola kutsuu nauttimaan

Kymmenen vuotta sitten Merrit Kiho perusti miehensä Jaanin kanssa MerMerin, Viron ensimmäisen kotiravintolan. Oma kestikievari oli jo kangastellut pariskunnan haaveissa, mutta uusi koti meren rannalla pienessä Kolga-Aablan kylässä muutti unelman todeksi yllättävällä tavalla.

Armoitettuna kotikokkina tunnettu Merrit avasi talonsa piharakennukseen kokeeksi kesäravintolan. ”Siitä tuli niin suosittu, että sulkeminen ei vain käynyt päinsä. Asiakkaat eivät suostuneet”, Merrit nauraa. Niinpä Jaanin ja Merritin olohuone muuttui syksyn tullen kotiravintolan ruokasaliksi. MerMerin maine käynnisti pienoisen kotiravintolabuumin. Jopa presidenttipari Toomas Hendrik ja Evelin Ilves kävivät syömässä, ja Evelin ihastui ideaan niin, että pyörittää nyt omaa kotiravintolaansa Roogia.

Ruoka MerMerissä on kotoisaa ja maukasta. Varsinaisia aukioloaikoja ei ole, vaan ruokavieraat varaavat paikkansa etukäteen. Kokkaaminen hoituu edelleen omassa kotikeittiössä. Kiinteähintainen kolmen ruokalajin yllätysmenu syntyy aina sesongin raaka-aineista. Kala saadaan kylän omalta kalastajalta, liha, tumma leipä ja kasvikset lähituottajilta. Mukaan pääsee ripaus rakkautta Välimeren maiden keittiöihin. Jaanin bravuureja ovat tomaattipesto ja marinoidut oliivit, joita on aina tarjolla.

Tilaviinejä ja enoterapiaa Veinivillassa

”Tein ensimmäisen viinini vuonna 2006, koska tädilläni oli valtavasti omenoita. Hän lahjoitti niitä meille, eikä kukaan jaksanut syödä sellaista määrää hilloa”, Tiina Kuuler hymähtää. ”Tulos oli niin hyvä, ja innostuin kokeilemaan lisää. Tein viinejä marja-aroniasta, mansikasta, herukoista, luumuista, raparperista ja voikukista. Yhtäkkiä toimittajan ammattini oli muuttunut viinintekijäksi!”

Olemme Valgejõen Veinivillassa, joka tuottaa satovuodesta riippuen noin 9 000 pulloa marja- ja hedelmäviinejä. Tilan palstat viettävät ilosesti virtaavalle joelle, tuottaen Tiina Kuulerin mukaan ”moselmaiset” kasvuolosuhteet. Veinivillan raparperikuohuviini on valittu Viron parhaaksi vuonna 2017 ja päässyt myös berliiniläisen Michelin-tähtiravintola Nobelhart & Schmutzigin juomalistalle.

Viini vei äiti-Tiinan lisäksi mukanaan poika-Gregorin. Molemmat ovat nykyään koulutettuja sommeliereja ja ”oikeaa” viinintekoakin on opiskeltu tosissaan. Marjaviinit poikkeavat kuitenkin rypäleviineistä toivotulta makumaailmaltaan. ”Rypäleviineistä voi löytää marjaisia aromeja, kuten vaikkapa Sauvignon Blancista tehdyistä viineistä mustaherukkaa ja karviasta, mutta marjaviinien idea on ilmentää mahdollisimman puhtaasti raaka-aineidensa makuja”, Gregor tähdentää.

Tiina ja Gregor toimivat aktiivisesti viiniosaamisen edistäjinä. He järjestävät suosittuja kursseja kotiviinintekijöille ja opettavat Viron sommelierkoulussa. Tulevat sommelierit saavat myös käytännön kokemusta: jokainen kurssi tekee Veinivillassa oman viininsä.

Tilalla otetaan vieraita mieluusti vastaan, mutta tulostaan on hyvä sopia etukäteen. Viininmaistelun ja viinitilakierroksen lisäksi kaunista jokimaisemaa voi ihailla myös saunan lauteilla tai kylpypaljussa istuskellen. Paljuun tehdään vieraille terapeuttinen viinikylpy lorauttamalla veteen aroniaviiniä!

Kartanoromantiikkaa ja ruokokattoja

Lahemaan kansallispuiston alueella sijaitsee kolme matkailupalveluja tuottavaa kartanoa. Palmsen kartano ja ulkomuseo puistoineen on niistä vanhin. Komea Sagadin kartano tarjoaa hotellimajoitusta ja ravintolapalveluja, samoin Vihulan upea kartanokokonaisuus, johon kuuluu peräti 26 rakennusta, vanhimmat niistä 1500-luvulta.

Vihula on Lahemaan kartanoista palveluiltaan monipuolisin. Siellä voi nauttia ekokylpylän ylellisistä luontaishoidoista ja illastaa tasokkaassa ravintolassa, jonka resepteistä monet ovat peräisin kartanon historiallisista keittokirjoista. Vihulassa panostetaan vihreyteen. Niin kylpylän hoitavat yrtit kuin ravintolan kasvikset tulevat kartanon omasta luomupuutarhasta ja naapuritiloilta. Kartanoromantiikkaa kaipaaville paikka on täydellinen puistoineen, lampineen ja tuulimyllyineen. Rakastuneet voivat käydä suutelemassa tarkoitukseen varta vasten rakennetussa tornissa.

Kartanon loistosta on lyhyt matka tavallisen kansan ennen ankaraankin elämään. Altja on pikkuinen kalastajakylä, jossa talot on ripoteltu yhden kylänraitin varrelle. Kylästä löytyy restauroituja vanhoja ruokokattoisia taloja, aittoja ja verkkomajoja niin, että kokonaisuus muistuttaa asuttua ulkomuseota. Sen sijaan pienten huviloiden täyttämä Võsu henkii leppoisaa kesäsiirtolan tunnelmaa hiukan rapistuneine huviloineen. Võsun hiekkaranta on Pohjois-Viron parhaita. Kulttuurinnälkäisen kohde on Viinistu, josta löytyy modernin taiteen museo. Museon yhteydessä toimii myös hotelli, ravintola ja vierasvenesatama.

Käy ainakin näissä:

Ravintola Ruhe
+372 56279007
einfo@ruhe.ee
www.ruhe.ee

Kotiravintola MerMer
+372 5134 590
merrit@mermer.ee
uus.mermer.ee

Vihulan kartano ja spa
+372 326 4100
info.vihula@uhotelsgroup.com
www.vihulamanor.com

Valgejõe Veinivilla
+372 5087222
info@veinivilla.ee
www.veinivilla.ee

Vastaavia artikkeleita

Parhaat tuliaiset Virosta

15.05.2018 Elisa Johanson + Kuva Sami Piskonen