Samppanja on hienostunut aperitiivi, mutta sillä voi herkutella koko aterian, alkuruoasta juustoihin.
Juustojen ja samppanjan liiton salaisuus on viileässä ilmastossa syntyvän viinin hapokkuus. Luonnollinen hapokkuus leikkaa juustojen rasvaisuutta ja tasapainottaa kokonaisuutta.
Valitse juustojen kanssa runsas ja paahteinen samppanja. Esimerkiksi punaiseen Pinot Noir -lajikkeeseen painottuvat samppanjat ovat usein runsaampia kuin samppanjat, joissa Chardonnay on dominoiva lajike. Osa samppanjoista kypsyy tammitynnyreissä ennen toista käymistä ja myös tämä menetelmä lisää lopputuloksen runsautta, paahteisuutta ja viinimäisyyttä.
Parhaiten juustojen seuraan sopivat runsaan ruokaisat vuosikertasamppanjat. Parhaita samppanjan ystäviä ovat pehmeät ja runsaat juustot, kuten kermaiset valkohomejuustot tai voimakkaat, pehmeät, kittipintaiset luostarijuustot. Kevyemmän samppanjan seurassa voi myös maistella tuorejuustoja, esimerkiksi raikasta italialaista mozzarellaa.
3 x samppanja ja juusto
Brie de Meaux + Bollinger La Grande Année Rosé, Tilausvalikoima 939247, 149,98 €
Pitkään kypsytetyn juuston ryppyisen kuoren alta paljastuu sulava, vahvan täyteläinen, runsas valkohomejuusto. Tyylikkäästi kypsynyt, runsas ja viinimäinen samppanja on tasa-arvoinen valinta maailmankuululle brielle.
Kolatun Valma + Larmandier-Bernier Terre de Vertus Premier Cru Champagne Brut, Tilausvalikoima 900367, 61,98 €
Suomessakin osataan vivahteikkaan valkohomejuuston valmistus. Valman kanssa sopii biodynaaminen, paahteinen ja sitruunainen samppanja.
Munster + André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs Champagne Brut, Alko 537517, 32,90 €
Munster-juuston tuoksua on vaikea kuvailla viehättäväksi. Kellertävän kuoren alla on pehmeä ja vaalea juusto, jonka maku on täyteläinen ja kermainen. André Clouetin Pinot Noir -samppanja on hennon paahteinen ja aavistuksen mantelinen.