Kuplia paholaisen kanssa

Yleinen

Kun Savonlinnan oopperajuhlat ovat elokuussa onnistuneesti ohi, festivaalijohtaja Jan Strandholm avaa samppanjan ja jää lomalle. Mutta minkä juoman hän valitsisi nautittavaksi Faust-oopperan kanssa?

Tosca, Faust, Otello, Patarouva, Madame Butterfly… Savonlinnan oopperajuhlilla on tänä vuonna ohjelmistossa laaja klassikkokattaus. Festivaalijohtaja Jan Strandholm on varma, että luvassa on suuria tunteita ja vahvoja elämyksiä.

”Pidän kaikista tämän kesän oopperoista, mutta henkilökohtaisesti odotan eniten Patarouvan ensi-iltaa sekä ohjelmistoon pitkän tauon jälkeen palaavaa Faustia. Lisäksi saamme hyvin mielenkiintoisia vieraita tänä vuona Italiasta, kun Puccini-festivaali tulee Olavinlinnaan esittämään Turandotin ja Toscan.”

Ensimmäiset oopperajuhlat pidettiin Savonlinnassa jo vuonna 1912. Strandholm on toiminut festivaalijohtaja kohta kuusi vuotta.

”Taiteellinen johtaja vastaa ohjelmiston suunnittelusta, minä siitä, että kokonaisuus toimii ja talous pysyy kunnossa. Meillä on hieno historia ja hyvä maine kansainvälisestikin, mikä velvoittaa tekemään kaiken mahdollisimman hyvin.”

Vapaa-ajallaan Strandholm on harrastanut viinejä jo 20 vuotta. Varsinkin ruoan ja viinin yhdistäminen on hänestä paitsi hauskaa, myös sopivalla tavalla haastavaa. Suosikkeja ovat tuhdit punaviinit, mutta kesällä lasista löytyy usein roseeta tai uuden maailman valkoviiniä.

”Piemonten barolot ja barbarescot sekä Brunello di Montalcinon viinit ovat aina kiinnostaneet minua. Pidän myös paljon espanjalaisista Ribera del Dueron alueen punaviineistä. Kuumina kesäpäivinä avaan mieluiten jonkin Uuden-Seelannin sauvignon blancin tai hyvän roseen.”

Kuukauden festivaali on aina iso ponnistus, jota valmistellaan vuosia. Kun juhlat elokuussa päättyvät, Jan Strandholm aloittaa lomansa. Sen kunniaksi hän avaa samppanjan.

”Merkillä ei ole niin väliä, kunhan samppanja on kuivaa eli brut tai extra brut.”

Mutta, minkä juoman festivaalijohtaja valitsisi Toscan, Faustin tai Madame Butterflyn sävelten kanssa nautittavaksi?

”Hauska kysymys! Tavallaan kaikkiin sopisi dramaattinen punaviini, mutta Toscalle ottaisin kyllä nimen perusteella viinin Toscanasta – vaikka ooppera sijoittuukin Roomaan. Madame Butterflylle seurassa nauttisin ehkä sakea tai kalifornialaista chardonnayta, koska tarina kertoo japanilaisesta naisesta ja amerikkalaisesta miehestä. Mutta Faustille valitsisin kuplia. Jos tekee diilin paholaisen kanssa, dekadentti samppanja voisi olla oikea valinta.”

Operafestival.fi

Mainos, sisältö jatkuu alla

Nostot

89,90€

Tule mukaan ja nauti!

Tilaa lehti ja liity mukaan Viini-lehden tilaajien joukkoon.

Saat vuosikerran kestotilauksena hintaan 89,90 €. Vuosikerta sisältää 10 runsasta lehteä sekä kestotilaajan etuna Viinistä viiniin -vuosikirjan (avo 19,90 €). Kirjalahja toimitetaan kestotilaajille painotuoreena lokakuun lehden mukana.

Tilaa tästä