Artikkelit

Makkaraperunoista fine diningiin

03.07.2018 Pääkuva: Petri Anttila

Suomen festarikesä on täydessä vauhdissa! Hyvän musiikin lisäksi festarivieraat saavat nauttia entistä paremmista herkuista.

Suomen festarikesä on täydessä vauhdissa! Hyvän musiikin lisäksi festarivieraat saavat nauttia entistä paremmista herkuista. Vierailimme viikonloppuna Provinssissa Seinäjoella ja Tuska -festivaaleilla Helsingissä.

40-vuotias Provinssi keräsi tänä vuonna historiansa toisiksi suurimman yleisön ja kuhinaa riitti myös festarin ruoka- ja juomamyyntipisteillä. Viininystävät löysivät paikkansa viinibaarista ja VIP-alueella vieraat pääsivät nauttimaan Etelä-Pohjalaisen ravintola Juurellan päivittäin vaihtuvasta menusta. Juomavalikoimasta löytyi viinien lisäksi niin giniin, vodkaan, viskiin kuin rommiinkin erikoistuneita cocktailbaareja sekä erikoisoluita.

Mutta millaista festariruoka oli 40 vuotta sitten? Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpusen mukaan ensiksi syötiin pelkkää makkaraa ja 80-luvun aikana rinnalle tuli makkaraperunat. 90-luku ja 2000-luvun alku olivat kebabin ja ranskalaisten kulta-aikaa. Vasta tällä vuosikymmenellä on street food ja fine dining nostanut kunnolla päätänsä festareiden ruokatarjonnassa. Nyt tapahtumista haetaan kokonaisvaltaisia elämyksiä ja tämä pitää sisällään nautinnolliset hetket ruoan ja juoman parissa.

Myös raskaan musiikin Tuska -festivaaleilla Helsingissä mustanpuhuva metallikansa löytää mielekästä syötävää ja juotavaa. Fine diningia festarialueella tarjoaa jo yleisön kestosuosikiksi muodostunut Black Dining. Ravintola Ilveksen toteuttama Black Dining on kasvanut vuosi vuodelta – festarivieraille näyttää kelpaavan rauhallinen ja laadukas ruokailuhetki astetta hienommassa ravintolassa, joka on luonnollisesti myös sisustettu teeman mukaan. Paikkansa voi varmistaa etukäteen TableOnlinen kautta.

Tänä vuonna Black Dining -ravintolassa oli 160 asiakaspaikkaa ja kävijöitä riitti. Menu oli suunniteltu tarkoin kuluttajia kuunnellen. Kestosuosikkeja on, mutta menu muuttaa muotoaan vuosittain. Listalla oli tällä kertaa mm. grillattuja scampi-vartaita, entrecôtea, seitania ja burgereita. Selkeät yleisön suosikkiannokset ovat olleet vegeruoat ja vastapainoisesti entrecôte. Juomavalikoimaakin riitti jokaiseen makuun ja viinit on valikoitu Tuska-yleisöä ja menukokonaisuutta ajatellen.

Jää nähtäväksi, onko festareilla jatkossa enemmänkin à la carte -ravintoloita. Kukapa ei vilkkaan tapahtumapäivän ja bändien katsomisen lomassa hetkeksi haluaisi istahtaa nauttimaan hyvästä ruoasta ja juomasta – joillekin tämä voi olla jopa yksi päivän kohokohdista.

Vastaavia artikkeleita

Pidot enkelten kaupungissa

10.05.2019 Kalle Kirstilä + kuvat Robert Seger

Koolla on väliä

15.01.2019 Teksti Mika Vanne Kuva Shutterstock

Huippuvuosi 2018?

14.01.2019 Teksti Mika Vanne Kuva Shutterstock