viinilehti-rgb Created with Sketch.

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA

Tilaa Suomen ainoa viiniin keskittynyt aikakauslehti!

TILAA
Matkat

Viro: Elämysretki naapuriin

02.07.2019 Mika Niiniranta + kuvat Susa Junnola

Viro. Miksi tyytyä tuttuun Tallinnaan, kun voi myös kyläillä kotiravintolassa, kylpeä marjaviinissä ja yöpyä ylellisesti vanhassa kartanossa? Lahemaalla, pienen ajomatkan päässä Tallinnasta, on paljon koettavaa.

Mainos – sisältö jatkuu alla

– Sisältö jatkuu –

Lahemaan kansallispuiston liepeillä on tarjolla runsas kattaus kiehtovia paikkoja ja virolaisen keittiön parhaita makuja. Näihin kohteisiin pääsee autolla yhdessä hujauksessa!

Tallinna Teletorn

Ensiksi pitää luoda yleissilmäys edessä aukeaviin mahdollisuuksiin. Tallinnan Teletornissa se onnistuu, tähyillään siis Lahemaan suuntaan. Ja ennen poistumista Tallinnasta pitää syödä. Teletornin uudistunut, mutta tunnelmaltaan hieman retro, ravintola ei loista palvelullaan, mutta onneksi pääkokki Mihkel Kalbusin johdolla toimiva keittiö osaa asiansa kiitettävästi. Listalta löytyy hyviä paikallisia makuja, ja varsinkin virolaisten pientuottajien juomat on osaavasti sovitettu annoksiin. Jos kestää 80-luvun eurojytkeestä koostuvan taustamusiikin, kokemus kannattaa.

Vesiputous Jägala

Jägala on Viron korkein vesiputous. Luonnonkauniilla paikalla ryöppyävä virolainen mininiagara on Tallinnasta lähdettäessä ensimmäinen ja ehdottomasti poikkeamisen arvoinen nähtävyys.

Ravintola Ruhe

Puolen tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta Neemen kylässä sijaitsevan ravintola Ruhen suuri terassi antaa merelle. Tulemme paikalle ravintolan avatessa ovensa lounasaikaan. Sisustus on pelkistetty mutta viihtyisä, ja palvelu mutkattoman ystävällistä. Suosittu ravintola täyttyy nopeasti asiakkaista. Ruhen listalta löytyy silakkaa, meriahventa ja kuhaa, kaikki ehdottoman tuoreena ja osaavasti valmistettuna.

Ravintolan yläkerrassa toimivassa majatalossa on viisi viihtyisää vierashuonetta. Autoilevan viininystävän kannattaa harkita yöpymistä, sillä Viron liikenteessä on voimassa nollatoleranssi alkoholin suhteen. Jo lasillinen ruoan kanssa saattaa riittää väräyttämään mittaria.

Kotiravintola Mermer

Kymmenen vuotta sitten Merrit Kiho perusti miehensä Jaanin kanssa MerMerin, Viron ensimmäisen kotiravintolan. Oma kestikievari oli jo kangastellut pariskunnan haaveissa, mutta uusi koti meren rannalla pienessä Kolga-Aablan kylässä muutti unelman todeksi.

Armoitettuna kotikokkina tunnettu Merrit avasi talonsa piharakennukseen kokeeksi kesäravintolan. ”Siitä tuli niin suosittu, että sulkeminen ei vain käynyt päinsä. Asiakkaat eivät suostuneet”, Merrit nauraa.

Niinpä Jaanin ja Merritin olohuone muuttui syksyn tullen kotiravintolan ruokasaliksi. MerMerin maine käynnisti pienoisen kotiravintolabuumin. Jopa presidenttipari Toomas Hendrik ja Evelin Ilves kävivät syömässä, ja Evelin ihastui ideaan niin, että pyörittää nyt omaa kotiravintolaansa Roogia.

