Aromaattisten valkoviinien tuoksu on usein voimakas ja hurmaava, niistä on helppo tunnistaa kukkeita ja hedelmäisiä vivahteita. Gewürztraminer on aromaattinen valkoviini, jonka rikas, litsiluumumainen ja jasmiininen aromi hengähtää esiin heti viinipullon auetessa. Ranskan Alsacessa syntyvät klassiset gewürztraminer-viinit ovat suutuntumaltaan aavistuksen öljyisiä ja maultaan puolikuivia, joten ne sopivat täydellisesti pehmeiden kittijuustojen seuraan. Viinin täyteläisen hedelmäinen luonne kesyttää sopivasti voimakasaromisia juustoja.
Aromaattisten valkoviinien perheestä löytyy myös muita hyviä juustoviinejä. Esimerkiksi parfyymiset muscat-viinit sopivat miedoille sinihomejuustoille, sillä muscatin makean hedelmäinen maku on täydellinen vastapainona suolaiselle juustolle.
Sinihomejuustojen, kuten Auran, Fourme d’Ambetin tai gorgonzolan, kanssa makeahko riesling on varma valinta.
Kaikki aromaattiset valkoviinit eivät suinkaan ole makeita, käsitteen alle mahtuu myös kuivia viinejä. Esimerkiksi herukkaisen hapokkaan sauvignon blancin ja vuohenjuuston liitto on lyömätön. Myös trooppisten hedelmien tuoksusta tunnetut viognier-viinit toimivat hyvin monien pehmeiden juustojen kanssa.
3 x juusto ja täydellinen viini
Pont L’éveque + Hugel Classic Gewürztraminer 2015, 19,89 €
Normandialaisen juuston kanssa avataan puolikuiva gewürztraminer Alsacesta. Viinin on litsiluumuinen, kukkea ja kypsän aprikoosinen.
Metsuri + Creation Viognier 2017, Tilausvalikoima, 19,98 €
Suomalainen, miehekäs punahomejuusto saa rinnalleen eteläafrikkalaisen viognier-viinin, jonka maku on kuiva, runsaan kukkea ja yrttinen.
Gorgonzola + Grans-Fassian Catherina Riesling 2016, 14,99 €
Italian tunnetuin sinihomejuusto on mieto ja kermainen. Sopii herkän, puolikuivan saksalaisen rieslingin kanssa.