Juurileipä on nyt se juttu. Trendikkäissä leipomo-kahviloissa se leivotaan paikan päällä. Aamiaisella leipä nautitaan pienpaahtimokahvin kanssa, illalla pöytään katetaan viinilasit.
St George Bakery
Helsingin katukuvaan viime vuosina ilmestyneet uuden aallon katujalkaleipomot leipovat juurileipää aidoista raaka-aineista aikaa säästämättä. St George Bakeryssa tuoretta leipää on tarjolla aamuvarhaisesta alkuiltaan asti. Leipä ja leivonnaiset leivotaan paikan päällä Bakeryn ja St Georgen hotellin ravintoloiden tarpeisiin. Tunnelma on hienostuneen eurooppalainen ja huomattavan kansainvälinen.
”Sana on kiirinyt, muutkin kuin hotellin ja lähialueen asukkaat ovat löytäneet paikan. Hauska ilmiö on, että monet ulkomailla asuvat suomalaiset ovat hakeneet meiltä tuliaisleipiä kotiin viemisiksi. Tavallaan olemme siis jo levinneet ulkomaillekin”, hymyilee Bakeryn esimies Ilkka Lehtola.
Saaristolaisleipää lukuun ottamatta St George Bakeryn leivät leivotaan juureen. Leipien valmistaminen juuresta leiväksi kestää puolitoista vuorokautta. Juurileivän, leivonnaisten ja kahvin lisäksi myös viinit ja erityisesti alkuviinit ovat osa St George Bakeryn konseptia.
St George Bakery & Bar
Yrjönkatu 13, Helsinki.
Way Bakery & Wine Bar
Leipomon ja viinibaarin yhdistelmä toimii, sen todistaa Helsingin Kallion Way Bakery & Wine Bar. Arkiaamuna leipomossa käy kuhina. Pöydissä syödään aamupalaa: itse tehtyä jogurttia, haudutettua spelttipuuroa, kananmunia, pienpaahtimokahvia ja sitä kuuluisaa hapanjuurileipää. Way Bakeryn juurileivän valmistuminen vie kaksi vuorokautta ja maistuu taivaalliselta kirnuvoin kanssa.
”Leipä ja viini ovat minulle rakkaita asioita ja ravintolan pyörittäminen Kalliossa on ollut pitkään unelmana. Leipomoa perustettaessa kävi vielä ilmi, että samassa liiketilassa on aikoinaan sijainnut Elannon leipomo. Olemme palanneet kirjaimellisesti juurille”, Toni Feri, yksi Wayn omistaja, kertoo.
Juurille on palattu myös viinien suhteen. Tarjolla on vain alkuviinejä.
”Kuten leivässäkin, haluamme tarjota viinejä, jotka on tehty kiireettä ja lisäämättä yhtään mitään turhaa. Kaikkia viinejä saa laseittain ja valikoima vaihtuu tiuhaan. Viikon päästä puolet valikoimasta on jo uutta ja kahden viikon kuluttua kaikki viinit ovat vaihtuneet. Aina löytyy uutta maistettavaa”.
WAY Bakery
Agricolankatu 9, Helsinki.
Levain
Levainin leipomo-baarista Punavuoresta kaikki alkoi vuonna 2017. Silloin vain harva kahvila tarjosi aamupalaa, vielä harvempi tuoretta paikan päällä leivottua leipää saati viiniä ja oli auki iltamyöhään. Vuonna 2018 aukesi Levainin toinen leipomo-ravintola Töölöön. Konsepti on tuttu, aamiaista, lounasta ja illalla bistroruokaa viinin kera. Leipomotuotteet ja tuore leipä ovat keskiössä, lähes kaikissa annoksissa on leipä mukana jossakin muodossa.
”Leipäjuuria on tällä hetkellä käytössä viisi; ruisjuuri on mummoilta peritty, levainjuuresta tehdään nimikkoleipämme, villimixjuuri on sekoitus monesta juuresta, alkuviljoista tehty juuri ei sisällä ollenkaan nykyvehnää ja gluteenittoman leipäjuuren leipä sopii myös keliaakikoille. Leipien valmistuminen kestää vuorokauden mutta hyvät juuremme kestävät myös pidemmän kohotuksen ja paistamme leipää pitkin päivää. Myös iltapäiväasiakkaat saavat uunituoretta, lämmintä leipää”, leipuri Kaisa Johansson kertoo.
”Haluamme, että tuotteet hipovat täydellisyyttä, silloin myös raaka-aineiden merkitys korostuu. Käytämme esimerkiksi luomuvehnäjauhoja pöytyäläiseltä Riihipuodilta, jotka jauhavat jauhot kivimyllyllä”, Kaisa jatkaa ylpeänä tuotteistaan.
Kahvi tulee Kaffa Roasteryn pienpaahtimolta ja pientuottajat näkyvät myös viinilistalla. Viinivalikoima elää sesongin ja ruokatuotteiden mukaan. Viinit ovat korttelileipomo-ravintolan henkeen helposti lähestyttäviä, turhan hienostelun voi unohtaa.
Levain
Runeberginkatu 29, Helsinki.
Muista myös
Patisserie Teemu Aura
Patisserie Teemu Aura on vuonna 2011 perustettu helsinkiläinen leipomo-konditoria, joka tarjoilee hyvällä maulla, tinkimättömällä asenteella ja laadukkaista aineksista luotuja artesaaniherkkuja arkeen ja juhlaan.
Leipävallankumous
Haluaisitko itse leipoa hapanjuurileipää? Eliisa Kuuselan Leipävallankumous-kirja auttaa alkuun ja opastaa juurileivän saloihin. Ensimmäinen suomalainen juurileipään keskittynyt teos on saavuttanut suuren suosion ja yhä useamman kotileipurin kotona ruokitaan perheen lisäksi leipäjuurta.
Eliisa Kuusela: Leipävallankumous, hapanjuuren paluu. Readme.