Ruoka MerMerissä on kotoisaa ja maukasta. Varsinaisia aukioloaikoja ei ole, ruokavieraat varaavat paikkansa etukäteen. Kokkaaminen hoituu edelleen omassa kotikeittiössä. Kiinteähintainen kolmen ruokalajin yllätysmenu syntyy aina sesongin raaka-aineista. Kala saadaan kylän omalta kalastajalta, liha, tumma leipä ja kasvikset lähituottajilta. Mukaan pääsee ripaus rakkautta Välimeren maiden keittiöihin. Jaanin bravuureja ovat tomaattipesto ja marinoidut oliivit, joita on aina tarjolla.

Veinivilla, tilaviinejä ja enoterapiaa

”Tein ensimmäisen viinini vuonna 2006, koska tädilläni oli valtavasti omenoita. Hän lahjoitti niitä meille, eikä kukaan jaksanut syödä sellaista määrää hilloa”, Tiina Kuuler hymähtää.

”Tulos oli niin hyvä, ja innostuin kokeilemaan lisää. Tein viinejä marja-aroniasta, mansikasta, herukoista, luumuista, raparperista ja voikukista. Yhtäkkiä toimittajan ammattini oli muuttunut viinintekijäksi!”

Olemme Valgejõen Veinivillassa, joka tuottaa satovuodesta riippuen noin 9 000 pulloa marja- ja hedelmäviinejä. Veinivillan raparperikuohuviini on valittu Viron parhaaksi vuonna 2017 ja päässyt myös berliiniläisen Michelin-tähtiravintola Nobelhart & Schmutzigin juomalistalle.

Viini vei äiti-Tiinan lisäksi mukanaan poika-Gregorin. Molemmat ovat nykyään koulutettuja sommeliereja ja viinintekoakin on opiskeltu tosissaan.

Tilalla otetaan vieraita mieluusti vastaan, mutta tulostaan on hyvä sopia etukäteen. Viininmaistelun ja viinitilakierroksen lisäksi kaunista jokimaisemaa voi ihailla myös saunan lauteilla tai kylpypaljussa istuskellen. Paljuun tehdään vieraille terapeuttinen viinikylpy lorauttamalla veteen aroniaviiniä!

Lahemaan kartanot

Lahemaan kansallispuiston alueella sijaitsee kolme matkailupalveluja tuottavaa kartanoa.

Palmsen kartano ja ulkomuseo puistoineen on niistä vanhin.

Komea Sagadin kartano tarjoaa hotellimajoitusta ja ravintolapalveluja.

Vihula on Lahemaan kartanoista palveluiltaan monipuolisin. Kartanoon kuuluu peräti 26 rakennusta, vanhimmat niistä 1500-luvulta. Siellä voi nauttia ekokylpylän ylellisistä luontaishoidoista ja illastaa tasokkaassa ravintolassa.

Vihulassa panostetaan vihreyteen. Niin kylpylän hoitavat yrtit kuin ravintolan kasvikset tulevat kartanon omasta luomupuutarhasta ja naapuritiloilta. Kartanoromantiikkaa kaipaaville paikka on täydellinen puistoineen, lampineen ja tuulimyllyineen. Rakastuneet voivat käydä suutelemassa tarkoitukseen varta vasten rakennetussa tornissa.

Koe Altja, Võsu ja Viinistu

Kartanon loistosta on lyhyt matka tavallisen kansan ennen ankaraankin elämään. Altja on pikkuinen kalastajakylä, jossa talot on ripoteltu yhden kylänraitin varrelle. Kylästä löytyy restauroituja vanhoja ruokokattoisia taloja, aittoja ja verkkomajoja niin, että kokonaisuus muistuttaa asuttua ulkomuseota.

Sen sijaan pienten huviloiden täyttämä Võsu henkii leppoisaa kesäsiirtolan tunnelmaa hiukan rapistuneine huviloineen. Võsun hiekkaranta on Pohjois-Viron parhaita.

Kulttuurinnälkäisen kohde on Viinistu, josta löytyy modernin taiteen museo. Museon yhteydessä toimii myös hotelli, ravintola ja vierasvenesatama.

 

Lue lisää

Raparperikuohuviini kuohuaa Baltiasta

05.05.2020 Elisa Johansson + Kuva Laura Riihelä

Parhaat tuliaiset Virosta

15.05.2018 Elisa Johanson + Kuva Sami Piskonen

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa tästä