Löytöjä laivan viinibaarista

Kaupallinen yhteistyö

Silja Serenade -laivan sommelier Pia Hasselgren haluaa tuottaa asiakkailleen mielihyvää viinien avulla. Tuoksut ja laatu korostuvat, kun Pia valitsee viinejä asiakkailleen tai uudistuvalle viinilistalle.

Uudistuneessa Bon Vivant –viinibaarissa Silja Serenadella työskentevä Pia Hasselgren on nähnyt yli 35 vuotta kestäneen uransa aikana monia ravintola- ja viinilistauudistuksia. Kuinka paljon Bon Vivantin viinilista uudistui tällä kertaa ravintolan remontin myötä?
”Käymme viinilistaa lävitse kerran vuodessa ja yleensä uudistamme viinilistaa vähän kerrallaan. Nyt valitsimme vähän sattumaltakin listalle noin 40 uutta viiniä, mikä on aika suuri määrä. Uutuudet ja muutokset näkyvät listalla tiputellen vuoden mittaan. Vain vaihtamisen ilosta emme kuitenkaan mitään viiniä listalta vaihda.”

Näkyvätkö vuodenajan vaihtelut viinilistallanne?
”Kyllä, erityisesti laseittain myytävien viinien listalla. Kesällä kevyempää ja mahdollisuuksien mukaan roseeta. Roseeviinit ovat kovasti kortilla tai ainakin sellaiset laaturoseet, joita me haluaisimme. Amaronea menee kyllä kesät talvet, joten sitä on saatavilla aina.”

Kuinka laaja on laseittain myytävien viinien lista? Entä viinilista kokonaisuudessaan?
”Tarjolla on aina neljä kuplivaa laseittain, yleensä kaksi samppanjaa ja kaksi kuohuviiniä. Puna- ja valkoviinejä on laseittain myytävänä viidestä seitsemään eri laatua ja makeita viinejä saman verran. Kanta-asiakkaat tosin tietävät, että meillä on usein listan ulkopuolelta melkein saman verran pulloja auki ja myynnissä laseittain. Joten kannattaa kysellä. Koko viinilistalla on toista sataa viiniä.”


3 x Pian talvipunaviini

Pyysimme Piaa valitsemaan uudistuneen Bon Vivantin viinibaarin valikoimista kolme punaviiniä, jotka sopivat erityisen hyvin viinimaisteluun ja nautiskeluun kylminä talvi-iltoina.

Àn/2 2016

Mallorca, Espanja
18,50 €, magnum-pullo 36,90 €

”Muistan, kun löysimme tämän viinin valikoimiimme 2010-luvun alussa. Kun ehdotin sitä asiakkaillemme, he sanoivat, että älä yritä, mallorcalaiset viinithän ovat ihan kamalia. Tämä on kuitenkin jotain ihan muuta.
Kaksi kaverusta perusti Ànima Negra -nimisen viinitilan 1994, koska he halusivat nostaa mallorcalaisten viinien mainetta. He kiersivät saarta ja etsivät tiloja, joilla olisi hyväkuntoisia Callet-viinirypäleen köynnöksiä. Callet on mallorcalainen lajike, joka on äärimmäisen haastava: yksi viinirypäle voi olla kypsä ja toinen raaka samassakin tertussa. Àn/2 -viinissä Callet’a on 60 prosenttia.
Keskitäyteläinen viini yllättää joka kerta, kun maistan sitä. Tuoksussa on parfyymisyyttä, hedelmällisyyttä ja lämpöä, jota ei voi maistaa, mutta sen voi tuntea. Joulun aikaan jälkimaussa on piparkakkua, mutta kesällä sitä ei tunne. Rypäle mukautuu vuodenaikoihin ja ruokiin. Sanonkin, että kotona kannattaa aina olla yksi pullo tätä viiniä.”

Kokeile näiden kanssa: ”Viini on kuin kameleontti, se sopii erinomaisesti niin kalan, lintujen, lihan kuin kasvistenkin kanssa. Àn/2 on erinomainen viini juustoille. Bon Vivantin viinibaarissa tarjoamme sen kanssa Västerbotten-juustoa.”


Carnasciale 2015

Italia
55 €, magnum-pullo (Il Caberlot) 199 €

”1960-luvulla Veronan läheltä Toscanasta löytyi viinirypälelajike, jota ei kasva missään muualla maailmassa. Rypäle sai nimen Caberlot ja sitä käytetään nykyäänkin vain yhdellä tilalla: Bettina Rogoskyn Podere Il Carnascialessa Toscanassa.
Ainoastaan magnum-pulloissa myytävä Il Caberlot on ollut kulttiviini heti ensimmäisestä vuosikerrasta lähtien ja tavallisessa koossa myytävä Carnasciale seuraa heti perässä. Molemmissa käytetään vain Caberlot-rypälettä.
Tuoksussa on punaisia marjoja ja maussa silkkisen pehmeitä tanniineja. Aina, kun avaan pullon ja kaadan viiniä lasiin, käännyn katsomaan kuka kulki mustapippurimyllyn kanssa ohi. Tuoksussa on niin ihana tuoreen mustapippurin sävy.”

Kokeile näiden kanssa: ”Carnasciale on täydellinen viini juustoille. Bon Vivantissa meillä on uunissa kuivattua parmesania, se ja kovat juustot sopivat täydellisesti viinin pariksi. Viini täydentää hyvin myös poron makua.”


L’Aventure côte a côte 2014

Yhdysvallat
104 €

”L’Aventure on seikkailu. Tilan omistaja Stephan Asseo on käynyt koulunsa Burgundissa Ranskassa, jossa hän omistaa useita viinitiloja. Parikymmentä vuotta sitten hän halusi etsiä paikan, jossa lainsäädäntö ei aseta niin tiukkoja rajoja intohimolle. Stephan kiersi Argentiinat ja Chilet mutta päätyi Paso Roblesiin Napa Valleyn alueelle. Siitä seikkailu (ranskaksi l’aventure) alkoi.
Kun avasin ensimmäisen pulloni tätä viiniä, ajattelin, että tällaista en ole koskaan maistanut. Rhônen rypäleistä tehty viini on lämmin ja samettinen, melkein syötävän paksu. Tuoksussa ja maussa on mustikkaa, tummia marjoja ja balsamicoa.

Kokeile näiden kanssa: ”Viinin tanniinit purevat punaiseen lihaan, mutta L’Aventure on itsessään niin syötävä ja paksu, että se sopii parhaiten viinimaisteluun sohvannurkassa hyvän kirjan ja kynttilöiden kanssa.”


Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

89,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden kasvavaan tilaajajoukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 89,90 €. Vuosikerta sisältää 10 runsasta lehteä sekä kestotilaajan etuna Viinistä viiniin -vuosikirjan (avo 19,90 €). Kirjalahja toimitetaan kestotilaajille painotuoreena lokakuun lehden mukana.

Tilaa tästä